Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

Άγγελος Θεμελής, δημ.σύμβουλος Λαικής Συσπείρωσης Ωραιοκάστρου: Μια αρχική κριτική στην "αλήθεια" της δημοτικής αρχής

ΜΙΑ ΑΡΧΙΚΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ «ΑΛΗΘΕΙΑ» ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ

    Κατά πρώτον, έχουμε να παρατηρήσουμε ως θετικό το ότι η πλειοψηφούσα παράταξη «ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟ ΤΩΡΑ!» προπαγανδίζει το έργο της, με ένα δικό της έντυπο που το ονόμασε «Η αλήθεια Τώρα». Δεν το έκανε με πολυτελές περιοδικό που εκδίδονταν με δημοτικά έξοδα όπως η προηγούμενη διοίκηση. Ελπίζουμε αυτό να γίνει μέχρι το τέλος της προεκλογικής περιόδου, να μην χρησιμοποιεί δημοτικές εκδόσεις και εκδηλώσεις για τη προπαγάνδα της. Χωρίς να έχουμε αυταπάτες ότι τελικά θα το κάνει….
    Επί της ουσίας τώρα, δεν υπάρχει και πολλή αλήθεια στην «αλήθεια» της τοπικής αρχής και στο παραπάνω έντυπό της πολλά πράγματα αποκρύπτονται.
    Γράφεται επί παραδείγματι ότι: «Αυτή η Δημοτική Αρχή ανέλαβε τα καθήκοντά της …. σε ένα τοπίο που χαρακτηρίζεται από τη δραματική αποψίλωση των πόρων της Τ.Α.». Αναφέρεται και το στοιχείο της μείωσης των κρατικών επιχορηγήσεων από το 2011 στο 2013 περίπου κατά 43%. Δεν αναφέρεται όμως ότι αυτό έγινε με την ανοχή και την συνυπευθυνότητα ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ και της ΚΕΔΕ, και της ομογάλακτης Περιφερειακής Διοίκησης, γιατί δεν αντιτάχθηκαν και δεν διεκδίκησαν τα οφειλόμενα στη Τοπική Διοίκηση από τη φορολογία των πολιτών. Αντίθετα,έβαλαν πλάτη στην πολιτική των κομμάτων που τους στήριξαν στις εκλογές του 2010.
    Η «Αλήθεια» γράφει ότι οι υποχρεώσεις προς προμηθευτές - πιστωτές από 6,2 εκατομμύρια ευρώ στο τέλος του 2012 προβλέπεται να μειωθούν στις 350.000 στο τέλος του 2013! Κρύβει όμως την αλήθεια ότι αυτό θα γίνει με τη κάλυψη άτοκου δανείου που θα έχει ως ενέχυρο τους Κρατικούς πόρους, θα παρακρατείται από τους πόρους αυτούς, πράγμα που θα σημάνει την αποψίλωση μελλοντικών έργων.
    Ωστόσο, έμμεσα η «αλήθεια» παραδέχεται  στη  σελίδα 5: «Η διοίκησή μας …. θα εξακολουθήσει να διατηρεί τα δημοτικά τέλη σε πολύ χαμηλό επίπεδο»,  δηλαδή παραδέχεται τη μετεκλογική αύξηση των τελών. Σε μία εποχή που και η παραμικρή αύξηση πάνω στα κομμένα και φορολεηλατημένα εισοδήματα θα είναι τραγική.
    Οι τωρινοί και οι επίδοξοι τοπικοί άρχοντες, αυτοδιαφημίζονται ως οι καλύτεροι στο να πετυχαίνουν ευρωπαϊκά προγράμματα εκατομμυρίων ευρώ. Αποσιωπούν ότι στην πραγματικότητα, τα προγράμματα αυτά τους κοινοποιούνται και μέσω των εταιρειών και των εργολαβικών συμφερόντων, πως εκτελούνται πανάκριβα, αρκετές φορές με κακοτεχνίες (λ.χ. δρόμος ΝΕΟΧΩΡΟΥΔΑΣ - ΠΕΝΤΑΛΟΦΟΥ),  με κριτήριο τη κερδοσκοπία και όχι τις σωστά ιεραρχημένες τοπικές και λαϊκές ανάγκες.
    Προκαλεί θλίψη η θριαμβολογία της τοπικής διοίκησης για την διαγραφή ή επιστροφή μετά από 4 χρόνια των 75 ευρώ από την ΕΥΑΘ. Κι αυτό έγινε γιατί θα εξοφληθεί το χρέος των 783.403 ευρώ, της «….περίεργης συμφωνίας» όπως αναφέρουν που έκανε η προηγούμενη διοίκηση του ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ με την ΕΥΑΘ και το οποίο θα καλυφθεί με δανεικά. Στη σκυταλοδρομία οι φέροντες το χρίσμα της ΝΔ και την ανεπίσημη υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ, τέως, νυν δήμαρχοι και μέλλοντες υποψήφιοι, κρατάνε καλά τη σκυτάλη. Γιατί άραγε δεν έκαναν αίτηση ακύρωσης της παραπάνω συμφωνίας;