Επίσκεψη Σόιμπλε: Στόχος η στήριξη των μονοπωλιακών ομίλων
Εφαλτήριο για όξυνση της επίθεσης κατά του λαού, θα επιδιώξει να μετατρέψει η συγκυβέρνηση τη σημερινή επίσκεψη του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που στην παρούσα χρονική συγκυρία της πρόσφερε πολιτική στήριξη για να περάσουν τα μέτρα που εξαθλιώνουν το λαό, για να ανακάμψει η πλουτοκρατία.
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας στη διάρκεια των συναντήσεών του με τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς της δικομματικής κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, εγκωμίασε την αποφασιστικότητά τους στην εφαρμογή των πολιτικών εξόντωσης του λαού και κάλεσε σε επιτάχυνση των ρυθμών της εφαρμογής του προγράμματος των αντιλαϊκών ανατροπών.
Από τις συναντήσεις, τις δηλώσεις και τις ομιλίες στη διάρκεια των σημερινών επαφών προέκυψε:
Πρώτον: Η κυβέρνηση και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών συμφώνησαν για την αυστηρή τήρηση και υλοποίηση των αντιλαϊκών μέτρων και την προώθηση των διαρθρωτικών ανατροπών.
Δεύτερον: Ο Β. Σόιμπλε ζήτησε να σταματήσει κάθε συζήτηση για «κούρεμα» του ελληνικού κρατικού χρέους, αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για την υπογραφή νέας δανειακής σύμβασης μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της τρόικας - υπό την προϋπόθεση το 2014 να προκύψει πρωτογενές πλεόνασμα στο κρατικό προϋπολογισμό - που θα συνοδευτεί από νέο μνημόνιο και νέα σκληρά μέτρα σε βάρος του λαού.
Τρίτον: Η ελληνική κυβέρνηση υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με τη γερμανική κρατική τράπεζα επενδύσεων «KfW» για τη σύσταση του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου, προκειμένου να εξασφαλιστούν νέα κεφάλαια - μέσω δανειοδότησης - για την ενίσχυση ελληνικών και γερμανικών επιχειρηματικών ομίλων που θα επενδύσουν στην Ελλάδα.
Όλα στα τραπέζι
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στη διάρκεια της συνάντησης του Αν. Σαμαρά με τον Β. Σόιμπλε, συζητήθηκε η πορεία του δημοσιονομικού προγράμματος, η υλοποίηση των διαρθρωτικών ανατροπών.
Επί τάπητος μπήκε και το θέμα της «βιωσιμότητας» του ελληνικού χρέους, με κυβερνητικές πηγές να σημειώνουν ότι εξετάστηκε το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας για το 2014 και συζητήθηκε η χορήγηση νέου δανείου.
Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης.Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αν. Σαμαράς αναφέρθηκε στην προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών και τις απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων και «αναγνώρισε ότι υπάρχουν κάποιες καθυστερήσεις», ενώ δεσμεύτηκε ότι «θα επιταχυνθούν περισσότερο οι ρυθμοί των μεταρρυθμίσεων».
Ο πρωθυπουργός ζήτησε παράλληλα από τον Β. Σόιμπλε να αναλάβει «ενεργό ρόλο» η Γερμανία στην «ενίσχυση του επενδυτικού κλίματος στην Ελλάδα» καταφεύγοντας επί της ουσίας, για λογαριασμό του ελληνικού κεφαλαίου, σε ανοιχτό προσκλητήριο προς τα Γερμανικά μονοπώλια για επενδύσεις στη χώρα.
Από την πλευρά του, ο Β. Σόιμπλε φέρεται να είπε ότι «το ποτήρι είναι μισογεμάτο» καλώντας την κυβέρνηση σε κλιμάκωση της βάρβαρης επίθεσής της.
Το νέο δάνειο φέρνει νέα μέτραΣτη διάρκεια της κοινής Συνέντευξης Τύπου του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα με τον Β. Σόιμπλε, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι
το «πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων», θα πρέπει να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί.
Επιχείρησε να θολώσει τα νερά, σε ό,τι αφορά τα σενάρια για την λήψη νέων μέτρων το Φθινόπωρο από την ελληνική κυβέρνηση για να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό - λόγος γίνεται για «τρύπα» 10 δισ. ευρώ ως το τέλος του 2016 - και υποστήριξε ότι κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, δεν συζήτησαν για «νέα μέτρα» και για το χρηματοδοτικό κενό.
Ωστόσο, έσπευσε να προσθέσει ότι «οι αποφάσεις για το 4ο τρίμηνο θα ληφθούν όταν η τρόικα επανέλθει και ολοκληρώσει την αποστολή της».Νωρίτερα μιλώντας σε εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου απέρριψε το ενδεχόμενο για νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.
«Θέλω να ζητήσω από όλους σας να μη συνεχίσετε τη συζήτηση για νέο "κούρεμα". Δεν είναι προς όφελός σας».
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών απέφυγε σκόπιμα το σκόπελο της ερώτησης για τις γερμανικές θέσεις στο θέμα της επιστροφής του κατοχικού δανείου στη χώρα μας,
καθώς στην απάντησή του, αναφέρθηκε στις...επανορθώσεις από τις ζημιές τις οποίες υπέστη η Ελλάδα στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής,
οι οποίες, όπως υποστήριξε, διευθετήθηκαν με τη συνθήκη του Λονδίνου, με τη σύμφωνη μάλιστα γνώμη και της Ελλάδας.
Ταμείο στήριξης του κεφαλαίου
Σήμερα εξάλλου υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Ανάπτυξης και της γερμανικής κρατικής περιφερειακής τράπεζας KfW, για τη χορήγηση δανείου 100 εκατομμυρίων ευρώ στο «ελληνικό επενδυτικό ταμείο» προκειμένου να χρηματοδοτηθούν με δάνεια οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας μας.
Ωστόσο, όπως σημείωναν αρμόδια κυβερνητικά στελέχη του Ταμείου, έμφαση θα δοθεί σε επενδυτικά σχέδια, όχι μόνο μικρομεσαίων επιχειρήσεων αλλά κυρίως μεγάλου μεγέθους εταιρειών που θα λάβουν και τον κύριο όγκο των δανείων και επιδοτήσεων.Πρόκειται ουσιαστικά για ένα ταμείο, που θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, και πόρους τόσο από το δημόσιο τομέα, ευρωπαϊκές αναπτυξιακές τράπεζες, διεθνείς αναπτυξιακούς οργανισμούς, αλλά και από ιδιώτες και έρχεται να στηρίξει τους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους που θα επενδύσουν στους τομείς της ενέργειας, των υποδομών και θα αξιοποιήσουν το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της κυβέρνησης και τα φτηνά εργατικά χέρια της χώρας.Δεν είναι τυχαίο ότι στην εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, όπου παρουσιάστηκε το σχέδιο για το «ελληνικό επενδυτικό ταμείο» προσήλθαν εκπρόσωποι μεγάλων ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων, κορυφαία στελέχη ελληνικών τραπεζών (Εθνική, Άλφα, Γιούρομπανκ), καθώς και εκπρόσωποι γερμανικών μονοπωλίων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα (Siemens, Bosch κ.ά.).Ο Β. Σόιμπλε στην ομιλία του στην εκδήλωση εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις σημαντικές αντεργατικές αλλαγές στην αγορά εργασίας που βοηθούν στο να ανακτηθεί η ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου και επισήμανε την ανάγκη να στηριχθούν κι άλλο οι επιχειρηματικοί όμιλοι και ανακοίνωσε ότι «η Γερμανία προτίθεται να επενδύσει χρήματα από τη στιγμή που θα λειτουργήσει το Αναπτυξιακό Ταμείο στην Ελλάδα».