Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016

ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ:Παρέμβαση για την δωρεάν στέγαση των φοιτητών (ΦΩΤΟ)

Παρέμβαση για το δικαίωμα της δωρεάν στέγασης των φοιτητών και των σπουδαστών, πραγματοποίησε την Παρασκευή το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών αναρτώντας πανό σε δύο Πανεπιστημιακά κτίρια με αίτημα να γίνουν τώρα φοιτητικές εστίες. Ακόμα ανάρτησαν πανό στην Πρυτανεία του ΕΚΠΑ, ενημερώνοντας το λαό για την τραγική κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές - σπουδαστές στη στέγαση τους.
Η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί, καταδεικνύει την αναγκαιότητα λήψης άμεσων μέτρων: Σήμερα περίπου 150.000 φοιτητές σπουδάζουν μακριά από τα σπίτια τους και υπάρχουν 14.000 θέσεις σε φοιτητικές εστίες (οι 6.000 είναι θέσεις από ενοικιαζόμενα δωμάτια) οι οποίες αντιστοιχούν μόλις στο 9% των φοιτητών. Ωστόσο, ακόμη και αυτές οι υπάρχουσες δομές είναι ελάχιστες, κακοσυντηρημένες, χωρίς επαρκή φύλαξη και καθαριότητα, χωρίς ζεστό νερό και

θέρμανση, χωρίς ίντερνετ, ενώ σε πολλές περιπτώσεις η κατάσταση είναι επικίνδυνη μέχρι και για την υγεία των φοιτητών που ζουν σ' αυτές (νερό με σκουριά, πέφτουν σοφάδες από τους τοίχους, πλημμυρίζουν δωμάτια).
Όπως σημειώνει σε σχετική ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του ΜΑΣ: «Για όλους αυτούς που ακόμα αναρωτιούνται "ποιον συμφέρει αυτή η κατάσταση;" ή έχει ακόμα αμφιβολίες για τον ποιον υπηρετεί η πολιτική όλων των κυβερνήσεων που διαμόρφωσε τη σημερινή κατάσταση, είναι ενδιαφέρουσα η έκθεση διεθνούς εταιρείας συμβούλων HVS που αναφέρει σαν ευκαιρία για επενδύσεις τη δημιουργία και τη διαχείριση φοιτητικών εστιών στην Ελλάδα από ιδιώτες προφανώς, αναφέροντας μάλιστα ότι αυτή η αγορά στην Ελλάδα είναι στα σπάργανα άρα έχει μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης. Άλλη μία φορά αποδεικνύεται ότι το νέο παραμύθι της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για την περιβόητη "δίκαιη ανάπτυξη" θα πατήσει πάνω στα τσακισμένα δικαιώματά μας. Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση εξαγγέλλει ότι θα δώσει λύση στο πρόβλημα της στέγασης (π.χ. αξιοποίηση εγκαταλειμμένων κτιρίων δήμων), η πραγματικότητα τη διαψεύδει. Δεν πρόκειται να τσιμπήσουμε στις εύκολες εξαγγελίες που αρέσκονται έτσι και αλλιώς όλες οι κυβερνήσεις (...). Πραγματικά θέλουμε να ρωτήσουμε, αφού νοιάζονται τόσο πολύ για τις εστίες γιατί δεν δίνουν τα 7.000.000 ευρώ που χρωστάνε στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ (φορέας διαχείρισης και εποπτείας 25 εστιών σε όλη τη χώρα), γιατί δεν επιστρέφουν τα κλεμμένα αποθεματικά στις σχολές μας».
Το ΜΑΣ διεκδικεί να γίνουν τώρα φοιτητικές εστίες:
  • Η «Μαθητική Εστία Αγ. Αναργύρων», που βρίσκεται δίπλα στο πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» για τους σπουδαστές των ΤΕΙ.
  • Το ξενοδοχείο «La Mirage», το κτίριο της οδού Πανεπιστημίου 53 και Σανταρόζα, ιδιοκτησίας Πανεπιστημίου Αθηνών.
  • Το κτίριο που βρίσκεται στο χώρο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, πίσω από το εστιατόριο
  • Το κτίριο στη Χαρμοστέρνας, το οποίο προορίζεται για εστίες της Παντείου.
Παράλληλα απαιτεί:
  • Να δοθούν τώρα τα απαραίτητα κονδύλια από το κράτος για να πάρουν ανάσα οι απαξιωμένες υπάρχουσες δομές και να εξασφαλιστεί η κάλυψη όλων των πάγιων εξόδων.
  • Μηνιαίο επίδομα ενοικίου σε όσους σπουδάζουν μακριά από τις πόλεις τους και δεν τους δέχτηκαν στις εστίες.
  • Για τους φοιτητές που έκαναν αίτηση και δεν πήραν δωμάτιο να νοικιαστούν δωμάτια σε ξενοδοχεία άμεσα.
  • Απαγόρευση του μέτρου διακοπής ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ σε όλους τους φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από το σπίτι τους.
  • Ούτε σκέψη για ιδιωτικοποίηση, ξεπούλημα, επιβολή ενοικίων στις ήδη υπάρχουσες εστίες.
ΦΩΤΟ