Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013

Αυξάνουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, έως και 12 χρόνια, με εγκύκλιο - σοκ του ΙΚΑ

Εγκύκλιος - σοκ του ΙΚΑ ακυρώνει, σύμφωνα με δημοσιεύματα, 15.000 περίπου συνταξιοδοτικές αποφάσεις διαδοχικής ασφάλισης με ασφαλιστικό χρόνο σε ΟΑΕΕ και ΙΚΑ, ενώ τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης «τραβούν εκ νέου την ανηφόρα» κατά 5 έως 7 έτη επιπλέον για περισσότερους από 150.000 εργαζόμενους.

Επιπρόσθετα, στις περιπτώσεις των μητέρων τα όρια για σύνταξη με διαδοχική από το ΙΚΑ ανεβαίνουν έως και 12 έτη και τα 50 για μειωμένη και ανήλικο μπορούν να γίνουν σε 62 ανεξάρτητα από το αν μια ασφαλισμένη έχει κατοχυρώσει σύνταξη σε μικρότερη ηλικία.
Η ενεργοποίηση της σχετικής εγκυκλίου από το ΙΚΑ έγινε
κατόπιν σχετικής οδηγίας της Γενικής Διεύθυνσης Κοινωνικής Ασφάλισης του υπουργείου Απασχόλησης.
Όμως το σοκ δεν σταματά εδώ καθώς με την ισχύ της εγκυκλίου καταργείται η αναδρομικότητα στην κατοχύρωση σύνταξης με διαδοχική ασφάλιση, ενώ θα ανακληθούν όλες οι  συνταξιοδοτικές αποφάσεις με διαδοχική που εκδόθηκαν από το ΙΚΑ το 2011 και το 2012. Όσοι δεν έχουν τις νέες προϋποθέσεις θα ακυρωθούν, ενώ οι ασφαλισμένοι ενδέχεται να γυρίσουν πίσω τα χρήματα που έχουν λάβει.
Εκκρεμείς αιτήσεις σε οποιοδήποτε επίπεδο της διοικητικής διαδικασίας θα κριθούν σύμφωνα με τις νέες προϋποθέσεις - κριτήρια. Εφεξής θα προσμετράται αν οι ασφαλισμένοι ικανοποιούν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης κατά τη στιγμή της «επανασύνδεσής» τους με το ΙΚΑ. Δηλαδή αν τη στιγμή που αποκτούν εκ νέου ασφαλιστική εξάρτηση με το ΙΚΑ, συμπληρώνουν τις προϋποθέσεις για σύνταξη, άσχετα από το τι συνέβαινε πριν.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις η εγκύκλιος του ΙΚΑ θα έχει σαν αποτέλεσμα:
  • Αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 5 έως 7 έτη για τις γυναίκες που συνταξιοδοτούνται με διαδοχική ασφάλιση από ΟΑΕΕ - ΙΚΑ με κριτήριο το πότε συμπληρώνουν το 55ο ή το 60ό έτος της ηλικίας τους.
  • Αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης για τους άνδρες έως 7 έτη για σύνταξη γήρατος, από τα 60 στα 67 αν ήταν στον ΟΑΕΕ και επιστρέψουν στο ΙΚΑ.
  • Αύξηση του χρόνου ασφάλισης ως τα 12.000 ένσημα για όσους επέστρεψαν από τον ΟΑΕΕ στο ΙΚΑ το 2013, ακόμη και αν είχαν κατοχυρώσει τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης των 10.500 ημερών ασφάλισης στο παρελθόν.
  • Αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης έως και 12 χρόνια για τις μητέρες που είχαν ανήλικο στις 5.500 ημέρες ασφάλισης, αλλά όταν επανασυνδέθηκαν με το ΙΚΑ το παιδί τους είχε ενηλικιωθεί.
Παρεμβαίνοντας σε πρωινή (Παρασκευή 6 Δεκέμβρη) τηλεοπτική εκπομπή ο υποδιοικητής του ΙΚΑ, Διονύσης Πατσούρης επιχείρησε να «διασκεδάσει τις εντυπώσεις» λέγοντας ότι η συγκεκριμένη εγκύκλιος αφορά μόνο 200 περίπου περιπτώσεις ασφαλισμένων της κατηγορίας διαδοχικής με την σειρά ασφάλισης: ΙΚΑ - ΟΑΕΕ - ΙΚΑ.
Αμέσως μετά όμως πρόσθεσε ότι οι επιπτώσεις της συγκεκριμένης εγκυκλίου θα αφορούν και άλλους πολλούς ασφαλισμένους - συνταξιούχους στο άμεσο μέλλον που θα ανήκουν στην ίδια διαδοχική κατηγορία με τη σειρά ασφάλισης: ΙΚΑ - ΟΑΕΕ - ΙΚΑ.
Είναι επίσης πολύ πιθανό αυτή η εγκύκλιος να μην αφορά το καθεστώς διαδοχικής ασφάλισης ΟΑΕΕ - ΙΚΑ αλλά να είναι «μπούσουλας» για τα υπόλοιπα ταμεία. Και αυτή η εγκύκλιος επιβεβαιώνει ότι πίσω από την καλοστημένη «επιχείρηση καθησυχασμού» των εργαζομένων, συνταξιούχων και ασφαλισμένων, δρομολογείται νέα σφοδρή αντιασφαλιστική επίθεση και από αυτή την άποψη επιβάλλεται ο συναγερμός που έχει σημάνει το ΚΚΕ να βρει άμεση ανταπόκριση με την οργάνωση του ταξικού, ανυποχώρητου αγώνα.
Ανακοίνωση του ΠΑΜΕ
Σε ανακοίνωση του για τις σαρωτικές ανατροπές στη διαδοχική ασφάλιση το ΠΑΜΕ τονίζει:
«Με νέες ανατροπές στο δικαίωμα της διαδοχικής ασφάλισης απειλούνται πάνω από 150.000 εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι και άνεργοι, από τα σχέδια του Υπουργείου Εργασίας και του ΙΚΑ και με την τελευταία εγκύκλιο.
Τα σχέδια αυτά αφορούν όλους τους εργαζόμενους, αλλά κυρίως σε πρώτη φάση όσους αυτοαπασχολούμενους ήταν ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ και στη συνέχεια στο ΙΚΑ.
Από τις επιχειρούμενες αλλαγές ιδιαίτερα θα πληγούν οι μητέρες που κατοχύρωσαν σύνταξη με ανήλικα παιδιά, οι ασφαλισμένες στον ΟΑΕΕ που κατοχύρωσαν δικαίωμα με 10.000 ένσημα με συνυπολογισμό πλασματικού χρόνου όπως και οι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ που κατοχύρωναν δικαίωμα για σύνταξη με τις προϋποθέσεις που ισχύουν έως σήμερα.
Η αύξηση των ορίων ηλικιών φτάνει μέχρι και τα 12 χρόνια που σημαίνει 12 χρόνια περισσότερη δουλειά
Οι εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι με τον αγώνα τους μπορούν να τους χαλάσουν τα σχέδια, να μην περάσουν οι σχεδιασμοί τους για τη διαδοχική ασφάλιση και οι γενικότερες ανατροπές στην κοινωνική ασφάλιση.
Να σταματήσει τώρα κάθε διαδικασία χειροτέρευσης της ισχύουσας νομοθεσίας».