Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015

Παραίτηση της κυβέρνησης και διεξαγωγή εκλογών

Τη διεξαγωγή εκλογών ανακοίνωσε απόψε σε διάγγελμά του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος αμέσως μετά μετέβη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να υποβάλλει την παραίτησή του αλλά και της κυβέρνησης συνολικά.
Επιχειρώντας να καταστήσει τον λαό συνένοχο για γρήγορη και απρόσκοπτη υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής, όπως αυτή προδιαγράφεται από το 3ο μνημόνιο, υπεραμύνθηκε της μέχρι
σήμερα ασκούμενης πολιτικής καταφεύγοντας στα γνωστά εκβιαστικά διλήμματα και προφασιζόμενος ότι η κυβέρνησή του δέχθηκε ισχυρές πιέσεις και εκβιασμούς από κέντρα της ΕΕ.
Ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε ότι «η λαϊκή εντολή εξήντλησε τα όριά της» και εκ νέου τον λόγο έχει ο λαός για να αποφανθεί σχετικά με την συμφωνία της κυβέρνησης, εάν παρέχει τις προϋποθέσεις για να ανακάμψει η οικονομία και να ξεπεραστούν τα αδιέξοδα.
Κατηγόρησε τους βουλευτές του κόμματός του που διαφοροποιήθηκαν με το τρίτο μνημόνιο, ότι στο όνομα της «ιδεολογικής συνέπειας» φέρθηκαν με «ακραία συνέπεια» και μετέτρεψαν σε κοινοβουλευτική μειοψηφία την κυβερνητική πλειοψηφία ζητώντας μνημόνιο με δραχμή.
Κατηγόρησε επίσης τις άλλες πολιτικές δυνάμεις και τα κέντρα διαπλοκής ότι συντονίστηκαν με τους δανειστές για να εκβιάσουν την κυβέρνηση.
Παρουσιάζοντας το μαύρο – άσπρο επιχείρησε να παρουσιάσει ως επιτυχίες της κυβέρνησης διάφορα σημεία του 3ου μνημονίου ενώ δεν παρέλειψε να καλλιεργήσει αυταπάτες για ελαχιστοποίηση των αρνητικών συνεπειών «για να κερδίσουμε την κυριαρχία μας έναντι των δανειστών».