Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:Στις 30 Ιούνη και 1η Ιούλη το 8ο Εργατικό Φεστιβάλ(SPOT)

Την Παρασκευή 30 Ιούνη και το Σάββατο 1 Ιούλη, στο Γεντί Κουλέ στη Θεσσαλονίκη, θα πραγματοποιηθεί το 8ο Φεστιβάλ Κλαδικών Οργανώσεων Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, με σύνθημα «Το μέλλον δε θα 'ρθει από μονάχο του... αν δεν πάρουμε μέτρα και μεις».
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει ξεναγήσεις, βιβλιοπαρουσιάσεις - συζητήσεις, συναυλίες, προβολές, αφιερώματα και θα κορυφωθεί το Σάββατο 1η Ιούλη, με πολιτική συγκέντρωση με ομιλητή τον Γιάννη Πρωτούλη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
Μέσα από το διήμερο των εκδηλώσεων, οι νέοι εργάτες και εργάτριες της Θεσσαλονίκης, οι άνεργοι καλούνται να γνωρίσουν την ιστορία του χώρου, τον ιδιαίτερο συμβολισμό που έχει για τους αγώνες στο σήμερα η αταλάντευτη στάση και ανιδιοτελής θυσία των κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών που φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν και έχασαν τη ζωή τους στο κολαστήριο του Γεντί Κουλέ γιατί πάλεψαν ενάντια
στους Γερμανούς - ναζί κατακτητές και την ντόπια πλουτοκρατία.
Στο κάλεσμά τους οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ αναφέρουν:
«Η Ιστορία της ταξικής πάλης, η νίκη της Οχτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης, που φέτος γιορτάζουμε τα 100χρονά της, η πορεία της σοσιαλιστικής οικοδόμησης στον 20ό αιώνα άνοιξαν το δρόμο για την κατάργηση της εκμετάλλευσης, για να γίνει η εργατική τάξη, που δημιουργεί τον κοινωνικό πλούτο και τάξη που οργανώνει την παραγωγή προς όφελος όλων των εργαζομένων. Γι' αυτόν το λόγο μπορεί να ηγηθεί και να συσπειρώσει τα άλλα καταπιεσμένα λαϊκά στρώματα στην πάλη για την ανατροπή του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος.
Οι εξελίξεις φανερώνουν τα τεράστια, άλυτα αδιέξοδα του καπιταλισμού, που το μόνο που μπορεί να "προσφέρει" στην ανθρωπότητα είναι κρίσεις, φτώχεια, ανεργία και πολέμους. Αυτές οι αντιφάσεις του καπιταλισμού είναι που γεννούν την ανάγκη κατάργησής του, την ανάγκη να εναρμονιστεί ο κοινωνικός χαρακτήρας της παραγωγής με την κοινωνική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής. Απ' αυτό προκύπτει η επικαιρότητα και η αναγκαιότητα του σοσιαλισμού.
Για να γίνει πράξη αυτή η προοπτική, χρειάζεται η εργατική τάξη να κατακτήσει τα κλειδιά της οικονομίας, να περάσει η εξουσία στα δικά της χέρια. Αυτό αποτελεί τη μόνη πραγματική εναλλακτική λύση σήμερα και αξίζει κάθε θυσία. Οι μόνες θυσίες που έχουνε αξία είναι στον αγώνα για άλλη εξουσία».

Το πρόγραμμα

Παρασκευή 30 Ιούνη:
  • Στις 8 μ.μ., εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «το μέλλον μας βρίσκεται στον αγώνα για τις σύγχρονες ανάγκες μας». Θα μιλήσει ο Σίμος Ιορδανίδης μέλος του ΣΠ Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ.
  • Στις 8.45 μ.μ., αφιέρωμα στον Τούρκο κομμουνιστή ποιητή Ναζίμ Χικμέτ. (δείτε εδώ Spot)
  • Στις 10.30 μ.μ., συναυλία με ερασιτεχνικά συγκροτήματα.
  • Στις 11.15 μ.μ., λαϊκό γλέντι με τον Βασίλη Κασούρα.
Σάββατο 1 Ιούλη:
  • Στις 8.30 μ.μ., συναυλία με ερασιτεχνικό συγκρότημα.
  • Στις 9.30 μ.μ., προβολή βίντεο για τα 100 χρόνια από τη μεγάλη Οκτωβριανή σοσιαλιστική επανάσταση.
  • Στις 10 μ.μ., ομιλία από τον Γιάννη Πρωτούλη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Στις 11 μ.μ., λαϊκό γλέντι με τους «Ανφάν Γκατέ».