Κυριακή 13 Απριλίου 2014

Ερώτηση για τους εργαζόμενους της «Praktiker Hellas» στη Βουλή από το ΚΚΕ

Ερώτηση για τη στάση της εταιρείας «Praktiker Hellas» απέναντι στους εργαζομένους της κατέθεσαν προς τον υπουργό Εργασίας οι βουλευτές του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, Γιώργος Λαμπρούλης και Διαμάντω Μανωλάκου.
Αναλυτικά η Ερώτηση:«Θέμα: Για τη στάση της εταιρείας Praktiker Hellas απέναντι στους εργαζομένους της.
Σε συνθήκες συγκέντρωσης του κλάδου του εμπορίου, μεγάλες μονοπωλιακές αλυσίδες εντείνουν την εκμετάλλευση των εργαζομένων τους για να διευρύνουν την κερδοφορία τους. Πρωτοστατούν στην εφαρμογή ελαστικών μορφών απασχόλησης, στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, στο πετσόκομμα των μισθών των εργαζόμενων, σε απολύσεις.

Η εταιρεία Praktiker με κέρδη 3,5 εκατομμύρια ευρώ το 2012, προχώρησε σε:

- Απολύσεις πάνω από 300 εργαζομένων το 2010, 2011, 2012.

- Μειώσεις μισθών κατά 7% και αφαίρεση διάφορων άλλων παροχών.

- Ατομικές συμβάσεις σε 1200 εργαζόμενους τσακίζοντας τις ΣΣΕ και τα δικαιώματά τους.

Προχωράει σε «οικειοθελείς» αποχωρήσεις - απολύσεις εργαζομένων, με πολλά χρόνια προϋπηρεσία, στέλνοντάς τους στην αβεβαιότητα και την ανασφάλεια για να τους αντικαταστήσει με νέους εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα.

Η εταιρεία Praktiker, παρά τις γνωμοδοτήσεις του Υπουργείου Εργασίας και πολλών ΣΕΠΕ ανά την Ελλάδα, προχώρησε σε μειώσεις μισθών και σε εργαζόμενους που δεν υπέγραψαν ατομικές συμβάσεις. Παρά τις συστάσεις από τα αρμόδια ΣΕΠΕ να επιστραφούν τα χρήματα, που παρακρατήθηκαν στους εργαζόμενους, η PraktikerHellas εμμένει στη θέση της.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα λάβει για να σταματήσουν οι απολύσεις - εθελούσιες, οι μειώσεις μισθών και η αφαίρεση εργατικών δικαιωμάτων από τους εργαζόμενους της Praktiker;».