Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

Πανεπιστημιακή Φοιτητική Λέσχη Θεσσαλονίκης : Διαδικασίες για την ιδιωτικοποίηση προωθούν οι πρυτανικές αρχές....Κάλεσμα του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών....

ΜΑΣ: Κινητοποίηση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Πανεπιστημιακής Λέσχης Θεσσαλονίκης


Τις διαδικασίες για την ιδιωτικοποίηση της Πανεπιστημιακής Φοιτητικής Λέσχης στη Θεσσαλονίκη προωθούν οι πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ και το ΔΣ της Λέσχης. Αύριο,Τετάρτη, κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης συνεδρίασης του ΔΣ της Λέσχης, αναμένεται να συζητηθεί η διενέργεια διαγωνισμού προκειμένου να ανατεθεί σε ιδιώτη η λειτουργία της.
Άμεση είναι η αντίδραση του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών. Καλεί σε συγκέντρωση αύριο, Τετάρτη, στις 12 το μεσημέρι στην κάτω φοιτητική Λέσχη και προκαλεί συνεδριάσεις των ΔΣ των φοιτητικών Συλλόγων προκειμένου να εκφραστεί μαζικά και αγωνιστικά η αντίθεση των φοιτητών στα σχέδια των πρυτανικών αρχών.
Η Λέσχη μέχρι σήμερα λειτουργούσε με περίπου 20 μόνιμους εργαζόμενους και άλλους περίπου 70 που εργάζονταν στη Λέσχη μέσω δύο εργολαβιών (όπως οι εκατοντάδες άλλοι εργαζόμενοι που απασχολούνταν σε υπηρεσίες του ΑΠΘ μέσω των εργολάβων). Μέχρι τώρα την ευθύνη για τη λειτουργία της Λέσχης (πρόγραμμα φαγητού, μαγειρεία, προμήθεια και έλεγχο προϊόντων, κλπ) είχε αποκλειστικά το ΔΣ της ΠΦΛ με τις αντίστοιχες υπηρεσίες.
Μέχρι σήμερα, η φοιτητική λέσχη αποτελούσε ίσως την τελευταία σανίδα σωτηρίας για χιλιάδες φοιτητές που προσπαθούν να συνεχίσουν να σπουδάζουν, καθώς σιτίζονται δωρεάν.
Οι φοιτητές εκτιμούν ότι με την ιδιωτικοποίηση της, η Λέσχη θα μετατραπεί αυτόματα σε εστιατόριο - catering, όπου ο φοιτητής θα είναι πελάτης και θα πληρώνει για να φάει, όπως ήδη γίνεται στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.
Το ΠΑΜΑΚ, χρηματοδοτεί τον ιδιώτη για τη δωρεάν σίτιση μικρού αριθμού φοιτητών που προκύπτει από εισοδηματικά κριτήρια και οι υπόλοιποι φοιτητές πληρώνουν 2-3 ευρώ για το φαγητό τους, ανάλογα με την κοστολόγηση της μερίδας.
Με ανακοίνωσή του το ΜΑΣ σημειώνει πως αυτή η προοπτική θα επιβαρύνει επιπλέον τους χιλιάδες οι φοιτητές που ήδη βρίσκονται ένα βήμα πριν παρατήσουν τις σπουδές τους. Αναφέρει ότι την ίδια ώρα είναι σε εξέλιξη η διαδικασία για τη διαθεσιμότητα περίπου 400 διοικητικών υπαλλήλων στο ΑΠΘ, πράγμα που σημαίνει ότι από τα μέσα Σεπτέμβρη, βασικές λειτουργίες του ΑΠΘ θα αδυνατούν να πραγματοποιηθούν.
Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών τονίζει πως τώρα είναι η ώρα που οι φοιτητές πρέπει να σηκώσουν κεφάλι και να διεκδικήσουν:
  • Αμεση, γενναία χρηματοδότηση της Παιδείας από τον κρατικό προϋπολογισμό στο ύψος των αναγκών.
  • Γενναία αναβάθμιση των υπηρεσιών της ΠΦΛ, της φοιτητικής μέριμνας.
  • Καμία διαθεσιμότητα-απόλυση προσωπικού.
  • Ούτε ευρώ για σίτιση - στέγαση - μετακίνηση - συγγράμματα - αναλώσιμα!
  • Καμιά μορφή ιδιωτικοποίησης.
  • Ενιαία δημόσια και δωρεάν ανώτατη παιδεία.
«Καμία αναμονή, καμία καθυστέρηση, να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας.Οργανώνουμε την απάντηση μας μέσα από τις επιτροπές αγώνα και τους φοιτητικούς συλλόγους. Κανένας μόνος του», υπογραμμίζει το ΜΑΣ.