Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

Σαν σήμερα: 14 Νοέμβρη 1973 . Με πρωτοβουλία της ΚΝΕ και της ΑΝΤΙ-ΕΦΕΕ συγκροτείται η πρώτη Συντονιστική Επιτροπή.

Το μεσημέρι της Τετάρτης 14/11/1973 αρχίζουν στο Πολυτεχνείο γενικές συνελεύσεις, ενώ στο προαύλιο εκατοντάδες φοιτητές πραγματοποιούν συγκέντρωση, φωνάζοντας αντιδικτατορικά συνθήματα. Η αστυνομία περικυκλώνει το κτίριο και προκαλεί.
Οι φοιτητές που μετείχαν στην
παμφοιτητική συγκέντρωση στη Νομική αποφασίζουν να κατέβουν προς το Πολυτεχνείο για συμπαράσταση στους συναδέλφους τους. Στην Κάνιγγος και τη Στουρνάρη συγκρούονται με την αστυνομία που έχει αποκλείσει τις προσβάσεις προς το Μετσόβιο. 
Οι περισσότεροι σπάνε τον κλοιό και μπαίνουν στο Πολυτεχνείο. Όσοι δεν τα καταφέρνουν, συγκροτούν διαδηλώσεις προς την Ακαδημίας και την Ομόνοια.
Έως αυτή τη στιγμή, κανένας δεν μπορεί να φανταστεί την εξέλιξη των πραγμάτων. Κατά το απόγευμα όμως, όταν τελειώνουν οι γενικές συνελεύσεις, αρχίζει να συζητιέται η παραμονή στο χώρο του Πολυτεχνείου για το βράδυ της Τετάρτης. Προς αυτή την εξέλιξη ευνοεί και το γεγονός ότι γύρω από το ίδρυμα μαζεύεται κόσμος και υπάρχει συμπαράσταση. 
Όταν πια είναι καθαρό ότι τουλάχιστον για το βράδυ της Τετάρτης οι φοιτητές θα μείνουν μέσα στο Πολυτεχνείο, με πρωτοβουλία της ΚΝΕ και της Αντι-ΕΦΕΕ, συγκροτείται η πρώτη Συντονιστική Επιτροπή και οργανώνονται μια σειρά λειτουργίες (μεγάφωνα, σταθμός, συνθήματα κ.ά.), η σίτιση, η περιφρούρηση κλπ. 
Τυπώνονται χιλιάδες προκηρύξεις και κολλούνται αφίσες, ενώ ο κόσμος που είναι συγκεντρωμένος έξω από το Πολυτεχνείο παραμένει ως και τη 1 τα ξημερώματα.