Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

Δύο θάνατοι παιδιών από το μικρόβιο κλεψιέλα στο ΑΧΕΠΑ


Δύο μικροί ασθενείς που νοσηλεύονταν με λευχαιμία στο παιδογκολογικό τμήμα της Β’ παιδιατρικής πανεπιστημιακής κλινικής του “ΑΧΕΠΑ” κατέληξαν πριν από περίπου δέκα μέρες εξαιτίας του νοσοκομειακού μικροβίου κλεψιέλα.

Τα παιδιά, που ήταν ανοσοκατασταλμένα και νοσηλεύονταν για αρκετό χρονικό διάστημα, προσβλήθηκαν από μια ανθεκτική μορφή του μικροβίου, με αποτέλεσμα το ένα να διακομιστεί στη ΜΕΘ Παίδων του Ιπποκράτειου νοσοκομείου, όπου και άφησε την τελευταία του πνοή, και το άλλο να καταλήξει στο παιδογκολογικό τμήμα του “ΑΧΕΠΑ”.

Την ίδια στιγμή, ένα τρίτο παιδί, το οποίο 


επίσης προσβλήθηκε από το επικίνδυνο μικρόβιο, συνεχίζει να νοσηλεύεται στο παιδογκολογικό τμήμα του “ΑΧΕΠΑ” και η κατάσταση της υγείας του είναι καλή
.
Σύμφωνα με πληροφορίες της “Μ”, οι γιατροί του τμήματος και οι λοιμωξιολόγοι του νοσοκομείου κινητοποιήθηκαν και για πρώτη φορά στη μακρόχρονη λειτουργία του τμήματος χρειάστηκε να κλείσει για μία εβδομάδα, προκειμένου να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να διασφαλιστεί η υγεία των υπόλοιπων παιδιών. 

Αρχικά έγινε μοριακή ταυτοποίηση του μικροβίου. 
Ακολούθησαν καλλιέργειες στο προσωπικό και τα νοσηλευόμενα παιδιά, προκειμένου να διαπιστωθεί αν και κάποιος άλλος είχε προσβληθεί από την κλεψιέλα, και έγινε και αποστείρωση του εσωτερικού χώρου του παιδογκολογικού τμήματος.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η κλεψιέλα είναι ένα μικρόβιο που προκαλεί νοσοκομειακές λοιμώξεις και προσβάλλει άτομα τα οποία έχουν ήδη υποκείμενα προβλήματα υγείας και νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και μονάδες εντατικής νοσηλείας νεογνών. 

Εντοπίζεται με καλλιέργεια αίματος ή ούρων στο μικροβιολογικό εργαστήριο και τα μέτρα πρόληψης είναι η αυστηρή λήψη μέτρων υγιεινής των χεριών και η απομόνωση όσων νοσούν, εφόσον χρειαστεί κάτι τέτοιο.
Μόλις πριν από ένα χρόνο είχαμε συρροή κρουσμάτων κλεψιέλας στη μονάδα εντατικής νοσηλείας νεογνών στο νοσοκομείο “Παπαγεωργίου”, που οδήγησε στον θάνατο τριών νεογνών.