Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

Εκπρόθεσμες φορολογικές δηλώσεις : Βαριά τα πρόστιμα

Εν μέσω προβλημάτων ολοκληρώθηκε η εμπρόθεσμη κατάθεση 

Ολοκληρώθηκε σήμερα Δευτέρα, εν μέσω προβλημάτων, η εμπρόθεσμη υποβολή των φορολογικών δηλώσεων φυσικών προσώπων.
Σύμφωνα με καταγγελίες από τις 3.30 το πρωί το Τaxisnet παρουσίαζε προβλήματα που επηρέαζαν την ομαλή υποβολή των δηλώσεων.
Συνολικά υποβλήθηκαν περίπου 5,7 εκατομμύρια δηλώσεις. Από αυτές περίπου 1 εκατομμύριο δηλώσεις δεν είναι εκκαθαρισμένες και η εκκαθάρισή τους πρόκειται να γίνει εντός της εβδομάδας για να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Σεπτέμβρη η αποστολή του συνόλου των εκκαθαριστικών σημειωμάτων. Από τα εκκαθαριστικά που θα σταλούν τις επόμενες ημέρες, υπολογίζεται ότι περίπου 500.000 θα καλούνται να πληρώσουν επιπλέον ποσά φόρου, 200.000 θα είναι δικαιούχοι επιστροφών φόρου, ενώ οι υπόλοιποι 300.000 θα λάβουν μηδενικά εκκαθαριστικά.
Βαριά πρόστιμα για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις
Εφεξής οι δηλώσεις που θα υποβάλλονται θα είναι εκπρόθεσμες και θα επιβαρύνονται με πρόστιμα και προσαυξήσεις:
1) Θα χάσουν τη μείωση του φόρου για τις δαπάνες που αναγνωρίζονται από την Εφορία, όπως για νοίκια, δίδακτρα φροντιστηρίων, τόκους στεγαστικών δανείων, έξοδα ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης. Να σημειωθεί πως οι συγκεκριμένες «ελαφρύνσεις» έχουν καρατομηθεί. Επιπλέον, οι περισσότερες από αυτές θα ισχύσουν για τελευταία φορά στην εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων. Για παράδειγμα, η έκπτωση
για τα νοίκια της λαϊκής οικογένειας περιορίστηκε στα 100 ευρώ (από 240 ευρώ στα προηγούμενα χρόνια). Στα ίδια επίπεδα (μέχρι 100 ευρώ) καρατομήθηκε η «ελάφρυνση» για τα φροντιστήρια των παιδιών.
2) Θα επιβαρυνθούν με επιπλέον φόρο 10% για το 25% του ετησίου εισοδήματός τους,δηλαδή με πρόσθετο φόρο 2,5% του εισοδήματος! Αυτό θα συμβεί επειδή δε θα αναγνωριστούν οι αποδείξεις λιανικής πώλησης που μάζεψαν το 2012.
3) Εάν από την εκπρόθεσμη δήλωση προκύπτει ποσό φόρου προς πληρωμή, θα καταβληθεί με προσαύξηση 1% για κάθε μήνα καθυστέρησης υποβολής της δήλωσης.
4) Η εκπρόθεσμη υποβολή συνεπάγεται και την επιβολή «αυτοτελούς προστίμου». Συνήθως, με το «συμβιβασμό» που επέρχεται διαμορφώνεται στα 39 ευρώ.
Υπενθυμίζεται πως έως το τέλος της εβδομάδας χιλιάδες φορολογούμενοι πρέπει να πληρώσουν την πρώτη δόση για το φόρο εισοδήματος και το ΦΑΠ των ετών 2011 και 2012. Η προθεσμία καταβολής των πρώτων δόσεων έληγε την Παρασκευή 30 Αυγούστου, ωστόσο πήρε αναβολή ως τις 6 Σεπτέμβρη.
Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι μέχρι το τέλος του έτους να εισρεύσουν 3,6 δισ. ευρώ από την καταβολή του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος του οικονομικού έτους 2013.
Μέσα στην εβδομάδα η ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής διόρθωσης του ΦΑΠ
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, εντός της εβδομάδας αναμένεται να ενεργοποιηθεί ηηλεκτρονική εφαρμογή για τις διορθώσεις εκκαθαριστικών Φόρου Ακίνητης Περιουσίαςγια τα έτη 2011 και 2012.
Χιλιάδες φορολογούμενοι από τους 1.000.000 που έχουν λάβει εκκαθαριστικά σημειώματα ΦΑΠ 2011 και 2012 έχουν εντοπίσει σφάλματα στον υπολογισμό του φόρου, τα περισσότερα εκ των οποίων σχετίζονται με τη φορολογητέα αξία των ακινήτων.
Το υπουργείο Οικονομικών έδωσε, σε όσους έχουν εντοπίσει λάθη, προθεσμία τεσσάρων μηνών, από την ημέρα εκκαθάρισης της δήλωσής τους, για να διορθώσουν τυχόν λάθη στο εκκαθαριστικό σημείωμα του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας.
Με την έναρξη λειτουργίας της εφαρμογής, η διόρθωση θα γίνεται πλέον ηλεκτρονικά, χωρίς να χρειαστεί η παρουσία του ενδιαφερόμενου στις ΔΟΥ. Εφόσον η αίτησή του γίνεται αποδεκτή, η αρμόδια ΔΟΥ προβαίνει σε νέα εκκαθάριση της δήλωσης σε εύλογο χρονικό διάστημα.