Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015

ΠΑΜΕ-ΠΑΣΕΒΕ-ΛΑΪΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ:Να σταματήσουν οι διακοπές ρεύματος και ο εκβιασμός της λαϊκής οικογένειας

Κεντρικά ΔΕΗ
Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της ΔΕΗ στην οδό Χαλκοκονδύλη οργάνωσε χτες το πρωί η Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ, απαιτώντας να μη μείνει κανένα λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα, την ώρα που κυβέρνηση και Διοίκηση της ΔΕΗ δρομολογούν μαζικές διακοπές ρεύματος, που θέτουν στο στόχαστρο τα λαϊκά νοικοκυριά και τους φτωχούς αυτοαπασχολούμενους.
«Οργάνωση - αγώνας - αντεπίθεση» ήταν το κάλεσμα
στο πανό που άπλωσε το ΠΑΜΕ μπροστά από το κτίριο της ΔΕΗ, ενώ στην κινητοποίηση κυριάρχησε το σύνθημα: «Σπίτι λαϊκό χωρίς ηλεκτρικό, κανένα δε θα αφήσουμε μ' αγώνα ταξικό». Στην κινητοποίηση συμμετείχε και η Γραμματεία Αττικής της ΠΑΣΕΒΕ. Ανάλογες παρεμβάσεις έγιναν την ίδια ώρα από τις Λαϊκές Επιτροπές Πειραιά στη ΔΕΗ στα Καμίνια και από τις Λαϊκές Επιτροπές Αιγάλεω, Περιστερίου, Χαϊδαρίου στα γραφεία του ΔΕΔΔΗΕ στο Χαϊδάρι.
Η διακοπή της ηλεκτροδότησης σε σπίτια εργαζομένων και ανέργων λόγω οφειλών «δεν είναι στην πολιτική και στις προθέσεις της ΔΕΗ», ισχυρίστηκε ο πρόεδρος της επιχείρησης, Μ. Παναγιωτάκης, στη συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία συνδικαλιστών.
«Ο ισχυρισμός τους είναι ότι δεν υπάρχει καμία διακοπή σε λαϊκό εργατικό σπίτι. Εμείς γνωρίζουμε, όμως, ότι αυτές οι διακοπές το τελευταίο διάστημα αυξήθηκαν κι είναι μια πραγματικότητα που εμείς, τα ταξικά σωματεία, την ξέρουμε πάρα πολύ καλά», τόνισε ο Νίκος Παπαγεωργίου, πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, ενημερώνοντας τους συγκεντρωμένους για τη συνάντηση.
Μοχλός εκβιασμού των λαϊκών νοικοκυριών

Χαϊδάρι
Πρόσθεσε πως ενώ τα «φέσια» των επιχειρήσεων, βιομηχανιών, ξενοδοχειακών ομίλων, εμπορικών κέντρων και πάει λέγοντας, αυξάνονται, ΔΕΗ και κυβέρνηση εκβιάζουν τα λαϊκά νοικοκυριά να κόψουν ακόμα κι από το γάλα των παιδιών τους, για να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους, προκειμένου να μη μείνουν χωρίς ρεύμα. «Με αυτόν τον εκβιασμό προσπαθούν να πάρουν και το τελευταίο σεντ από τον εργάτη, από την εργάτρια, από την οικογένειά τους», τόνισε.Σύμφωνα με τα ήδη γνωστά στοιχεία που επικαλέστηκαν οι εκπρόσωποι της ΔΕΗ, το 12% των οφειλετών χρωστούν το 45% των συνολικών οφειλών προς τη ΔΕΗ. Οσον αφορά τα στοιχεία αυτά, ο Ν. Παπαγεωργίου σχολίασε πως δεν πρόκειται για νέο. «Γνωρίζουμε καλά ότι αυτοί που χρωστάνε το μεγάλο πακέτο είναι οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι. Αυτοί έχουν τις μεγάλες οφειλές», σημείωσε.
Η εικόνα αυτή επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία που παρουσίασε η ΔΕΗ. Σύμφωνα με αυτά, ενώ το τελευταίο διάστημα οι οφειλέτες μειώθηκαν κατά 400.000, σε σύνολο περίπου 2,5 εκατομμυρίων οφειλετών, το χρέος δεν υποχώρησε παρά ελάχιστα. Πράγμα που δείχνει πως αυτοί που έσπευσαν κάτω από το βάρος της απειλής να μείνουν χωρίς ηλεκτροδότηση να διευθετήσουν τις οφειλές τους, δεν είναι παρά μεροκαματιάρηδες, άνεργοι, υποαπασχολούμενοι, λαϊκές οικογένειες που τα χρέη τους είναι «σταγόνα στον ωκεανό» των οφειλών, παράλληλα όμως οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί είναι για τους ίδιους μια δυσβάσταχτη δαπάνη.
Υπεράνω όλων η «εισπραξιμότητα»

Πειραιάς
Αλλά και η ΔΕΗ, όπως φάνηκε από τα λεγόμενα του προέδρου της στη συνάντηση, υπερθεματίζει της ανάγκης να βελτιωθεί η «εισπραξιμότητα», συνδέοντάς την ακόμα και με το μέλλον της επιχείρησης. Απέναντι σ' αυτές τις εξελίξεις, υπογράμμισε ο Νίκος Παπαγεωργίου, το ΠΑΜΕ και τα ταξικά σωματεία θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή για να μη μείνει χωρίς ρεύμα κανένα εργατικό - λαϊκό σπίτι, κανένας άνεργος ή απλήρωτος εργαζόμενος, αλλά και για διεκδικήσουν φτηνότερο τιμολόγιο για όλα τα λαϊκά νοικοκυριά.Ο Ν. Παπαγεωργίου επισήμανε, ακόμα, πως οι αναφορές στην «ανάλγητη ΔΕΗ» που πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα από μια σειρά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, δεν έχουν σχέση με την υπεράσπιση της ζωής του λαού, αλλά έχουν ως κύρια επιδίωξη να δώσουν ώθηση στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση στον τομέα της Ενέργειας, «με αποτέλεσμα για τα λαϊκά στρώματα ακόμα πιο ακριβό ρεύμα, ακόμα πιο αυταρχική συμπεριφορά στα νοικοκυριά, όταν χρωστάνε έστω και το παραμικρό».

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Δεκέμβρη 2015