Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

Πλημμύρες και κατολισθήσεις στο Ηράκλειο Κρήτης

Προβλήματα στο Ηράκλειο Κρήτης έχει προκαλέσει η έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων και η έντονη βροχόπτωση που πλήττει και την Ανατολική Κρήτη με κύρια χαρακτηριστικά τις καταρρακτώδεις βροχές και τους ισχυρούς ανέμους.
Πολλοί δρόμοι της πόλης μετατράπηκαν σε ποτάμια, με αποτέλεσμα σπίτια και καταστήματα να πλημμυρίσουν. Η Πυροσβεστική έχει δεχτεί πάνω από 60 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων, ενώ λόγω της βροχόπτωσης επικρατούσε κυκλοφοριακό χάος στους περισσότερους δρόμους.
Μια γυναίκα με τα δυο της παιδιά εγκλωβίστηκαν
σε σχολείο κοντά στην οδό Παπαπέτρου Γαβαλά και χρειάστηκε η επέμβαση της ΕΜΑΚ για τον απεγκλωβισμό τους.
Προβλήματα επίσης έχουν καταγραφεί στο οδικό δίκτυο με κατολισθήσεις.
Επίσης, μια πτήση ακυρώθηκε από το Ηράκλειο, εξαιτίας της νέφωσης, ενώ πέντε πτήσεις με προορισμό τα Χανιά προσγειώθηκαν τελικά στο αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» του Ηρακλείου.
Σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Οικοδόμων Ηρακλείου σημειώνει ότι οι ίδιες περιοχές στο Ηράκλειο παραμένουν αθωράκιστες από πλευράς αντιπλημμυρικής προστασίας. Όπως τονίζει: «Πρόκειται για μια εγκληματική πολιτική με την οποία προωθείται συνειδητά η αλόγιστη επέκταση των πόλεων, προς όφελος των μεγαλοκατασκευαστών, χωρίς την παράλληλη κατασκευή των βασικών έργων υποδομής. Επιτράπηκε με νόμους το μπάζωμα ρεμάτων, η καταπάτηση και το κτίσιμο ρεμάτων, η τσιμεντοποίηση κάθε ελεύθερου χώρου.
Η πολιτική αυτή καταδικάζει τους εργαζόμενους να ζουν κάθε χειμώνα με το φόβο της πλημμύρας να χαθούν ζωές και νοικοκυριά, όπως έγινε στη Ρόδο και στο Άργος.
Όσο δεν παίρνονται μέτρα για αντιπλημμυρική προστασία, όσο θα συνεχίζεται αυτή η πολιτική τέτοια φαινόμενα θα επαναλαμβάνονται. Οι βροχές, οι πλημμύρες, τα έκτακτα ή ακραία καιρικά φαινόμενα βεβαίως δεν θα εξαλειφθούν.
Μπορούν όμως να αντιμετωπιστούν αν υπάρχει πολιτική βούληση για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και υποδομές που θα μειώνουν και θα ελαχιστοποιούν φαινόμενα σαν αυτά που ζει ο ροδίτικος λαός και έχουν ζήσει και άλλες περιοχές της χώρας στο παρελθόν.
Γι’ αυτό διεκδικούμε έργα αντιπλημμυρικής προστασίας ώστε ακόμα και τα όποια απρόβλεπτα καιρικά φαινόμενα να έχουν τις μικρότερες δυνατές συνέπειες για το λαό.
Η πρόταση του Συνδικάτου στο πλαίσιο πάλης της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας για αντιπλημμυρική και αντισεισμική προστασία και θωράκιση είναι επίκαιρη όσο ποτέ. Είναι πρόταση ενταγμένη σε έναν κεντρικό σχεδιασμό με τη δημιουργία ενός ενιαίου δημόσιου κατασκευαστικού φορέα που στο κέντρο της προσοχής του θα έχει τις λαϊκές ανάγκες και όχι την κερδοφορία των κατασκευαστικών ομίλων».