Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2015

ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ:Ένα βήμα πριν το λουκέτο πολλές σχολές - Παράσταση διαμαρτυρίας του ΜΑΣ

Παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης έκαναν το μεσημέρι της Τρίτης δυνάμεις του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών στα ΤΕΙ, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό του 2016 που φέρνει μεταξύ άλλων και νέο χτύπημα στις σχολές.
Παράλληλα οι δυνάμεις του ΜΑΣ κάλεσαν σε
μαζική συμμετοχή στην απεργία της Πέμπτης και την απεργιακή συγκέντρωση στις 10.30 στο Άγαλμα Βενιζέλου.
Όπως σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους, ο προϋπολογισμός των Ιδρυμάτων είναι κατά 20% μειωμένος σε σχέση με πέρυσι και πλέον βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού και ένα βήμα πριν το λουκέτο. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι από τους 200 καθηγητές που ζήτησε με επιστολή του στο υπουργείο Παιδείας ο πρόεδρος του ΑΤΕΙΘ,  θα προσληφθούν μόνο 14.
Όμως, η υποχρηματοδότηση των σχολών τις φέρνει αντιμέτωπες και με μία σειρά άλλα προβλήματα, όπως η αδυναμία να πληρωθούν λογαριασμοί για ρεύμα ή νερό, να αγοραστεί πετρέλαιο (έχει να μπει εδώ και 3 χρόνια) ενώ εργαστήρια και θεωρίες, είτε καταργούνται, είτε συγχωνεύονται. Παράλληλα οι σπουδαστές πληρώνουν πανάκριβα σημειώσεις βιβλία και αναλώσιμα, ενώ και η χρηματοδότηση στις Εστίες μειώνεται κατά 50%.
Οι δυνάμεις του ΜΑΣ απαίτησαν μεταξύ άλλων, πρόσληψη μόνιμων καθηγητών που να καλύπτουν όλο το Πρόγραμμα Σπουδών, να λυθεί το ζήτημα της θέρμανσης του ΤΕΙ και των εστιών, να ξεκινήσουν τώρα οι εργασίες συντήρησης στις εστίες, αποκλειστικά δωρεάν σπουδές και Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση με επιστημονική μόρφωση και ειδίκευση υψηλού επιπέδου.