Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016

ΔΝΤ:Πόρισμα - φωτιά για την «ελληνική οικονομία»

Αποκαλυπτικό  είναι το πόρισμα του ΔΝΤ για την «ελληνική οικονομία», με προδιαγραφές βγαλμένες από τα κιτάπια του εγχώριου κεφαλαίου. Ειδικότερα, η επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ στην Ελλάδα, Ντ. Βελκουλέσκου, στο πλαίσιο τηλε-συνέντευξης με ομάδα δημοσιογράφων μετά τη χτεσινή συνάντησή της με τον
υπουργό Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτο,καθώς και το πόρισμα του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία, θέτουν τους παρακάτω άξονες:
  • Παραπέρα τσάκισμα του αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς - συνταξιούχους, προκειμένου «να διευρυνθεί η φορολογική βάση» και στη συνέχεια να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές για τα κέρδη. «Φωτογραφίζονται», δηλαδή, οι αξιώσεις που προβάλλει το εγχώριο κεφάλαιο. Γίνεται, μάλιστα, και συγκεκριμένη αναφορά στη μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά, με τον τρόπο αυτό θα αρθούν τα «αντικίνητρα» που σήμερα οδηγούν σε φοροδιαφυγή και λαθρεμπόριο.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, υπάρχουν μεγάλες εξαιρέσεις από τους φόρους με το αφορολόγητο. Δείχνοντας μάλιστα και το ενδεχόμενο κατάργησης του αφορολόγητου και της επιβολής φόρου από το πρώτο ευρώ του μισθού και της σύνταξης, είπε ότι «περίπου 50% δεν πληρώνει φόρους», λέγοντας ότι κατ' αυτό τον τρόπο δεν δημιουργούνται πόροι για να στηριχθούν οι αδύναμοι... Πρόκειται για τα προγράμματα διαχείρισης της ακραίας φτώχειας με ψίχουλα, τα οποία, όπως επιβεβαιώνεται, θα «εξοικονομούνται» από την ένταση της επίθεσης σε βάρος συνολικά των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Οι φτωχοί να ενισχύουν τους εξαθλιωμένους.
  • Νέα καρατόμηση συντάξεων«Παρά τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό, παραμένουν μεγάλα ρίσκα και προβλήματα»επισημαίνει το ΔΝΤ, τονίζοντας πως οι σημερινοί συνταξιούχοι είχαν περιορισμένες μειώσεις (σ.σ. το ίδιο ισχυρίζεται και η συγκυβέρνηση) και αυτό δεν βοηθά στη...«διαγενεακή ισορροπία του συστήματος».
Χωρίς περιστροφές τονίζεται: Χρειάζεται μείωση υφιστάμενων συντάξεων. Στο πόρισμα του ΔΝΤ αναφέρεται: «Προκειμένου να δημιουργηθεί χώρος για απαραίτητες κοινωνικές δαπάνες που θα προστατεύουν τις ευάλωτες ομάδες και θα παρέχουν απαραίτητες δημόσιες υπηρεσίες, είναι απαραίτητη μια περαιτέρω μείωση των τρεχουσών συντάξεων, και αυτό μπορεί να γίνει με το ξεπάγωμα των σημερινών συντάξεων και με την εφαρμογή του νέου μαθηματικού τύπου για τις παροχές». Και εδώ, δηλαδή, το νέο πετσόκομμα συνολικά των συντάξεων παρουσιάζεται ως... μέσο «προστασίας των ευάλωτων ομάδων»!
  • Χτυπήματα στα Εργασιακά. Γίνεται λόγος για την«ανάγκη βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας», η οποία περνά μέσα και από τις μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων και την υιοθέτηση «βέλτιστων πρακτικών» στις Συλλογικές Συμβάσεις. Ειδικότερα, γίνεται λόγος για «μέτρα για την ευθυγράμμιση των πλαισίων της Ελλάδας για τις συλλογικές απολύσεις και τη συλλογική δράση με διεθνείς βέλτιστες πρακτικές». Με άλλα λόγια, να βρεθεί καλύτερη μέθοδος για μειώσεις μισθών, για απελευθέρωση απολύσεων και παρεμπόδιση διεκδικητικών αγώνων, απεργιών κ.λπ.
  • Παραπέρα καρατόμηση κοινωνικών δαπανών. Οι πρόσφατες μεταρρυθμίσεις, αν και «καλοδεχούμενες» και «πολιτικά δύσκολες», δεν έχουν την έκταση που χρειάζεται,αφού, σύμφωνα με το ΔΝΤ, το έλλειμμα του συνταξιοδοτικού συστήματος βρίσκεται στο μη βιώσιμο επίπεδο του περίπου 10% του ΑΕΠ (σε σύγκριση με το μέσο όρο του 2,5% στην Ευρωζώνη).
  • «Κίνδυνοι» για την ανάκαμψη. Το ΔΝΤ εντοπίζει υψηλούς κινδύνους σε σχέση με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Τον τελευταίο χρόνο, πράγματι, προχώρησαν πολλές από αυτές, αλλά παραμένουν σημαντικές εκκρεμότητες, τόνισε η Ντ. Βελκουλέσκου.
Ειδικότερα, οι «κίνδυνοι» αφορούν στα παρακάτω:
-- Στο «μείγμα» των μέτρων που εφαρμόστηκαν για την εξισορρόπηση των ελλειμμάτων και την υψηλή φορολογία.
-- Στους «ισχνούς ισολογισμούς» του ιδιωτικού τομέα και των τραπεζών, καθώς και στη μεγάλη μάζα μη εξυπηρετούμενων δανείων.
-- Στα εμπόδια στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων.
-- Στο «μη διαχειρίσιμο» κρατικό χρέος.
  • Αναδιαρθρώσεις. Το πόρισμα του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία αναφέρει ότι «οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συμπληρωθούν με πιο φιλόδοξες προσπάθειες για το πλήρες άνοιγμα των υπόλοιπων κλειστών επαγγελμάτων, για τη δημιουργία ανταγωνισμού και τη διευκόλυνση παροχής αδειών για επενδύσεις και για ιδιωτικοποιήσεις».
  • Συμμετοχή ΔΝΤ στο «ελληνικό πρόγραμμα».Επαναλαμβάνεται ότι χρειάζονται μεταρρυθμίσεις και ελάφρυνση χρέους«επί ρεαλιστικών εκτιμήσεων», στις οποίες, όπως είπε, δεν περιλαμβάνεται ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, που είναι «ανέφικτος μακροπρόθεσμα».


συνέχεια του άρθρου