Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2015

Στα μέσα Γενάρη το νομοσχέδιο για την Κοινωνική Ασφάλιση

Με τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου χτες, η κυβέρνηση μπαίνει στην τελική ευθεία της νέας επίθεσης στο Ασφαλιστικό, με στόχο μέχρι τα μέσα Γενάρη να έχει παρουσιάσει το σχέδιο νόμου του νέου «μοντέλου» που ετοιμάζει, σε συνεννόηση με το κουαρτέτο των ιμπεριαλιστικών «θεσμών». Η μεταρρύθμιση του
Ασφαλιστικού, σύμφωνα με τον Αλ. Τσίπρα,«είναι το τελευταίο βήμα πριν την πηγή της πρώτης αξιολόγησης».
Για το σκοπό αυτό, αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά ενδέχεται να συνεδριάσει ξανά το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΟΙΣΚΥΠ), για να εξεταστεί ολοκληρωμένο το νέο σχέδιο νόμου και κυρίως ο τρόπος που θα «σερβιριστούν» οι νέες δομικές ανατροπές και οι μειώσεις στις συντάξεις, σημερινές και μελλοντικές, που τις συνοδεύουν.
Χτες, στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο Αλ. Τσίπρας προσπάθησε να συγκαλύψει την ουσία των ανατροπών που προωθεί η κυβέρνηση, επικεντρώνοντας τις αναφορές του στις κύριες συντάξεις. Οπως είπε,«δεν έχουμε σκοπό να προχωρήσουμε σε 12η μείωση των κύριων συντάξεων» και ότι «τα περίπου 700 εκατ. της πρόσθετης εξοικονόμησης από δαπάνες για το Ασφαλιστικό μπορούν να προκύψουν από οποιαδήποτε πρόσφορη πηγή. Συνεπώς, να το ξεκαθαρίσουμε, η συμφωνία ούτε περιγράφει, ούτε απαιτεί νέες περικοπές στις κύριες συντάξεις».
Επί της ουσίας, ο Αλ. Τσίπρας αφήνει ανοιχτά όλα τα άλλα ενδεχόμενα για να καλυφθούν οι οικονομικοί στόχοι του προϋπολογισμού, όπως η επιβολή πρόσθετου φόρου για το Ασφαλιστικό, η αύξηση και των εισφορών των εργαζομένων, η παράδοση της κινητής και ακίνητης περιουσίας των Ταμείων στα «κοράκια» που καραδοκούν ή και όλα αυτά μαζί. Βέβαια, ακόμα κι αυτά τα μέτρα δεν πρόκειται να σώσουν ούτε το σημερινό ύψος των κύριων συντάξεων, οι οποίες θα καταβαραθρωθούν κι άλλο από τον υπολογισμό τους με το νέο σύστημα.
Ο πυρήνας του νέου «μοντέλου»
Πυρήνας του νέου «μοντέλου» είναι μια παραλλαγή του νόμου 3863/2010, το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει το «σπάσιμο» της παλιάς ενιαίας σύνταξης σε δύο τμήματα: Στο «αναλογικό», το οποίο χρηματοδοτείται από τις εισφορές των ασφαλισμένων και στη λεγόμενη «εθνική» σύνταξη, η οποία θα προέρχεται από τη χρηματοδότηση του κρατικού προϋπολογισμού. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η συνολική σύνταξη που θα προκύπτει από εδώ και πέρα για τους ασφαλισμένους, από το άθροισμα και των δύο τμημάτων, είναι πολύ μικρότερη ακόμα και από τις πενιχρές συντάξεις που έδινε το παλιό σύστημα. Αν και μέχρι τώρα η κυβέρνηση δεν έχει ορίσει τα ποσοστά αναπλήρωσης, στο νέο υπολογισμό το σίγουρο είναι ότι δε θα υπερβαίνουν το 50% του συντάξιμου μισθού και μάλιστα υπό την προϋπόθεση 40 χρόνων Ασφάλισης, αντί για το 70% έως 80% του συντάξιμου μισθού στην περίπτωση της 35ετίας, που ίσχυε μέχρι τώρα.
Σαν συντάξιμος μισθός θα λογίζεται πλέον ο μέσος μισθός ολόκληρου του εργάσιμου βίου, αντί του μισθού της τελευταίας διετίας ή της πενταετίας. Γι' αυτό, ακόμα και η προσθήκη της «εθνικής» σύνταξης δεν αλλάζει ουσιαστικά το αποτέλεσμα, που θα είναι σε βάρος όλων των ασφαλισμένων.
Παραμένει, επίσης, αδιευκρίνιστο το αν το τμήμα της «εθνικής» σύνταξης θα δίνεται σε όλους τους συνταξιούχους ή θα τεθούν εισοδηματικά κριτήρια. Η κρατική χρηματοδότηση περιορίζεται δραστικά μόνο στην «εθνική» σύνταξη, αφού πρόσθετα κονδύλια ενίσχυσης της Ασφάλισης, πέραν του κονδυλίου για την «εθνική», δεν προβλέπονται. Με το σύστημα αυτό καταργούνται και τα κατώτερα όρια συντάξεων όλων των Ταμείων, τα οποία δρούσαν ανασταλτικά στο να οδηγούνται οι συνταξιούχοι σε καθεστώς φτώχειας.
Στις τελευταίες συναντήσεις με το κουαρτέτο, άνοιξε ζήτημα και αύξησης των ελάχιστων ενσήμων για το δικαίωμα στη σύνταξη, από τις 4.500 μέρες Ασφάλισης στις 6.000 μέρες, που πρακτικά σημαίνει επιπλέον πέντε ολόκληρα χρόνια Ασφάλισης. Η νέα αυτή ανατροπή θα σημάνει απώλεια του δικαιώματος συνταξιοδότησης και την παραπομπή τους στην Πρόνοια για μεγάλα τμήματα εργαζομένων που δε θα μπορούν να συμπληρώνουν το νέο αυξημένο αριθμό ενσήμων.
Συγχωνεύσεις Ταμείων - μείωση επικουρικών
Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση προωθεί και την «ενιαιοποίηση» όλων των Ταμείων κύριας ασφάλισης σ' ένα υπερ-ταμείο με ενιαίες παροχές και εισφορές. Η «ενιαιοποίηση» θα σημάνει σταδιακή αύξηση των εισφορών σε μια σειρά Ταμεία (π.χ. αγρότες). Με το μαχαίρι της «ισονομίας» θα κοπούν και οι υφιστάμενες συντάξεις, μέσα από τον επανυπολογισμό τους.

Τέλος, το σχέδιο επιφέρει χτύπημα και στην επικουρική ασφάλιση. Μοναδικός φορέας επικούρησης θα είναι το ΕΤΕΑ, ο οποίος, με βάση το καταστατικό του και την αρχή της «βιωσιμότητας», την οποία η κυβέρνηση διακηρύσσει ότι θα σεβαστεί, θα επιφέρει νέες μειώσεις στις ήδη ισχνές επικουρικές, τα εφάπαξ και άλλα βοηθήματα.