Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016

ΠΑΜΕ:Απάντηση στα ψέμματα του Κατρούγκαλου

Με την παράθεση ενός πίνακα, το ΠΑΜΕ απαντά στα ψέμματα του υπουργού Εργασίας Γ. Κατρούγκαλου πως η κυβέρνηση δήθεν εξασφάλισε, σε όσους έχουν εισόδημα κάτω από 1.000 ευρώ, καλύτερη σύνταξη από αυτή που θα έπαιρναν πρωτύτερα.
Το ΠΑΜΕ καλεί τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να πάρουν αποφάσεις για απεργιακή απάντηση, να δυναμώσει ο αγώνας απέναντι στους επιχειρηματικούς ομίλους, την κυβέρνηση, την ΕΕ, τις δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού.
Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δηλώνει χωρίς τσίπα πως εξασφάλισε σε όσους έχουν εισόδημα κάτω από 1.000 ευρώ, που σήμερα είναι η μεγάλη πλειονότητα, ότι θα πάρουν με το δικό τους νόμο καλύτερη σύνταξη από αυτή που θα έπαιρναν πρωτύτερα.
Ο ανταγωνισμός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και οι κοκορομαχίες για το ποιος είναι ο λιγότερο ψαλιδοχέρης δε μπορεί να κρύψει την πλήρη σύμπνοια, τον κοινό βηματισμό, τη διατήρηση του παλιού αντιασφαλιστικού οπλοστασίου που αναβαθμίζεται συνεχώς με νέους αντιασφαλιστικούς νόμους με βάση τις δεσμεύσεις του 3ου μνημονίου που όλοι μαζί ακολουθούν κατά γράμμα.
Η παράθεση του πίνακα αποδεικνύει το μεγάλο ψέμα της σημερινής κυβέρνησης. Φανερώνει πως το άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης είναι πολύ μικρότερο από αυτό που θα έπαιρναν με το προηγούμενο σύστημα που ίσχυε πριν την εφαρμογή του εξίσου άγριου προς τις συντάξεις νόμο Λοβέρδου. Aκόμα πιο μεγάλες είναι οι απώλειες για όσους έχουν 15ετία και 500 ή 400 ευρώ.
Ο μέσος όρος των νέων συντάξεων πέφτει στα 600-700 ευρώ ακόμη και για 40 χρόνια εργασίας ενώ σχεδόν εξαφανίζονται οι συντάξεις πάνω από τα 1000 ευρώ. Το άθροισμα και των δύο τμημάτων της κύριας σύνταξης οδηγεί σε πολύ μικρότερα ποσά, κυριολεκτικά σε συντάξεις πείνας.
Αντί της κατάργησης των αντιασφαλιστικών νόμων που είχε κάνει σημαία προεκλογικά όχι απλά τους διατήρησε αλλά κατάργησε την κατώτατη σύνταξη των 486 ευρώ με αποτέλεσμα ακόμα και κάποιος με πλήρη σύνταξη και βαρέα με 6000 ένσημα να παίρνει πλήρη σύνταξη 350 ευρώ.
Σύμφωνα με την Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, οι απώλειες από τις περικοπές σε συνταξιούχους, παλιούς και νέους, θα ανέλθουν στα 6,016 δισ. ευρώ. Μόνο οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις στην τετραετία θα ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ, ενώ οι περικοπές στα μερίσματα των δημοσίων υπαλλήλων τα 800 εκατ. ευρώ.
Την ίδια στιγμή η κρατική χρηματοδότηση έχει μειωθεί κατά 40% σε σχέση με το 2012 ενώ αποφασίστηκε νέα μείωση για το επόμενο διάστημα.
Τέλος, εκτός του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξιμων αποδοχών υπάρχει πλέον πολύ χαμηλό ποσοστό αναπλήρωσης για τις επικουρικές. Το ποσοστό αναπλήρωσης είναι 0,45% για κάθε έτος, ενώ ουσιαστικά εφαρμόζεται ρήτρα μηδενικού ελλείμματος. Έτσι ενώ μέχρι τώρα με 4.500 ημέρες ασφάλισης και με συντάξιμες αποδοχές 600 ευρώ με το ισχύον σύστημα, ένας συνταξιούχος έπαιρνε επικουρική σύνταξη 120 ευρώ, τώρα ακόμα κι αν αφήσουμε τις ίδιες συντάξιμες αποδοχές η επικουρική φτάνει στα 40 ευρώ δηλαδή μειώνεται κατά 70%.
Είτε μέσω των περικοπών είτε μέσα από το νέο καθεστώς του ΕΤΕΑ, οδηγούμαστε σε δραστική συρρίκνωση ως και εξάλειψη των επικουρικών συντάξεων, εξέλιξη που ανοίγει το δρόμο για τη δημιουργία Επαγγελματικών Ταμείων (μορφή ιδιωτικής ασφάλισης), για την οποία κόπτονται οι μονοπωλιακοί όμιλοι.
Είναι γνωστό ότι για τους πιο αδύνατους οικονομικά, που έπαιρναν ΕΚΑΣ κύρια και επικουρική το συνολικό ποσό τους έφτανε στα 720 ευρώ, ενώ σήμερα με 15ετία και 600 ευρώ αθροιστικά από κύρια και επικουρική θα φτάνει στα 455 ευρώ.
Mπροστά στα συνεχή ψεύδη για το Ασφαλιστικό και τις συντάξεις, στην κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης με επίκεντρο τα Εργασιακά και τους μισθού οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, να πάρουν αποφάσεις για απεργιακή απάντηση, να δυναμώσει ο αγώνας απέναντι στους επιχειρηματικούς ομίλους, την κυβέρνηση, την ΕΕ, τις δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού».