Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

Ντοκουμέντο: Ο ξεσηκωμός του Νοέμβρη '73 μέσα από τη «Φωνή της Αλήθειας»

Για τους νεότερους είναι μια σχεδόν άγνωστη πτυχή του επαναστατικού κινήματος στη χώρα μας. Για τους παλιούς είναι ένας θρύλος. 
Ηταν η«Φωνή της Αλήθειας», ο ραδιοφωνικός σταθμός του ΚΚΕ που εξέπεμπε στα βραχέα, μέσα από τον οποίο γίνονταν οι κρίσιμες ανακοινώσεις, παρεχόταν πληροφόρηση, οργανωνόταν μ' έναν τρόπο και έτσι η αντίσταση. 
Κι ήταν σημαντικό εκείνα τα χρόνια να μάθει ο κόσμος ότι υπάρχει αντίσταση, υπάρχει Kόμμα, υπάρχει δύναμη που παλεύει.
Η «Φωνή της Αλήθειας» ακουγόταν 10 φορές το 24ωρο. Η μοναδική καθημερινή
Φωνή στη φασιστοκρατούμενη Ελλάδα. Ηταν η Φωνή που εξέφραζε τους μύχιους πόθους του λαού μας, τα αισθήματα των μαχόμενων Ελλήνων, τα πραγματικά συμφέροντα της χώρας μας. Ενημέρωνε σωστά το λαό μας για ό,τι συνέβαινε στη χώρα. Τον εμψύχωνε στον αγώνα του. Διαφώτιζε και έδειχνε το δρόμο της πάλης.
Η «Φωνή της Αλήθειας» μετέδιδε συνεχώς ειδήσεις και ανταποκρίσεις τις ημέρες του ξεσηκωμού του Νοέμβρη 1973, συμβάλλοντας έτσι σημαντικά στη μαζικοποίηση της κινητοποίησης. Έχει ιδιαίτερη σημασία να επισημανθεί ιδιαίτερα για τους νεότερους ότι η συνεχής τροφοδότηση του σταθμού με ειδήσεις από την χουντοκρατούμενη Ελλάδα ήταν ένας μικρός άθλος των μελών του Κόμματος και της ΚΝΕ που δρούσαν στην παρανομία, σε καθεστώς διώξεων, φυλακίσεων και στην εξορία.
Δημοσιεύουμε εκτεταμένα αποσπάσματα από τις εκπομπές της «Φωνής της Αλήθειας» τις ημέρες εκείνες, μέσα από τις οποίες διαγράφεται  το χρονικό των γεγονότων. Τα υλικά προέρχονται από το υπό συντήρηση αρχείο του ΚΚΕ. Πρόκειται για κείμενα που χρησιμοποιούσαν οι εκφωνητές των εκπομπών.
Ο σταθμός μετέδιδε συνεχώς ειδήσεις από την Τετάρτη 14 Νοέμβρη και διέκοπτε τις εκπομπές του για να μεταδώσει ανταποκρίσεις που έφταναν από την Αθήνα.
Περισσότερες εικόνες -ντοκουμέντα