Κυριακή 27 Απριλίου 2014

Απεργία στις λαϊκές αγορές - Στήριξη από ΠΑΣΕΒΕ-ΠΑΣΥ - Το νομοσχέδιο καταδικάζει μόνο το ΚΚΕ

Σε απεργία διαρκείας από τη Δευτέρα 28 Απρίλη προχωρά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πωλητών Σωματείων Επαγγελματιών Λαϊκών Αγορών ενάντια στο νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή με τον τίτλο: «Για την άσκηση εμπορικών δραστηριοτήτων εκτός καταστήματος» και με το οποίο δημιουργούνται οι όροι για το σταδιακό εκτοπισμό από τις
λαϊκές αγορές των ανθρώπων του μεροκάματου, προς όφελος των μεγαλεμπόρων και των εμπορικών αλυσίδων.

Το νομοσχέδιο προβλέπει την αυστηροποίηση των όρων για τη χορήγηση αδειών, καθώς απαιτείται πλέον φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, όταν η πλειοψηφία των φτωχών αγροτών και μικροπωλητών είναι υπερχρεωμένοι.

Οι θέσεις των πάγκων θα ρυθμίζονται με σύστημα ηλεκτρονικής κλήρωσης μία φορά το χρόνο, σύμφωνα με τις προτάσεις του ΟΟΣΑ, ενώ διαχωρίζονται οι θέσεις των αγροτοπαραγωγών από τους επαγγελματίες - πωλητές.

Συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής

Υπενθυμίζεται ότι στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής όπου συζητήθηκε την περασμένη εβδομάδα, από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, μόνο το ΚΚΕ τάχθηκε ξεκάθαρα κατά επί της αρχής. Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ επιφυλάχθηκαν, ενώ η ΔΗΜΑΡ το βρήκε θετικό.

Συγκεκριμένα, ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης τόνισε ότι πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που έρχεται «να αντιμετωπίσει τις ανάγκες των μονοπωλιακών ομίλων, των μεγαλεμπόρων και να παραδώσει και αυτήν τη δραστηριότητα, όπως και άλλους τομείς της οικονομίας, στο μεγάλο κεφάλαιο». 

Συμπαράσταση από ΠΑΣΕΒΕ και ΠΑΣΥ

Τη συμπαράστασή της στον αγώνα των λαϊκατζήδων εκφράζει η Πανελλαδική Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση των ΕΒΕ.Όπως αναφέρει, με μια σειρά μέτρα που εισάγει το νομοσχέδιο αυτό, δημιουργούνται οι όροι για το σταδιακό εκτοπισμό από τις λαϊκές αγορές των ανθρώπων του μεροκάματου, προς όφελος των μεγαλεμπόρων και των εμπορικών αλυσίδων, που ετοιμάζονται να καταλάβουν τους πάγκους και θα εκμεταλλεύονται μισθωτούς των 400 ευρώ το μήνα.
Εξοντωτικά για χιλιάδες μικρούς και φτωχομεσαίους αγρότες - λαϊκατζήδες χαρακτηρίζει τα μέτρα που προβλέπει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τις λαϊκές αγορές η Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΥ.

Καλεί σε ενίσχυση της συμμαχίας και του αγώνα τους, με κάθε έκφραση αλληλεγγύης από αγροτικούς συλλόγους, Ομοσπονδίες και συντονιστικά από τις αγροτικές κινητοποιήσεις, αλλά και με τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα για την ανατροπή της πολιτικής της Κυβέρνησης, ΕΕ, που υπερασπίζονται τα μονοπώλια σε βάρος της αγροτιάς, εργαζόμενων και αυτοαπασχολούμενων.