Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016

Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων και Κηδεμόνων Περιφ. Κ. Μακεδονίας:Καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας για τα προβλήματα στα σχολεία Ειδικής Αγωγής

Παράσταση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 28 Σεπτέμβρη στις 2 το μεσημέρι, στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας (Λεωφ. Γεωργικής Σχολής 65, κτίριο ZEDA) διοργανώνει η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων και Κηδεμόνων Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για τα προβλήματα στα σχολεία Ειδικής Αγωγής.
Αναλυτικά, η ανακοίνωση:

«Η νέα χρονιά ξεκίνησε για τα σχολεία της Ειδικής Αγωγής και τα Τμήματα Ένταξης με πολλές αλλαγές, όπως τις ελλείψεις εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού, τοποθέτηση εκπαιδευτικών της γενικής παιδείας που "περισσεύουν" χωρίς φυσικά να έχουν την απαραίτητη ειδίκευση, την ελλιπή μεταφορά των μαθητών (πολλά σχολεία δέχονται παιδιά από όλη την Κ. Μακεδονίας πχ το ειδικό σχολείο των τυφλών) κά. Το τελικό αποτέλεσμα είναι να μένουν τα παιδιά αυτά σπίτι τους, με όλα τα επακόλουθα για την οικογένεια (ψυχολογικά, παιδαγωγικά και οικονομικά προβλήματα).
Αυτές οι επιλογές του υπουργείου Παιδείας, που ακολουθεί τις κατευθύνσεις της ΕΕ, έχουν ως βασική στρατηγική την παραπέρα συρρίκνωση και αποδυνάμωση των δημόσιων δομών της Ειδικής Αγωγής και σημαία τη δήθεν "ένταξη" των παιδιών με ειδικές ανάγκες.
Αποτέλεσμα είναι τα προβλήματα στην Ειδική Αγωγή να οξύνονται διαρκώς.
Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση οι γονείς των παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, οι εργαζόμενοι στο χώρο χρειάζεται να πρωτοστατήσουν στην οργάνωση της πάλης και να διεκδικήσουν άμεσα:
  • Αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν, αναβαθμισμένες υπηρεσίες σε Πρόνοια - Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση.
  • Κάθε παιδί με Ειδικές Ανάγκες να έχει το κατάλληλο γι' αυτό σχολείο. Κανένα παιδί εκτός Εκπαίδευσης.
  • Αποκλειστική, γενναία χρηματοδότηση της ΕΑΕ από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν και ασφαλές σύστημα μεταφοράς των μαθητών στα σχολεία τους με ευθύνη του κράτους.
  • Άμεση μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων στις μονάδες ΕΑΕ, αναγκαιότητα οι εργαζόμενοι να είναι μόνιμοι για να μη χρειάζεται κάθε χρόνο τα παιδιά να προσαρμόζονται σε νέα πρόσωπα και πρακτικές, κατάσταση που δεν βοηθάει στην εξέλιξή τους
  • Ίδρυση ειδικών σχολείων σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, Τμήματα Ένταξης, ΚΕΔΔΥ, που να καλύπτουν τις οξυμένες ανάγκες.
Απαιτούμε από το υπουργείο Παιδείας να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την ισότιμη ένταξη όλων των μαθητών με αναπηρία σε ένα ποιοτικό σύστημα δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης. Να μην υπάρχει στην Ελλάδα ούτε ένας μαθητής με αναπηρία που θα είναι αποκλεισμένος από την εκπαίδευση και δεν θα του παρέχεται ποιοτική εκπαίδευση βάση των ειδικών εκπαιδευτικών του αναγκών».
902.gr