Τετάρτη 26 Αυγούστου 2015

Τα φροντιστήρια μετακυλούν το κόστος του ΦΠΑ στους εργαζόμενους

Στις πλάτες των εργαζομένων, είτε είναι εκείνοι που αναγκάζονται να στείλουν τα παιδιά τους σε φροντιστήρια είτε εκείνοι που εργάζονται σε αυτά, πέφτει και η αύξηση του ΦΠΑ στα φροντιστήρια, που ήρθε στο πλαίσιο της συμφωνίας της κυβέρνησης με τους δανειστές.
Οι σχετικές διατάξεις που συμπεριλαμβάνονταν στα προαπαιτούμενα για τη συμφωνία της κυβέρνησης, προβλέπουν ΦΠΑ 23% σε επιχειρήσεις που παρέχουν στις εγκαταστάσεις τους φροντιστηριακή εκπαίδευση κάθε είδους και βαθμίδας.
Χιλιάδες γονείς με παιδιά στη Μέση Εκπαίδευση, Γυμνάσιο και Λύκειο, θα δουν από αυτό το
Σεπτέμβρη αυξημένο τον ήδη φουσκωμένο και δυσβάσταχτο λογαριασμό της παραπαιδείας στην οποία ωθούνται, κυρίως για την εισαγωγή στην Ανώτατη Εκπαίδευση.
Με βάση, λοιπόν, τιμολόγια φροντιστηρίων για την περσινή σχολική χρονιά, για ένα μαθητή Λυκείου, τα μηνιαία δίδακτρα στα φροντιστήρια κυμαίνονταν στα 150 - 200 ευρώ για την Α' Λυκείου και από 200 μέχρι 280 ευρώ για τη Β' Λυκείου, αναλόγως με τα μαθήματα που επιλέγει να παρακολουθήσει ο μαθητής. Από 300 ευρώ - μέση τιμή - το μήνα ξεκινά το πακέτο μαθημάτων για τους μαθητές της Γ' Λυκείου που προετοιμάζονται για τις πανελλαδικές, φτάνοντας ή ξεπερνώντας και τα 400 ευρώ το μήνα (ή 4.000 ευρώ το χρόνο) αναλόγως την κατεύθυνση.
Μείωση ημερομισθίου κατά 10% σε εργαζόμενους φροντιστηρίου
Μια νέα περίπτωση φροντιστηρίου που προέβη σε μειώσεις ημερομισθίου περίπου 10% και ωρών σε όλους τους εργαζόμενούς του, μετακυλώντας σε αυτούς, το κόστος του ΦΠΑ, εντόπισε το Σωματείο Εργαζομένων στα Φροντιστήρια Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών (ΣΕΦΙΕ) Θεσσαλονίκης - Βορείου Ελλάδος.
Το σωματείο πραγματοποίησε παρέμβαση διαμαρτυρίας στην διεύθυνση του συγκεκριμένου φροντιστηρίου, όμως η εργοδοσία κράτησε αδιάλλακτη στάση.
«Καταγγέλουμε την απαράδεκτη αυτή στάση και το σωματείο μαζί με τους εργαζόμενους, θα παλέψει με κάθε τρόπο για την ανατροπή αυτής της κατάστασης», σημειώνει το ΣΕΦΙΕ Βορείου Ελλάδος και επισημαίνει ότι τα πράγματα θα χειροτερεύσουν αν οι εργαζόμενοι δεν αποφασίσουν να σηκώσουν κεφάλι:
«Είναι φανερό ότι η γραμμή των εργοδοτών είναι ενιαία. Ενιαία θα πρέπει να είναι και η απάντηση των εργαζομένων. Οι εργοδότες "κλαίγονται" ότι δε βγαίνουν, αλλά κανείς τους δεν μπαίνει στη διαδικασία να μας απαντήσει, όλα τα προηγούμενα χρόνια μέχρι και πέρσι, που είχαν απίστευτη κερδοφορία, γιατί δεν τη μοιράστηκαν με τους εργαζόμενους, συνεχίζοντας βέβαια το αίσχος των ατομικών συμβάσεων και των εξευτελιστικών ωρομισθίων, καθώς και κάθε είδους παράνομο όρο - αίτημα τους από τους εργαζόμενους».
Και το σωματείο απευθύνεται στους εργαζόμενους τονίζοντας:
«Μπροστά στη δύσκολη αυτή κατάσταση, παρ' όλη την τρομοκρατία της εργοδοσίας, το φόβο της απόλυσης, ήρθε η ώρα να σηκώσουμε κεφάλι. Η αναμονή, η ηττοπάθεια, η άποψη να μείνω «ήσυχος» για να γλιτώσω τη δουλειά μου, κ.λ.π. είναι αδιέξοδη. Η πείρα δείχνει ότι αργά ή γρήγορα λόγω του ανηλεούς ανταγωνισμού θα έρθει και η "σειρά" των "ήσυχων" συναδέλφων. Καμία άλλη αυταπάτη, ανοχή, παραίτηση. Πρέπει να μπούμε όλοι στον αγώνα!
1. Να οργανωθούμε όλοι στο σωματείο.
2. Να φτιάξουμε επιτροπές αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε φροντιστήριο.
3. Να παλέψουμε να μην περάσει η μείωση αποδοχών με οποιαδήποτε τρόπο είτε με μείωση ωρών είτε με μείωση ωρομισθίου.
4. Να υπογράφουμε συμβάσεις στο πνεύμα της ΣΣΕ που υπήρχε και όχι στο αίσχος των ατομικών συμβάσεων με απαράδεκτους και παράνομους όρους.
5. Να παλέψουμε ώστε συνάδελφοι που δεν μπαίνουν στα καλοκαιρινά τμήματα να επαναπροσληφθούν στην αρχή της νέας χρονιάς τουλάχιστον με τις περσινές τους αποδοχές.
6. Να καταργηθεί η μνημονιακή διάταξη του Φ.Π.Α. στο 23% στα δίδακτρα, να ελαφρυνθεί η λαϊκή οικογένεια στο θέμα αυτό.
7. Να υπογραφεί ουσιαστική ΣΣΕ για τους εργαζόμενους του κλάδου που να καλύπτει τις ανάγκες μας».