Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2016

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ:Στο πλευρό των προσφυγόπουλων

Την αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες και τα προσφυγόπουλα εκφράζουν με αποφάσεις τους φοιτητικοί σύλλογοι με αφορμή την εκπαίδευσή  τους. Ήδη σχετική απόφαση έχουν πάρει οι Σύλλογοι δασκάλων και νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Αθήνας.
Η απόφαση έχει ως εξής:
«Εμείς οι αυριανοί δάσκαλοι και καθηγητές, θα είμαστε ασπίδα για
τα προσφυγόπουλα! Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας από την ερχόμενη Δευτέρα 10 Οκτώβρη θα λειτουργήσουν οι Δομές Υποδοχής Εκπαίδευσης των Προσφύγων στα σχολεία.
Ακόμα και σήμερα, με ευθύνη της κυβέρνησης, τα σχολεία αυτά δεν έχουν ανακοινωθεί. Πρόκειται για σοβαρό ζήτημα, διότι πρέπει να υπάρχει σαφής εικόνα των σχολείων, των προβλημάτων που αυτά έχουν, των συνθηκών και των προϋποθέσεων που πρέπει να πληρούνται ώστε να γίνει σωστά και ολοκληρωμένα η υποδοχή των προσφυγόπουλων και η εκπαίδευσή τους.
Με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ "ρίχνει λάδι στη φωτιά" των ξενοφοβικών αντιλήψεων και πρακτικών που συνέβησαν το προηγούμενο διάστημα, όπως για παράδειγμα στο Ωραιόκαστρο, και παραμένουν έτοιμα να ξαναφουντώσουν!
Ως φοιτητικός Σύλλογος καταγγέλλουμε απερίφραστα τα ρατσιστικά και ξενοφοβικά αυτά γεγονότα! Παράλληλα χαιρετίζουμε τους χιλιάδες φοιτητές, εργαζόμενους, μαθητές που όλο αυτό τον καιρό εκφράζουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες! Που έχουν κηρύξει πόλεμο σε κάθε φασιστική, ρατσιστική και ξενοφοβική δράση!
Σαν αυριανοί παιδαγωγοί οφείλουμε να απομονώσουμε τέτοιες απόψεις μέσα στην σχολή μας που στρέφονται κατά των θυμάτων των ιμπεριαλιστικών πολέμων και έτσι αθωώνουν την πολιτική που τους προκαλεί. Εμείς θα συνεχίσουμε να δίνουμε πραγματικά μαθήματα αλληλεγγύης και αγώνα, διεκδικώντας εδώ και τώρα:
- Εκπαίδευση όλων των παιδιών των μεταναστών και προσφύγων, με εξασφάλιση όλων των αναγκαίων προϋποθέσεων: Εξειδικευμένο και επαρκή αριθμό εκπαιδευτικών, καθαρίστριες, σχολικούς φύλακες, κατάλληλες αίθουσες κ.ά.
- Καμιά εμπλοκή των γνωστών αμαρτωλών ΜΚΟ.
- Ασφαλή μεταφορά των παιδιών από τις κρατικές υπηρεσίες.
- Με ευθύνη του κράτους, να παρθούν όλα τα μέτρα, μέσα από τις Δημόσιες Δομές Υγείας, ώστε να πληρούνται τα κριτήρια εγγραφής που ισχύουν για όλα τα παιδιά, όπως εμβόλια, ιατρικές βεβαιώσεις κ.ά. Να μην αποκλειστεί από την εκπαιδευτική διαδικασία ούτε ένα παιδί προσφύγων. 
Είναι κρίσιμο ζήτημα πως τα προσφυγόπουλα θα νιώσουν ότι ζουν -όσο αυτό είναι δυνατόν- σε κανονικές ανθρώπινες συνθήκες και πλευρά αυτής της ανάγκης είναι η μαθησιακή, παιδαγωγική διαδικασία, με δημιουργική απασχόληση, διδασκαλία της μητρικής γλώσσας, της ελληνικής γλώσσας και μιας ξένης γλώσσας, δημιουργία βιβλιοθηκών, φυσική αγωγή κ.ά.».
902.gr