Δευτέρα 3 Αυγούστου 2015

Μετ' εμποδίων η Προσχολική Αγωγή

Ανάμεσα στη σχολική χρονιά που τελείωσε και σε αυτήν που θα ξεκινήσει το Σεπτέμβρη, οι δυσκολίες των νέων γονιών, των μητέρων με παιδιά μικρής ηλικίας, δεν κάνουν ...διακοπές. Η κατάσταση και τα προβλήματα στην Προσχολική Αγωγή μετατρέπουν τους καλοκαιρινούς μήνες σε χρόνο αναμονής και αγωνίας στην προσπάθεια για εξεύρεση μιας θέσης στους παιδικούς σταθμούς.
Τις επόμενες μέρες ξεκινά η υποβολή των αιτήσεων των μητέρων στο πρόγραμμα που υλοποιεί η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, κάτω από τον τίτλο «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής». Οι φετινές αιτήσεις συμμετοχής των μητέρων στο πρόγραμμα θα γίνουν
από τις 5 έως τις 18 Αυγούστου, και αναμένεται να είναι αυξημένες, καθώς όλο και περισσότερες οικογένειες, εργαζόμενες και άνεργες μητέρες, αναζητούν έναν τρόπο να στείλουν το παιδί τους στον παιδικό σταθμό χωρίς να φορτωθούν με το «χαράτσι» των τροφείων.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) ο αριθμός των παιδιών που θα μείνουν εκτός του προγράμματος φέτος θα αγγίξει τις 50.000. Ακόμα όμως και ο αριθμός αυτός, παρότι μεγαλύτερος από προηγούμενες χρονιές, αποτελεί μια μόνο ψηφίδα της συνολικής εικόνας και δεν αποδίδει τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος. Στην πραγματικότητα, πολύ περισσότερες είναι οι μητέρες που αποκλείονται από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα λόγω των εισοδηματικών κριτηρίων που αυτό θέτει. Είναι χαρακτηριστικό ότι το «ταβάνι» του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος έχει τεθεί στις 27.000 ευρώ για τις οικογένειες με δύο παιδιά. Επίσης, από το πρόγραμμα εξαιρούνται ούτως ή άλλως οι τακτικοί και αορίστου χρόνου υπάλληλοι του Δημοσίου και των ΝΠΔΔ και οι μόνιμοι και αορίστου χρόνου υπάλληλοι των ΟΤΑ.
Προβλήματα που μεγαλώνουν χρόνο με το χρόνο
Ακόμα και για τους γονείς που θα λάβουν θετική απάντηση στην αίτησή τους, τα προβλήματα θα εξακολουθήσουν να είναι παρόντα σε όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς και μάλιστα να γίνονται πιο έντονα χρόνο με το χρόνο. Γι' αυτό οι Σύλλογοι και οι Ομάδες της ΟΓΕ έχουν μόνιμα στον προσανατολισμό τους τη δράση με επίκεντρο την κατάσταση στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, με συχνές εξορμήσεις και συζητήσεις με τους γονείς και τους εργαζόμενους σε αυτούς, με εκδηλώσεις για τις θέσεις και τα αιτήματά τους για την Προσχολική Αγωγή, αλλά και με πρωτοβουλίες διεκδίκησης προς Δήμους, Περιφέρειες και υπουργεία.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η προσπάθεια του Συλλόγου της ΟΓΕ στο Αιγάλεω, λίγο πριν φτάσει η σχολική χρονιά στο τέλος της, να αποτυπώσει ορισμένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα των παιδικών σταθμών σε μια ανακοίνωση που μοίρασε στους γονείς και τους εργαζόμενους. Ανάμεσα σε άλλα, ο Σύλλογος επισημαίνει τα παρακάτω:
  • Σε κάποιους σταθμούς υπάρχει μόνο μία παιδαγωγός, το πολύ πολύ και καμιά βοηθός, για 28 νήπια. Η αναλογία στα βρέφη είναι μία παιδαγωγός προς 16 βρέφη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την απασχόληση αλλά και για την ασφάλεια των παιδιών.
  • Σε ορισμένους σταθμούς δεν υπάρχει ούτε καθαριστικό, ούτε καν χαρτί υγείας.
  • Οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους για χαρτικά, χαρτόνια, κόλλες κ.λπ. ώστε να μη ζητούν συνέχεια χρήματα από τους γονείς, οι οποίοι ήδη πληρώνουν αρκετά χρήματα στην αρχή της χρονιάς για αναλώσιμα.
  • Μάγειρες υπάρχουν μόνο σε δύο - τρεις παιδικούς σταθμούς ενώ το φαγητό που μαγειρεύουνμεταφέρεται στους άλλους σταθμούς με το αυτοκίνητο της καθαριότητας, χωρίς μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.
  • Το πρόγραμμα διατροφής είναι ιδιαίτερα φτωχό και περιέχει σχεδόν μόνο άμυλο.
  • Η δημοτική αρχή μοίρασε στους γονείς ερωτηματολόγιο με το οποίο τους κάλεσε να αξιολογήσουν τις υποδομές, τον εξοπλισμό αλλά και το προσωπικό. Πίσω από τις ερωτήσεις του τύπου αν τους καλύπτει το επίπεδο των παιδαγωγών κι αν τους αρέσει η μαγειρική του μάγειρα, ο Σύλλογος καταγγέλλει τον προφανή σκοπό να αξιοποιηθεί το ερωτηματολόγιο για απολύσεις εργαζομένων και συρρίκνωση των σταθμών.
Σε ετοιμότητα να αναλάβει δράση για τα εκατοντάδες παιδιά που θα αποκλειστούν βρίσκεται ο Σύλλογος της ΟΓΕ στη Νίκαια. Οι αιτήσεις στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου άγγιξαν τις 950, ενώ σε αυτές θα προστεθούν οι αιτήσεις που θα γίνουν στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ. Την ίδια στιγμή, η δύναμη των παιδικών σταθμών με βάση τα περσινά δεδομένα είναι σημαντικά μικρότερη, καθώς περιορίζεται στα 550 παιδιά. Μάλιστα, είναι ορατό το ενδεχόμενο οι δυνατότητες των σταθμών να περιοριστούν ακόμα περισσότερο, σαν συνέπεια της μείωσης του αριθμού των εργαζομένων.
Ριζοσπάστης Κυριακή 2 Αυγούστου 2015