Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2015

Πού την είδαν την καθολικότητα;

«Στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων εφαρμόζονται καθημερινά οι θεμελιώδεις αξίες της καθολικότητας και της ισότητας στην Υγεία», «αντιμετωπίζονται χωρίς διακρίσεις» «και με ισότιμο τρόπο όλοι οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη», είπε ο υπουργός Υγείας, Ανδρ. Ξανθός, στην έναρξη του 3ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Επείγουσας Ιατρικής (4/12/2015).
Βέβαια, «η καθολικότητα και η ισότητα» ...σταματούν εκεί που αρχίζουν οι τεράστιες αναμονές, λόγω της
έλλειψης προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και υποδομών, οι ελλείψεις σε σύγχρονο ιατρομηχανολογικό εξοπλισμό, φάρμακα, αναλώσιμα. Παύουν να ισχύουν την ώρα που στέκονται οι ασθενείς στο ταμείο να πληρώσουν για εξετάσεις και νοσηλεία...
Η διαρκώς μειούμενη κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων Υγείας επιβεβαιώνει ότι αυτές δεν πρόκειται να αναπτυχθούν και να στελεχωθούν σύμφωνα με τις ανάγκες. Ούτε πρόκειται να παρέχονται υπηρεσίες αποκλειστικά δωρεάν για όλους.
Αλλωστε, η μείωση κρατικής χρηματοδότησης στον τομέα Υγείας συνοδεύεται με διάφορα σχέδια συνέχισης, αν όχι έντασης, της εμπορευματοποίησης του δημόσιου τομέα.

Οσο για τις 2.440 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού που εξαγγέλλει και ξαναεξαγγέλλει το υπουργείο Υγείας, ας θυμίσουμε ξανά στη συγκυβέρνηση ότι μόνο το 2015 θα συνταξιοδοτηθούν περίπου 3.000 εργαζόμενοι από τα νοσοκομεία, ενώ οι κενές θέσεις των συρρικνωμένων οργανισμών των νοσοκομείων υπολογίζονται σε 30.000.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Δεκέμβρη 2015