Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015

Την Τρίτη στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα αντιλαϊκά μέτρα

Την Τρίτη θα συζητηθεί με την παγιωμένη διαδικασία του κατεπείγοντος στην Ολομέλεια της Βουλής το πακέτο προαπαιτούμενων, που κατατέθηκε το βράδυ του Σαββάτου στη Βουλή.
Ικανοποιώντας τις αξιώσεις της ΕΕ, των δανειστών και της ντόπιας πλουτοκρατίας, η κυβέρνηση συνεχίζει το αντιλαϊκό της έργο σε βάρος εργαζομένων και
λαϊκών στρωμάτων, με κύριο στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας τραπεζών και funds.
Από τη λίστα με τα 13 προαπαιτούμενα το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ως σημεία αιχμής εκείνα των «κόκκινων δανείων» επιχειρήσεων και στεγαστικών (τα οποία δεν έχουν ως υποθήκη την πρώτη κατοικία του δανειολήπτη) και του «νέου μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων». Επίσης, την επιτάχυνση των χρηματοδοτούμενων έργων από το ΕΣΠΑ και την ενεργοποίηση του μηχανισμού αυτόματης επιστροφής χρημάτων στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. 
Τα υπόλοιπα μέτρα που δεν περιέχονται στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, όπως η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, ρυθμίσεις για τη ΓΓΔΕ, θα έρθουν το επόμενο διάστημα, με μορφή που ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί, είτε μέσω Προεδρικού Διατάγματος είτε μέσω υπουργικών αποφάσεων.
Το νομοσχέδιο κατατέθηκε στη διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου η συζήτησή του θα ξεκινήσει στις 2 το μεσημέρι της Δευτέρας και αναμένεται να ολοκληρωθεί το βράδυ. Στην Ολομέλεια θα εισαχθεί και θα συζητηθεί την Τρίτη σε μία μόνο συνεδρίαση με την γνωστή και απαράδεκτη διαδικασία του κατεπείγοντος. 
Την Τετάρτη εξάλλου, την επομένη της ψήφισής του, συγκαλείται η Ομάδα Εργασίας του Γιούρογκρουπ, προκειμένου να δώσει και τυπικά το «πράσινο φως» για την εκταμίευση δόσης ύψους 1 δισ. ευρώ προς το ελληνικό κράτος.
Υπενθυμίζεται πως στις ρυθμίσεις για κόκκινα δάνεια, δεν περιλαμβάνονται προσωρινά, εκείνα των στεγαστικών δανείων για την πρώτη κατοικία των λαϊκών νοικοκυριών, καθώς το θέμα θα συζητηθεί το Γενάρη και οι ρυθμίσεις θα έρθουν μαζί με την επόμενη δέσμη των αντιλαϊκών μέτρων.
Στο ίδιο πακέτο θα ενταχθεί και το ζήτημα των «προβληματικών» δανείων για τις επιχειρήσεις που χαρακτηρίζονται ως «μικρομεσαίες», ενώ συνεχίζονται οι συζητήσεις σχετικά με τον προσδιορισμό των εν λόγω επιχειρήσεων.