Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

Θέρμανση : Τι μέτρα θα λάβουν ώστε κανένα σχολείο, νοσοκομείο, γηροκομείο, παιδικός σταθμός, καμία λαϊκή οικογένεια να μη μείνει χωρίς θέρμανση;

Ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομικών Περιβάλλοντος, Εσωτερικών και Υγείας κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Ελένη Γερασιμίδου σχετικά με τη δραματική κατάσταση με τη θέρμανση στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας.
Αναλυτικά το κείμενο της Ερώτησης:
«ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Εσωτερικών και Υγείας
Θέμα: Δραματική η κατάσταση με τη θέρμανση στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας.
Η πολιτική κυβέρνησης -
ΕΕ - μονοπωλίων, με στόχο την εξυπηρέτηση της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων, που απ’ τη μια κλιμακώνει την επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων, μειώνοντας δραματικά μισθούς και συντάξεις και οδηγεί τα λαϊκά στρώματα στη φτώχεια και στην εξαθλίωση και απ’ την άλλη προχωρά σε περαιτέρω φοροεπιδρομή στα καύσιμα των λαϊκών οικογενειών, αυξάνοντας δραστικά τις τιμές των καυσίμων, οδηγεί εκατοντάδες χιλιάδες λαϊκών νοικοκυριών σε αδυναμία θέρμανσής τους, με 6 στους 10 Έλληνες της Βόρειας Ελλάδας να βρίσκονται πλέον σε καθεστώς "ενεργειακής φτώχειας", εξαναγκάζοντάς τους να στραφούν στην υποτυπώδη, ανθυγιεινή και επικίνδυνη θέρμανση μιας ξυλόσομπας και ενός τζακιού, μετατρέποντας τις μεγάλες πόλεις, όπως η Θεσσαλονίκη, σε θαλάμους επικίνδυνων αερίων.
Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει και εκτενής έρευνα ειδικών επιστημόνων από τρία πανεπιστήμια (Αριστοτέλειο της Θεσσαλονίκης, Wisconsin-Madison και Νότιας Καλιφόρνιας των ΗΠΑ), που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, όπου διαπιστώνεται πως η Θεσσαλονίκη λειτούργησε τον περασμένο χειμώνα ως "θάλαμος αερίων", με τις ουσίες που "ενοχοποιούνται" για καρδιαγγειακές και αναπνευστικές παθήσεις (ακόμη και για καρκινογενέσεις) να βρίσκονται σε επίπεδα έως και πέντε φορές υψηλότερα από την αμέσως προηγούμενη χρονιά.
Η επίκληση της πάταξης της φοροδιαφυγής στα καύσιμα ως αιτία της αύξησης της φορολογίας είναι τελείως αποπροσανατολιστική. Τόσο η σημερινή συγκυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, χρησιμοποιεί προσχηματικά την ανάγκη πάταξης του λαθρεμπορίου με στόχο να κλιμακώσει τη φορολογική αφαίμαξη της λαϊκής οικογένειας. Και αυτό το μέτρο της εξίσωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης µε αυτόν του πετρελαίου κίνησης είναι ακόμα μια θηλιά στο λαιμό των εργαζομένων και δεν θα επέφερε κανένα "ράπισµα" στη νοθεία, την παράνομη διακίνηση και φοροδιαφυγή.
Αν ο πραγματικός στόχος της συγκυβέρνησης ήταν η πάταξη του λαθρεμπορίου, υπάρχουν σήμερα τα τεχνικά μέσα (όπως π.χ. σύστημα εισροών - εκροών) όπως και τα οργανωτικά μέτρα που επιτρέπουν τον ουσιαστικό έλεγχο στα εφοπλιστικά καύσιμα, στις αποθήκες των ομίλων, στην εξαγωγή καυσίμων στην ΕΕ.
Πίσω από αυτό το έγκλημα κατά της λαϊκής οικογένειας βρίσκονται οι όμιλοι και το κράτος τους σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Η φορολογία στην Ελλάδα ξεπερνά το 60% επί της τιμής του λίτρου βενζίνης και το 40% του πετρελαίου θέρμανσης, ενώ ταυτόχρονα τα κέρδη των δύο ομίλων που ελέγχουν την αγορά των καυσίμων είναι πολύ υψηλά. Το καρτέλ των καυσίμων επιβάλλει σήμερα υψηλές τιμές.
Η ίδια κυβέρνηση γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα ότι η πολιτική της στον τομέα της ενέργειας και οι αυξήσεις στις τιμές του πετρελαίου θέρμανσης έχουν στόχο να διασφαλιστεί η κερδοφορία και η ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων, αποτελούν προσπάθειες διαχείρισης του ανταγωνισμού τους.
Επειδή η συνδυασμένη κάλυψη των λαϊκών αναγκών για θέρμανση, φθηνή, επαρκής για την αντιμετώπιση του κρύου, ασφαλής για την υγεία και το περιβάλλον, ελαχιστοποιημένης επικινδυνότητας και με ταυτόχρονη αξιοποίηση των εγχώριων πηγών ενέργειας και μείωση της ενεργειακής εξάρτησης θέρμανση, είναι αναφαίρετο λαϊκό δικαίωμα, αντίστοιχο με την ανάπτυξη της παραγωγικότητας και τις δυνατότητες.
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί :
  1. Τι μέτρα θα λάβουν ώστε να καταργηθεί άμεσα ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης και ο ΦΠΑ στα καύσιμα (πετρέλαιο, φυσικό αέριο) της λαϊκής οικογένειας, των φτωχών αγροτών;
  2. Ποιες είναι οι συνέπειες στη δημόσια υγεία από τη δραστική αύξηση της φορολόγησης των καυσίμων που εξαναγκάζει στην καύση ξύλων; Τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της μεγάλης απειλής προς τη δημόσια υγεία, όπως καλεί η επιστημονική κοινότητα, με ορισμένους επιστήμονες να κάνουν λόγο για χιλιάδες επιπλέον νεκρούς ετησίως λόγω των μικροσωματιδίων; Τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για τη βελτίωση των υποδομών μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και τις μετρήσεις για επικίνδυνους τοξικούς ρυπαντές (π.χ. διοξίνες, υδρογονάνθρακες από διυλιστήρια κλπ.);
  3. Πόσα λαϊκά νοικοκυριά δεν έχουν επαρκή θέρμανση σήμερα; Πόσα σχολεία, νοσοκομεία, αθλητικά κέντρα, γηροκομεία δεν θερμαίνονται επαρκώς; Τι μέτρα θα λάβουν ώστε κανένα σχολείο, νοσοκομείο, γηροκομείο, παιδικός σταθμός, καμία λαϊκή οικογένεια να μη μείνει χωρίς θέρμανση;
  4. Τι μέτρα θα λάβουν στην κατεύθυνση κατάργησης του αφορολόγητου καθεστώτος για τα εφοπλιστικά καύσιμα, της αύξησης της φορολογίας των ομίλων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των πετρελαιοειδών, της πάταξης της λαθρεμπορίας των καυσίμων με τεχνικά και οργανωτικά μέτρα, ελέγχοντας το κύκλωμα παραγωγής και μεταφοράς των καυσίμων σε όλα τα στάδιά του, προχωρώντας σε ουσιαστικό έλεγχο στα εφοπλιστικά καύσιμα, στις αποθήκες των ομίλων, στην εξαγωγή καυσίμων στην ΕΕ;».