Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

Θέρμανση …εκ περιτροπής λόγω της αιθαλομίχλης !!Μήπως θα βγαίνει ένα διάταγμα που θα λέει «σβήστε σόμπες και τζάκια και παγώστε»;!!!..Θα πρέπει να σβήνουν τα τζάκια π.χ. των ζυγών αριθμών των δρόμων; (Αυτό μάλλον θα αποφασίζεται ανάλογα με τη φορά του αέρα!!).

Είναι καταχείμωνο; Κάνει ψοφόκρυο; Δεν έχετε χρήματα για πετρέλαιο (γιατί τα ψίχουλα του «επιδόματος» δε φτάνουν ούτε για το «λάδωμα» του καυστήρα;). Δεν έχετε χρήματα για να καίνε συσκευές θέρμανσης με ηλεκτρικό ρεύμα; Σκέφτεστε να «σπάσετε» λιγουλάκι το κρύο στο σπίτι ανάβοντας μια ξυλόσομπα ή ένα τζάκι; 
Η κυβέρνηση φαίνεται να έχει διαφορετική άποψη.Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας»,το υπουργείο Περιβάλλοντος ετοιμάζει πακέτο μέτρων
για την αντιμετώπιση της αιθαλομίχλης, που πέρσι «έπνιξε» τα αστικά κέντρα, καθώς μεγάλο μέρος των λαϊκών νοικοκυριών μη έχοντας χρήματα για πετρέλαιο κατέφευγαν στις ξυλόσομπες (ακόμα και αυτοσχέδιες ορισμένες φορές) προκειμένου να ζεσταθούν.
Μεταξύ των μέτρων που εξετάζονται -σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα- είναι και η επιβολή περιορισμών στη χρήση τζακιών και ξυλόσομπων. 
Έτσι, σύμφωνα με το δημοσίευμα, όταν οι συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα φτάνουν σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο (100 ως 150 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα) θα γίνεται …προτροπή στους πολίτες να μη χρησιμοποιούν τζάκια και σόμπες, ενώ αν οι συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων ξεπεράσουν ένα όριο (τα 150 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα), τότε εξετάζεται η …επιβολή απαγόρευσης να καίνε τζάκια και σόμπες για 3-15 μέρες! 
Δηλαδή; Θα βγαίνει ένα διάταγμα που θα λέει «σβήστε σόμπες και τζάκια και παγώστε»;
Γιατί είναι φανερό ότι η αύξηση της αιθαλομίχλης θα σημειώνεται τις μέρες εκείνες που το κρύο θα είναι τσουχτερό. Τις υπόλοιπες, έτσι κι αλλιώς, πολλά λαϊκά νοικοκυριά δεν ανάβουν ούτε σόμπες, αλλά κουκουλώνονται με κουβέρτες και παπλώματα… Μάλιστα, στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι ο έλεγχος για τη …συμμόρφωση προς τις εντολές θα γίνεται μέσα από την παρατήρηση των …καμινάδων!
Άγνωστος παραμένει ο τρόπος με τον οποίο θα εφαρμοστεί ένα τέτοιο μέτρο - αν ισχύει. Θα είναι ένα είδος …δακτυλίου στα τζάκια και τις σόμπες; 
Δηλαδή, τι φιρμάνι θα βγαίνει όταν π.χ. έχει 150 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα; Θα πρέπει να σβήνουν τα τζάκια π.χ. των ζυγών αριθμών των δρόμων; (Αυτό μάλλον θα αποφασίζεται ανάλογα με τη φορά του αέρα!!). 
Μήπως θα συσταθεί και …Σώμα Εντοπισμού Καπνού και Επιβολής Σβησίματος Τζακιού, με αρμοδιότητα την παρακολούθηση των καπνισμένων καμινάδων και «όπλο» έναν κουβά νερό;
Αυτά τα «μέτρα», που αναφέρονται στο δημοσίευμα, δεν μπορούν να θεωρηθούν ούτε ως μερεμέτισμα της επικίνδυνης κατάστασης με την αιθαλομίχλη, για την οποία ευθύνεται η αντιλαϊκή πολιτική που οδηγεί τα λαϊκά νοικοκυριά σε απαρχαιωμένους και επικίνδυνους τρόπους για να ζεστάνουν το κοκαλάκι τους, εξαιτίας της δραματικής αύξησης στο φόρο του πετρελαίου θέρμανσης και της φτώχειας, για την οποία ευθύνεται η αντιλαϊκή πολιτική για το ξεπέρασμα της κρίσης υπέρ του κεφαλαίου. Αυτά τα «μέτρα» μπορούν να ιδωθούν μόνο ως κοροϊδία, αλλά και γελοιότητα μιας πολιτικής μπλεγμένης στα αδιέξοδα που η ίδια δημιουργεί. Τώρα κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης και του ΦΠΑ που επιβαρύνει το πετρέλαιο θέρμανσης και το φυσικό αέριο για οικιακή χρήση.
Της Κικής Αλεξάνδρου