Παρασκευή 8 Ιουλίου 2016

ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΑΞΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ:Πρωτοβουλίες αγώνα για το οξυμένο μέτωπο της ανεργίας (VIDEO)

Πρωτοβουλία για την οργάνωση του αγώνα με αιχμή τα ζητήματα της ανεργίας, σε σύγκρουση με την πολιτική που καταδικάζει τους ανέργους και τις οικογένειές τους σε μαύρη ζωή, χωρίς δικαιώματα, πήραν ταξικά σωματεία της Θεσσαλονίκης που την Τετάρτη 6 Ιούνη, πραγματοποίησαν πλατιά σύσκεψη στο ΕΚΘ.
Συγκεκριμένα την πρωτοβουλία πήραν το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, η
 Ένωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Βόρειας Ελλάδας, το Συνδικάτο Τύπου Χάρτου Κεντρικής Μακεδονίας και το Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Επισιτιστικών Προϊόντων Κεντρικής Μακεδονίας.
Πρόκειται για κλάδους όπου οι εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την κλιμάκωση της επίθεσης από την πλευρά της εργοδοσίας, με απολύσεις, μειώσεις μισθών, απλήρωτη εργασία κ.ά. Όπως τόνισαν οι εκπρόσωποι των σωματείων, τώρα είναι η ώρα η οργή και η αγανάκτηση να γίνει αγώνας ενάντια στην αδικία και την εκμετάλλευση. Αγώνας για επιβίωση, για ανάκτηση όλων των απωλειών, για να μη ζούμε στον 21ο αιώνα σαν δούλοι, αλλά σύμφωνα με τις δυνατότητες που μας δίνει η εξέλιξη της τεχνολογίας και της παραγωγής.
Ο Νίκος Νατζμέ, πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, τόνισε μεταξύ άλλων: «Η πρωτοβουλία που παίρνουν σήμερα τα σωματεία μας, είναι πρωτοβουλία για την ισχυροποίηση της πάλης ενάντια στους επιχειρηματίες και τα κόμματά τους. Ποτέ και πουθενά το κίνημα δεν προχώρησε χωρίς την αποφασιστική συμβολή των ανέργων. Στον κλάδο των Κατασκευών που η πλειοψηφία των εργατών βολοδέρνει από την αναδουλειά στην ανεργία τι κέρδισαν οι εργαζόμενοι του κλάδου από την ανοργανωσιά και τη μη συμμετοχή στην πάλη; Τη στιγμή που εργοστάσια στον κλάδο χημικής βιομηχανίας καταγράφουν κερδοφορία, αυτό γιατί δεν μεταφράζεται σε αύξηση του αριθμού των εργαζομένων; Στα τρόφιμα με το ανέβασμα του τζίρου στις πωλήσεις στο γάλα γιατί οι απολυμένοι του "ΑΓΝΟ" δεν βρήκαν δουλειά σε άλλες αντίστοιχες επιχειρήσεις; Τα εργοστάσια στην περιοχή μας στον κλάδο των γραφικών τεχνών έκλεισαν από τους αγώνες των εργαζομένων ή επειδή οι εταιρείες δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στον ανταγωνισμό και οι επιχειρηματικές τους μετέφεραν τα κεφαλαία τους αλλού; Πολλά παραδείγματα μπορούμε να βρούμε, παραδείγματα που δείχνουν ότι οι άνεργοι μια λύση έχουν: Οργάνωση παντού, οργάνωση ενάντια σε αυτή την πολιτική, οργάνωση της πάλης για ανακούφιση, οργάνωση του αγώνα για αποκατάσταση των απωλειών που είχαμε αυτά τα χρόνια, οργάνωση στα σωματεία και τις Λαϊκές Επιτροπές ενάντια σε αυτούς που μας καταδικάζουν σε αυτή τη ζωή με στόχο να ανοίξει ο δρόμος για πιο ριζικές αλλαγές».
Όπως αποφασίστηκε στη σύσκεψη, το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει πολύμορφο και πλατύ άνοιγμα από τα σωματεία για το ζήτημα της ανεργίας, ενώ προγραμματίζονται πικετοφορίες στις γειτονιές στις 19 και 21 Ιούλη. Επίσης, λειτουργία θερινών σινεμά στα τέλη Ιούλη, συναυλίες αλληλεγγύης για ανέργους μέσα στον Αύγουστο, κινητοποιήσεις - παρεμβάσεις στα καταστήματα του ΟΑΕΔ για διεκδίκηση μέτρων ανακούφισης των ανέργων και κορύφωση της δράσης με συλλαλητήριο στις αρχές Νοέμβρη.