Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

Τιμώρησαν με 3ήμερη αποβολή σπουδαστή επειδή μοίραζε ανακοινώσεις

 Με 3ήμερη αποβολή «τιμωρεί» η διεύθυνση τηςΕπαγγελματικής Σχολής (ΕΠΑΣ) του ΟΑΕΔ στο Καλαμάκι σπουδαστή, επειδή μοίρασε στους συμμαθητές του την ανακοίνωση του Συνδικάτου Οικοδόμων, συμμετέχοντας σε περιοδεία του Συνδικάτου στη σχολή.

Το περιστατικό αφορά την περιοδεία που πραγματοποίησε το Παράρτημα νοτιοανατολικών συνοικιών του Συνδικάτου Οικοδόμων στις ειδικότητες του κλάδου στη συγκεκριμένη ΕΠΑΣ, την περασμένη Πέμπτη.

Η περιοδεία ενόχλησε έναν συγκεκριμένο καθηγητή, ο οποίος δεν περιορίστηκε στην προσπάθεια να την παρεμποδίσει, επικαλούμενος τον εσωτερικό κανονισμό που «απαγορεύει» την είσοδο των σωματείων στη σχολή, αλλά επιδίωξε την «παραδειγματική» τιμωρία του σπουδαστή που συμμετείχε σε αυτή. Έτσι, ο σπουδαστής κλήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στο γραφείο του διευθυντή όπου του ανακοινώθηκε η αποβολή. Ακολούθησαν αντιδράσεις από τους σπουδαστές που διαμαρτυρήθηκαν στο διευθυντή τόσο για την αποβολή όσο και για την απαγόρευση της δράσης των σωματείων, τη στιγμή μάλιστα που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στη σχολή και στην πρακτική τους.

Αξίζει να σημειωθεί πως διευθυντές, μερίδα καθηγητών και στελέχη του ΟΑΕΔ, που δεν ανέχονται να βλέπουν και να ακούν τα ταξικά συνδικάτα, δεν δείχνουν την παραμικρή ενόχληση μπροστά στις ελλείψεις στα εργαστήρια, σε υλικοτεχνική υποδομή και αναλώσιμα, που αναγκάζουν τους σπουδαστές να πληρώνουν, από τους μισθούς - φιλοδωρήματα της μαθητείας, τα εργαλεία και τα υλικά που χρειάζονται. Στόχος τους είναι να κρατήσουν τους σπουδαστές μακριά από τα σωματεία, χωρίς ενημέρωση για τα δικαιώματά τους, μακριά από την κινητοποίηση και τη διεκδίκηση όσων δικαιούνται. Αυτό επιβεβαιώθηκε και από τη στάση του διευθυντή απέναντι στην αντιπροσωπεία του Συνδικάτου, που επίσης διαμαρτυρήθηκε για την αποβολή, με φράσεις όπως «δε μιλάω μαζί σας», «δεν έχετε δουλειά εδώ» και άλλα παρόμοια.

Παρέμβαση για το ζήτημα έκανε τηλεφωνικά στη διοίκηση του ΟΑΕΔ ο Θανάσης Γκώγκος, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, εκπρόσωπος των εργαζομένων με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ.