Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ»:Απέκλεισαν τα ταμεία στη γενική εφημερία-Κανένας ασθενής να μην πληρώνει

Κλειστά παρέμειναν χτες τα ταμεία του «Ευαγγελισμού», σε όλη τη διάρκεια της γενικής εφημερίας του νοσοκομείου, μετά από πρωτοβουλία του σωματείου των εργαζομένων. Οι ασθενείς δεν πλήρωναν για εξετάσεις και η κίνηση αυτή αγκαλιάστηκε από όλους,
αφού ασφαλισμένοι κι ανασφάλιστοι βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη κάθε φορά που επισκέπτονται δημόσιο νοσοκομείο.
Στο μεταξύ, ενόψει της συμβολικής κινητοποίησης του σωματείου, που έχει μεγάλη απήχηση στους ασθενείς και τους επισκέπτες του μεγαλύτερου νοσοκομείου της χώρας, η διοίκηση του «Ευαγγελισμού» εξέδωσε προχτές ανακοίνωση στην οποία αναφέρει:
«Ενόψει της επικείμενης νομοθετικής ρύθμισης, σας ενημερώνουμε ότι εφεξής οι προσερχόμενοι στα ΤΕΠ ανασφάλιστοι και άνεργοι, οι οποίοι δηλώνουν ότι αδυνατούν να πληρώσουν τις εργαστηριακές εξετάσεις που τους προτείνονται από τους θεράποντες ιατρούς και εφόσον εξακριβωθεί η αλήθεια των ισχυρισμών τους, θα σας υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση και θα γίνεται ο προτεινόμενος εργαστηριακός έλεγχος».
Η ανακοίνωση αποτελεί πρόδρομο της εφαρμογής μέτρων που προβλέπονταν στο λεγόμενο «παράλληλο πρόγραμμα», το οποίο παρουσίασε η κυβέρνηση τον περασμένο Δεκέμβρη. Σ' αυτό γραφόταν επί λέξη: «Οι όροι και οι προϋποθέσεις πρόσβασης στη νοσηλευτική και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, καθώς και ενδεχόμενη οικονομική συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη στη βάση οικονομικών κριτηρίων», θα καθοριστούν σε μελλοντική Υπουργική Απόφαση.
Δηλαδή, ξεκαθαρίζονταν πως θα υπάρχουν κριτήρια για την ένταξη των ανασφάλιστων στο μέτρο αυτό κι ενδεχομένως να μην ενταχθούν όλοι. Για παράδειγμα, στην προηγούμενη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αποκλείονταν από τις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας οι χιλιάδες ανασφάλιστοι επαγγελματοβιοτέχνες που και τυπικά δεν είχαν κλείσει την επιχείρησή τους, παρόλο που φυτοζωούν και ούτε τα έξοδα του μήνα δε βγάζουν για να πληρώνουν και τις εισφορές στο Ταμείο.
Επίσης, ξεκαθαριζόταν πως οι ανασφάλιστοι θα πληρώνουν - είτε εξ ολοκλήρου, είτε με συμμετοχές - για φάρμακα, θεραπείες, νοσηλεία. Αυτή την «ανακούφιση» επιφυλάσσει η συγκυβέρνηση στους ανασφάλιστους, που στην πλειοψηφία τους είναι άνεργοι, δεν έχουν κανένα εισόδημα και δεν μπορούν να εξασφαλίσουν καλά - καλά τη διαβίωσή τους.
Στο λεγόμενο «παράλληλο πρόγραμμα» σημειωνόταν ακόμα ότι «οι δαπάνες της παρούσας ρύθμισης καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ». Αρα, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ κάνει ...«κοινωνική πολιτική» με τις απευθείας πληρωμές ασφαλισμένων κι ανασφάλιστων και με δαπάνες από τον ΕΟΠΥΥ, χωρίς ούτε ένα ευρώ επιπλέον για τους ανασφάλιστους από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Δηλαδή, το κράτος δε θα χρηματοδοτεί ούτε το μέρος εκείνο των παροχών της υγειονομικής κάλυψης των ανασφάλιστων που δε θα πληρώνουν, αλλά αυτά τα χρήματα θα προέρχονται από τις εισφορές των εργαζομένων. Τέλος, όσοι ανασφάλιστοι υπάγονταν σ' αυτό το μέτρο, θα μπορούν να απευθύνονται μόνο στις δημόσιες μονάδες Υγείας. Αυτές όμως δε χρηματοδοτούνται πλήρως και αποκλειστικά από το κράτος, ούτε είναι αναπτυγμένες για να καλύπτουν δωρεάν όλες τις σύγχρονες ανάγκες.
Εν ολίγοις, η εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί λόγω των τεράστιων ελλείψεων σε προσωπικό, υποδομές, φάρμακα, υλικά, διατηρείται και οξύνεται, με αρνητικές επιπτώσεις σε ασφαλισμένους και ανασφάλιστους. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως ακόμη και από αυτήν την κατ' όνομα «υγειονομική κάλυψη» αποκλείονται οι μετανάστες χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα.
Και σαν να μη φτάνουν όλα αυτά, αναμένεται να εκδοθεί νέος Κανονισμός Παροχών του ΕΟΠΥΥ, όπου ενδέχεται να περικοπούν ακόμη περισσότερες εξετάσεις και παροχές.