Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

Άδ. Γεωργιάδης: Θέλει τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτική εταιρεία και τον ασθενή πελάτη


Σε έναν οργανισμό που θα λειτουργεί σαν ιδιωτική εταιρεία και θα αντιμετωπίζει τον ασθενή ως πελάτη, θέλει να μετατρέψει τον ΕΟΠΥΥ ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.
Μιλώντας σε τηλεοπτικούς σταθμούς, διέψευσε τα περί κλεισίματος του ΕΟΠΥΥ, αλλά διευκρίνισε ότι θα παραμείνει μόνο
ως αγοραστής υπηρεσιών Υγείας. Aυτό  σημαίνει ότι θα λειτουργεί κατά τα πρότυπα των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών και θα συνάπτει συμφωνίες, είτε με δημόσιους, είτε με ιδιωτικούς παρόχους υπηρεσιών Υγείας, με γνώμονα το χαμηλότερο κόστος και όχι την ασφάλεια του ασθενή.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης επανέλαβε ότι όλοι οι υπάλληλοι του ΕΟΠΥΥ θα βγουν στην κινητικότητα, εκτός από ένα κομμάτι διοικητικών που θα παραμείνουν στη νέα δομή. Ειδικά για τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, από τα λεγόμενά του προκύπτει ότι θα «βρεθούν στον αέρα». Σύμφωνα με τον υπουργό για κάθε θέση που θα καταργηθεί θα προκηρύσσεται μια θέση στη δευτεροβάθμια περίθαλψη. Συμπλήρωσε ότι για τις θέσεις αυτές θα αξιολογηθούν όσοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ το επιθυμούν, ενώ στο διαγωνισμό θα λάβουν μέρος και όποιοι άλλοι γιατροί θέλουν.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης ζήτησε από τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ να μην απεργήσουν από τη Δευτέρα, όπως έχουν ανακοινώσει. Μάλιστα, με προκλητικό τρόπο επιχείρησε να τους φορτώσει την ευθύνη για την υποβάθμιση της δημόσιας υγείας και την πριμοδότηση του ιδιωτικού τομέα, υποστηρίζοντας ότι εάν απεργήσουν, θα συμβάλουν στην περαιτέρω υποβάθμιση των πολυϊατρείων και θα στρέψουν τον κόσμο στους ιδιώτες γιατρούς.
Αναφερόμενος στις αντιδραστικές αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, ισχυρίστηκε ψευδώς ότι στόχος είναι η ενίσχυση της δημόσιας δομής, στην οποία θα έχουν πρόσβαση όλοι, ασφαλισμένοι και ανασφάλιστοι. Όμως αμέσως μετά αυτοαναιρέθηκε, αφού μιλώντας για τους ανασφάλιστους, ανέφερε ότι οι άποροι θα χρησιμοποιούν τα βιβλιάρια απορίας, ενώ οι υπόλοιποι θα χρεώνονται οι ίδιοι το κόστος της περίθαλψής τους.