Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2015

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΙΣΗ:Ασύστολα ψεύδη χωρίς τέλος


Η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών - πλην ΚΚΕ -  είχε για κύριο μενού το νέο ασφαλιστικό σχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Παρά τα κοινοβουλευτικά τερτίπια, όλα τα κόμματα προσήλθαν, όπως ήταν φυσικό, αφού όλοι μαζί, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΑΝΕΛ, Ποτάμι και Ενωση Κεντρώων, δεσμεύονται από την ίδια στρατηγική και
στο κρίσιμο ζήτημα της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Πολύ περισσότερο που η κυβέρνηση και τρία από τα κόμματα της σημερινής αντιπολίτευσης από κοινού ψήφισαν το 3ο μνημόνιο, με το οποίο χαράχτηκαν οι στόχοι και τα μέτρα των νέων ανατροπών στην Ασφάλιση.

Ετσι, το περίφημο «νέο μοντέλο» και η «νέα αρχιτεκτονική του συστήματος», που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση και σε αδρές γραμμές περιέγραψε η ανακοίνωση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ) την περασμένη Τετάρτη, αποτελεί συνέχεια και κορύφωση της αντιασφαλιστικής επίθεσης όλων των προηγούμενων χρόνων. 
Οχι μόνο δεν αντιστρατεύεται τους προηγούμενους νόμους, αλλά τους συμπληρώνει, σε πλήρη αρμονία με τη γενικότερη στρατηγική της ΕΕ για τις συντάξεις.

Οσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα, στόχος της κυβέρνησης, όπως είπε ο Γ. Κατρούγκαλος μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΚΟΙΠ, όπου ομόφωνα εγκρίθηκε η εισήγησή του, είναι να νομοθετήσει μέσα στο Δεκέμβρη το σύνολο των νέων μέτρων, σε συνεργασία με τους «θεσμούς» (!), καθώς το νέο Ασφαλιστικό αποτελεί στοιχείο της πρώτης «αξιολόγησης».


Αυτό που πραγματικά απασχολεί την κυβέρνηση, επομένως και αυτό που προκάλεσε την πρωτοβουλία για σύσκεψη των κομμάτων, είναι το πώς επικοινωνιακά θα στήσει την επίθεσή της, πώς θα πετύχει να βάλει στον ντορβά της «κοινωνικής συναίνεσης» το κεφάλι της εργατικής τάξης, την ώρα που θα γκρεμίζει ό,τι έχει απομείνει από την Ασφάλιση και τις συντάξεις.

Το μόνο της πραγματικό μέλημα είναι πώς το τερατούργημα που φέρνει δε θα συναντήσει σθεναρές αντιστάσεις από την πλευρά των λαϊκών στρωμάτων, πώς θα ελιχθεί απέναντι στην κλιμακούμενη δυσαρέσκεια του λαού, ενόψει μάλιστα νέων απεργιακών και άλλων κινητοποιήσεων.

Ετσι, αμέσως μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΚΟΙΠ, ο προπαγανδιστικός μηχανισμός της κυβέρνησης «ανέβασε στροφές». Σύμφωνα με ανακοίνωση της αντιπροεδρίας, τα νέα μέτρα παίρνονται για «κοινωνική δικαιοσύνη»και «προστασία των πλέον αδύναμων». Είναι ακριβώς τα ίδια σαθρά προσχήματα που χρησιμοποίησαν όλοι οι προκάτοχοι της κυβέρνησης, όταν προωθούσαν τα δικά τους αντιασφαλιστικά νομοσχέδια.

Υποστήριζε, δε, πως η κυβέρνηση «εισηγείται μια μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού που εντάσσεται σε μια συνολική στρατηγική», η οποία έχει στόχο να «αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας στο ασφαλιστικό σύστημα»...

Πράγματι, η λεγόμενη «νέα μεταρρύθμιση» εντάσσεται σε μια στρατηγική. Μόνο που αυτή είναι η ίδια με όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων. Είναι η στρατηγική αποδόμησης της Κοινωνικής Ασφάλισης και των δραστικών περικοπών συντάξεων και παροχών σε όλα τα Ταμεία και ιδιαίτερα σε βάρος της νέας γενιάς.

Γι' αυτό, εκτός από τα επιχειρήματα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αντιγράφει και τη δομή του ασφαλιστικού συστήματος που είχαν θεσμοθετήσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Πυρήνας αυτής της δομής είναι το σχήμα της «εθνικής» και «αναλογικής» σύνταξης, που είχε ψηφιστεί το 2010 με τους νόμους 3863 (ιδιωτικός τομέας) και 3865 (δημόσιος τομέας) και συμπληρώθηκε στη συνέχεια με το νόμο 4093/2012 και άλλους που ακολούθησαν.

Πάνω σε αυτό το σύστημα «χτίζει» εκ νέου σήμερα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αφήνοντας ανοιχτό το δρόμο και για νέες διαρκείς παρεμβάσεις στο μέλλον, όταν κριθεί σκόπιμο. Μάλιστα, αντιγράφοντας τη δομή των προηγούμενων μεταρρυθμίσεων, κάνει το σύστημα ακόμα χειρότερο, προσθέτοντας νέες επώδυνες παραμέτρους. 
Αυτή είναι η συνεισφορά της στην κοινή αντιασφαλιστική υπόθεση, για λογαριασμό του κεφαλαίου.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 
Κυριακή 29 Νοέμβρη 2015