Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

Στις 9 Απρίλη η νέα απεργία των ναυτεργατών

Νέα 24ωρη απεργία στα λιμάνια όλης της χώρας πραγματοποίησαν σήμερα Τετάρτη 2 Απρίλη οι ναυτεργάτες. Στον Πειραιά οι ναυτεργάτες συγκεντρώθηκαν στο «European Express» και στη συνέχεια πορεύτηκαν στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Από τα χαράματα οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ βρέθηκαν στο λιμάνι της Κεραμωτής,
συμπαραστεκόμενοι στην απεργία που κήρυξε το Σωματείο Ναυτεργατών Καβάλας  ενάντια στα μέτρα που ψήφισε η κυβέρνηση μέσω του πολυνομοσχεδίου. 
Στη συνεδρίαση της ΕΕ της ΠΝΟ οι ταξικές δυνάμεις πρότειναν τη συνέχιση των κινητοποιήσεων με νέα 24ωρη την Πέμπτη 3 Απρίλη, πρόταση που δεν έγινε δεκτή, με αποτέλεσμα την αναστολή των κινητοποιήσεων. Οι ταξικές δυνάμεις ανανεώνουν το ραντεβού τους για την πανεργατική απεργία στις 9 Απρίλη.

Οι ναυτεργάτες απήργησαν Δευτέρα - Τρίτη και Τετάρτη, αντιδρώντας στην προσπάθεια εφοπλιστών - κυβέρνησης να ξεμπερδεύουν μια και έξω με τις Συλλογικές Συμβάσεις. Διεκδικούν δουλειά με Κοινωνική Ασφάλιση και συγκροτημένα δικαιώματα, για πλοία ικανά να προστατεύουν τη ζωή πληρώματος και επιβατών.

Σε ανακοίνωσή τους τα ταξικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και Μαγείρων τονίζουν:

«Χαιρετίζουμε τον 3ήμερο απεργιακό αγώνα των ναυτεργατών και των άλλων εργαζομένων που τους συμπαραστάθηκαν σε μία σκληρή αναμέτρηση με τους εφοπλιστές και την κυβέρνηση για την υπεράσπιση θεμελιακών δικαιωμάτων μας, το δικαίωμα στην απεργία, το δικαίωμα στη ΣΣΕ, την αντιμετώπιση της ανεργίας, της απλήρωτης εργασίας, τις συνθήκες εργασίας και την τακτική και ασφαλή ακτοπλοϊκή συγκοινωνία.

Εφοπλιστές, κεφάλαιο, κυβέρνηση, ΕΕ, στο όνομα της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου και της υγιούς επιχειρηματικότητας, μετατρέπουν τα πλοία σε κινητές "βόμβες" όπου θα εργάζονται οι ναυτεργάτες χωρίς συγκροτημένα δικαιώματα, όπου ισχύει το καθεστώς του εργασιακού μεσαίωνα, δηλαδή "κάνε ό,τι σου λέει το κεφάλαιο και παίρνε ό,τι σου δίνει", υποταγή ή αγώνας για δουλειά με δικαιώματα.

Συνάδελφοι Ναυτεργάτες

Ο 3ήμερος απεργιακός αγώνας απέδειξε για άλλη μία φορά ότι κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος. Απέδειξε ότι οι ναυτεργάτες είχαν τη δύναμη και τη θέληση να συγκρουστούν με αυτή την πολιτική.

Υπογραμμίζει και επιβεβαιώνει την ανάγκη οργάνωσης σε ταξική κατεύθυνση αναπτύσσοντας την ταξική πάλη.

Η πλειοψηφία της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ, εγκλωβισμένη και εξαρτημένη από τους εφοπλιστές και το ΥΕΝ, απέδειξε για άλλη μία φορά ότι είναι κατώτερη των περιστάσεων. Δεν αντιπαλεύει την κατάργηση των ΣΣΕ οι οποίες αμφισβητούνται ευθέως μέσα από τις Επιχειρησιακές Συμβάσεις και την κατάργηση δικαιώματος της απεργίας.

Σ’ αυτό τον κατήφορο των παρασκηνιακών συναλλαγών δίνει ρεσιτάλ το προεδρείο της Ένωσης Ναυτών και μαθήματα τυχοδιωκτισμού, αφού αρχικά πρότειναν νέα 24ωρη απεργία, κατόπιν συντάχθηκαν με τη γραμμή Χαλά, να κλείσει την απεργία.

Οι Ενώσεις ΠΕΜΕΝ - ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ - ΠΕΕΜΑΓΕΝ τελικά ήταν οι μοναδικοί πού ψήφισαν για την συνέχιση της απεργίας.

Μπροστά στην κλιμάκωση της επίθεσης και της όξυνσης των προβλημάτων των ναυτεργατών και των άλλων εργαζομένων προκύπτει η ανάγκη ανασύνταξης του εργατικού κινήματος.

Απομονώστε τις Κασσάνδρες του κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού».