Κυριακή 13 Απριλίου 2014

ΣΟΥΗΔΙΑ : ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ:Πρώτη δύναμη η «Αγωνιστική Συσπείρωση Μεταναστών»

Το 21ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων και Κοινοτήτων Σουηδίας (ΟΕΣΚΣ) έγινε το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, 5-6 Απρίλη, στο Γκέτεμποργκ, στη νότια Σουηδία.
Στο συνέδριο οι αντιπρόσωποι (66 το σύνολο) για μια ακόμα φορά ανέδειξαν ως πρώτη δύναμη την «Αγωνιστική Συσπείρωση Μεταναστών» (ΑΣΥΜ), παράταξη που στηρίζει το ΚΚΕ με 32% (21 ψήφους και 4 έδρες). Οι δυνάμεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ απορροφήθηκαν σε νέα σχήματα στο όνομα του δήθεν ανεξάρτητου - ακομμάτιστου. Στην ίδια αποπροσανατολιστική κατεύθυνση υπερθεμάτισε και η

παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας για «ακομμάτιστους συλλόγους και κοινότητες», προτείνοντας μάλιστα να μπει στο καταστατικό διάταξη που να καταργεί τις παρατάξεις, κάτι που το συνέδριο καταψήφισε. Οι υπόλοιπες παρατάξεις πήραν (ΕΑΣ: 14 ψήψους και 2 έδρες 21%, Ανεξάρτητη Δημοκρατική Κίνηση (ΑΔΚ) 12 και 2 έδρες 18%, Νέα Πνοή, 7 και 1 έδρα, 10%. Υπήρξαν και 11 λευκά και ένα άκυρο. Οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι της ΑΣΥΜ έθεσαν την ανάγκη ενίσχυσης του αγωνιστικού προσανατολισμού των κοινοτήτων και της Ομοσπονδίας, ώστε αυτές να μαζικοποιηθούν και να παλέψουν για τα καυτά προβλήματα των Ελλήνων μεταναστών, ιδιαίτερα των νέων που χτυπιούνται διπλά. Επεσήμαναν την επίθεση της αστικής τάξης, της ΕΕ και των κυβερνήσεών τους στην Ελλάδα και τη Σουηδία στα εργασιακά δικαιώματα, στις συντάξεις, στην Παιδεία. Το συνέδριο ψήφισε αγωνιστικό πλαίσιο για τα επόμενα δύο χρόνια.
Στο συνέδριο χαιρέτισε εκ μέρους του ΚΚΕ, ο γραμματέας της ΤΟ Σκανδιναβίας, Πάνος Απέργης. Στο χαιρετισμό του, ανάμεσα σε άλλα σημείωσε: «Μπροστά στη μάχη των τριπλών εκλογών, πρέπει και οι μετανάστες να στηρίξουν το κόμμα τους, το κόμμα της εργατικής τάξης, το ΚΚΕ. Να αντιμετωπίσουμε αυτήν τη μάχη ενιαία, συγκεντρώνοντας τα πυρά στην ΕΕ, στα κόμματα του ευρωμονόδρομου και τους συνδυασμούς τους στους δήμους, στις περιφέρειες, στην αντιλαϊκή πολιτική που υπηρετούν».