Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

Ανθρώπινες αλυσίδες ενάντια στον πόλεμο στη Συρία σε πολλές πόλεις της Τουρκίας



Σε όλη την Τουρκία σήμερα πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις ενάντια στην ιμπεριαλιστική στρατιωτική επέμβαση στη Συρία και τη συμμετοχή της τουρκικής κυβέρνησης σε αυτήν. Χιλιάδες διαδηλωτές, κυρίως στις μεγάλες πόλεις, πιάστηκαν χέρι - χέρι σχηματίζοντας ανθρώπινες αλυσίδες και φώναζαν συνθήματα όπως «Αμερικάνοι, φονιάδες, έξω από τη Συρία» και «Όχι στον πόλεμο, χέρι με χέρι για την ειρήνη».
Στην Κωνσταντινούπολη η αστυνομία δεν επέτρεψε στους διαδηλωτές να πλησιάσουν το πάρκο Γκεζί, από το οποίο ξεκίνησαν οι μεγάλες διαδηλώσεις του περασμένου Ιούνη. Έτσι, οι διαδηλωτές σχημάτισαν μια μεγάλη ανθρώπινη αλυσίδα στον πεζόδρομο Ιστικλάλ, κοντά στο πάρκο. Ανθρώπινες αλυσίδες σχηματίστηκαν επίσης σε πολλές άλλες συνοικίες της πόλης.
Στην Αντιόχεια, στο νότιο τμήμα της Τουρκίας
, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα την αντίθεσή τους σε μια στρατιωτική επέμβαση εναντίον της Συρίας. «Όχι στον πόλεμο, Συρία, αντίσταση!», «Χαιρετισμούς στο συριακό λαό που δεν υποκύπτει στον ιμπεριαλισμό!», φώναζαν διαδηλωτές.
Από 20.000 ως 30.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στο Ντιγιάρμπακιρ, τη μεγαλύτερη πόλη της Νοτιοανατολικής Τουρκίας, όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι Κούρδοι, διαδηλώνοντας επίσης ενάντια στον πόλεμο.
Επίσης, όπως μετέδωσε το τουρκικό ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, το Σάββατο το βράδυ η αστυνομία είχε κάνει χρήση δακρυγόνων και εκτοξευτήρων νερού υπό πίεση για να διαλύσει διαδηλωτές στην Άγκυρα.
Οι διαδηλώσεις στηρίχθηκαν από αρκετά πολιτικά κόμματα και συνδικαλιστικές οργανώσεις, ενώ η Επιτροπή Ειρήνης Τουρκίας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καλεί το λαό να δυναμώσει την πάλη του ενάντια στη συμμετοχή της Τουρκίας στον πόλεμο στη Συρία.