Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2015

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΘΡΙΑΣΙΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ:«Καμία ανοχή, να τιμωρηθούν παραδειγματικά αυτοί που παίρνουν φακελάκια»

«Καμία συγκάλυψη, καμία ανοχή, να τιμωρηθούν παραδειγματικά αυτοί που παίρνουν φακελάκια»,υπογραμμίζει η Επιτροπή Αγώνα Θριάσιου Νοσοκομείου, με αφορμή πρόσφατο περιστατικό στο νοσοκομείο, με την εμπλοκή δύο γυναικολόγων σε υπόθεση με φακελάκια, αλλά και
τα προηγούμενα παρόμοια.
Στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή επισημαίνει ότι αυτά τα περιστατικά «φέρνουν για άλλη μια φορά στην επιφάνεια το πρόβλημα της διαφθοράς στην Υγεία καθώς και την ανάγκη να μην υπάρξει καμία συγκάλυψη, καμία ανοχή και να τιμωρούνται παραδειγματικά όλοι όσοι χρηματίζονται, εκμεταλλευόμενοι την ανθρώπινη ανάγκη.
Ξεκαθαρίζουμε ότι τη διαφθορά (σε όλες τις εκφάνσεις της) τη γεννάει το ίδιο το σύστημα που καλλιεργεί τη λογική του κέρδους και του πλουτισμού σε βάρος των ανθρώπινων αναγκών, τη λογική "πατάω επί πτωμάτων".
Τα φακελάκια ανθίζουν στο έδαφος της πολιτικής υποβάθμισης και εμπορευματοποίησης των δημόσιων μονάδων Υγείας, όπου οι λίστες αναμονής στα χειρουργεία και οι καθυστερήσεις στα ραντεβού εξαναγκάζουν συχνά ασθενείς και τις οικογένειές τους να υποκύπτουν σε εκβιασμούς.
Πηγή της διαφθοράς (οι μίζες και οι κάθε είδους συναλλαγές με εταιρείες που αλωνίζουν τα νοσοκομεία) είναι η επιχειρηματική δράση και ο ανταγωνισμός μεταξύ εταιρειών, που, για να εξασφαλίσουν μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς, εξαγοράζουν συνειδήσεις.
Η κατάσταση αυτή επιδεινώνεται από την πολιτική των κυβερνήσεων που κυριολεκτικά έχουν εγκαταλείψει τον τομέα της συνεχιζόμενης επιμόρφωσης των υγειονομικών στα νύχια των εταιρειών φαρμάκων, υγειονομικού υλικού και μηχανημάτων, που οργανώνουν και χρηματοδοτούν ημερίδες και συνέδρια. Οι ίδιες εταιρείες ελέγχουν και τον τομέα της επιστημονικής έρευνας και τον προσανατολισμό της, ανάλογα με τα συμφέροντα, την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία τους και όχι τις κοινωνικές ανάγκες.
Για όλους τους παραπάνω λόγους είναι τουλάχιστον προκλητικές οι δηλώσεις του υπουργού Υγείας ότι παρά τις μειώσεις στη χρηματοδότηση θα μπορέσουν με την πάταξη της διαφθοράς να κάνουν οικονομία και να παρέχουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας.
Ούτε θέλουν ούτε μπορούν να χτυπήσουν τη διαφθορά γιατί στηρίζουν την πηγή της
Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση εξαγγέλλει τον πόλεμο κατά της διαφθοράς στην Υγεία, ψήφισαν Πολυνομοσχέδιο για να διαγράψουν πρόστιμα μεγάλων επιχειρήσεων για φοροδιαφυγή και ετοιμάζονται να δώσουν φορολογική αμνηστία σε μεγαλοεπιχειρηματίες για αδήλωτα κεφάλαια, με ένα συμβολικό αντίτιμο. Έχοντας ήδη διαγράψει τα πρόστιμα 3.000 επιχειρήσεων για φορολογικές παραβάσεις (ακόμα και για λαθρεμπόριο καυσίμων, στις 21 Μάρτη 2015).
Αξιοποιούν τη διαφθορά που πηγάζει από το σύστημά τους, για να νομιμοποιήσουν στη συνείδηση των λαϊκών οικογενειών τη νέα επίθεση στα δικαιώματά μας. Θέλουν να περάσει νέος γύρος συγχωνεύσεων δημόσιων δομών χωρίς αντιδράσεις. Θέλουν να κρύψουν τις περικοπές, τις ελλείψεις σε φάρμακα, αναλώσιμα κλπ. κάτω από το κυνήγι της διαφθοράς.
Το κυριότερο βέβαια είναι ότι η κυβερνητική πολιτική πασχίζει να ενισχυθεί η επιχειρηματική δράση σε Υγεία - Πρόνοια - Φάρμακο, που είναι η μήτρα που γεννάει τις μίζες και τη διαφθορά. Σχεδιάζουν την πλήρη εφαρμογή της κοστολόγησης των παρεχόμενων υπηρεσιών, των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλείων και των Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων (DRG) που οδηγούν στη λειτουργία των νοσοκομείων ως επιχειρήσεων με ιδιωτικοικονομικά κριτήρια, που από την "πώληση" υπηρεσιών Υγείας, πρέπει να καλύπτουν τις λειτουργικές τους ανάγκες, συμπεριλαμβανομένης και της μισθοδοσίας. Όσα νοσοκομεία δεν προσαρμοσθούν στη λειτουργία ως αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες (με ασθενείς - πελάτες και φθηνούς εργαζόμενους) θα κινδυνεύουν με κλείσιμο.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα επιχειρηματικής λειτουργίας είναι τα ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία, όπου καλλιεργείται συστηματικά η αντίληψη ότι οι ασθενείς πρέπει να πληρώνουν για την Υγεία τους, ότι η πληρωμή για υπηρεσίες Υγείας είναι "ηθική" αρκεί να είναι "νόμιμη και φορολογημένη" και ότι οι υγειονομικοί πρέπει να αποδεχθούν να συμπληρώνουν το πετσοκομμένο εισόδημά τους με τη συμμετοχή τους στο χαράτσωμα ασθενών και ασφαλιστικών ταμείων και όχι διεκδικώντας την αποκατάσταση των μειώσεων στους μισθούς μας.
Η επιχειρηματική λειτουργία των δημόσιων μονάδων Υγείας είναι στρατηγική επιλογή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που η εφαρμογή της στην Ελλάδα ξεκίνησε πολύ πριν την κρίση, αποδεικνύοντας ότι τα αντιλαϊκά μέτρα στην Υγεία και γενικότερα αποτελούν χρόνια απαίτηση των επιχειρηματικών ομίλων, που υλοποιεί η σημερινή συγκυβέρνηση όπως και οι προηγούμενες.
Την επιχειρηματική λειτουργία στήριξε και στηρίζει η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) ενώ στην εφαρμογή των απογευματινών ιατρείων πρωτοστάτησαν και συνδικαλιστές του ΜΕΤΑ (μαζί ΣΥΡΙΖΑ - Λαϊκή Ενότητα), όπως π.χ. στο Θριάσιο Νοσοκομείο.
Στην κατεύθυνση ενίσχυσης των επιχειρηματικής λειτουργίας κινείται πρόσφατη τροπολογία του υπουργείου Υγείας που προβλέπει χρήματα από τα έσοδα των δημόσιων μονάδων Υγείας και του ΕΚΑΒ να διατίθενται για την πληρωμή των τακτικών εφημεριών, υπερωριών, εξαιρεσίμων και νυχτερινών.
Απαλλάσσεται δηλαδή ακόμα περισσότερο ο κρατικός προϋπολογισμός από την υποχρέωση για την πληρωμή των δεδουλευμένων μας (για να περισσεύουν περισσότερα κονδύλια για επιδοτήσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους) και ανοίγει ο δρόμος για να εξαρτάται η πληρωμή μας (σήμερα οι πρόσθετες αμοιβές και αργότερα και η τακτική μισθοδοσία) από το αν οι μονάδες Υγείας θα έχουν έσοδα από το ξεζούμισμα των ασθενών και των ήδη ελλειμματικών ασφαλιστικών ταμείων.
Να θυμίσουμε ότι στη διάρκεια των πρόσφατων επισχέσεων για τις απλήρωτες εφημερίες, αίτημα των συνδικαλιστών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ήταν να πληρωθούν οι εφημερίες από τα έσοδα των νοσοκομείων. Αποδεικνύεται λοιπόν ότι τέτοια "ψευτοαγωνιστικά" αιτήματα εύκολα αξιοποιούνται για την ενίσχυση της επιχειρηματικής λειτουργίας των μονάδων Υγείας σε βάρος υγειονομικών και ασθενών.
Για να είναι αποτελεσματικός ο αγώνας ενάντια στη διαφθορά, πρέπει να στρέφεται ενάντια στην πηγή της, που είναι το ίδιο το σύστημα και η επιχειρηματική δράση στην Υγεία. Να διεκδικεί την κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης και να στοχεύει στη δημιουργία ενός αποκλειστικά δημόσιου δωρεάν συστήματος Υγείας που Πρόνοιας, που θα καλύπτει πλήρως τις λαϊκές ανάγκες (ώστε κανένας να μη χρειάζεται να υποκύπτει σε εκβιασμούς) και να εξασφαλίζει πλήρη εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα στους υγειονομικούς, καθώς και την αναγκαία συνεχιζόμενη επιμόρφωσή τους, χωρίς καμία παρέμβαση από εταιρείες.
Να συνδυάζεται με έναν ενιαίο κρατικό φορέα έρευνας, παραγωγής, εισαγωγής και διάθεσης φαρμάκων, μηχανημάτων και υγειονομικού υλικού, που θα δημιουργεί χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, θα μειώνει την εξάρτηση από εισαγωγές και θα απαλλάξει τις δημόσιες μονάδες Υγείας από τους εκβιασμούς, τα εμπάργκο και τις μίζες των εταιρειών.
Σε αυτό το δρόμο, καλούμε κάθε τίμιο υγειονομικό, που θέλει να ζει με αξιοπρέπεια από το μισθό του, να αγωνιστούμε μαζί».