Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

«Αντισταθμιστικά» για το εγχώριο κεφάλαιο

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ, το άμεσο ζήτημα στο πλαίσιο της επίσκεψης των κλιμακίων του στην Αθήνα θα είναι οι «μεταρρυθμίσεις», δηλαδή το Φορολογικό, οι συντάξεις και οι αναδιαρθρώσεις, ενώ στη συνέχεια θα εξεταστεί το ζήτημα της διαχείρισης του ελληνικού κρατικού χρέους, στη βάση των οποίων θα αποφασιστεί η συμμετοχή του ΔΝΤ και μέσω νέας χρηματοδότησης. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι προϋπόθεση αποτελεί η εκ των προτέρων δέσμευση και εξειδίκευση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, παρόλο που αυτά θα εφαρμοστούν αργότερα.
Με βάση τα παζάρια που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη,
προβλέπονται μέτρα της τάξης του 1,5% - 1,7% του παραγόμενου ΑΕΠ. Σε αυτήν την περίπτωση, το νέο αντιλαϊκό πακέτο θα ξεκινά από τα 2,8 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση και βέβαια θα έρθει να προστεθεί πάνω σε ολόκληρη την γκάμα των προηγουμένων μέτρων. Μάλιστα, τα μέτρα αυτά θα εφαρμόζονται ανεξάρτητα από την όποια έκβαση του ΑΕΠ και των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα στους κρατικούς προϋπολογισμούς.
«Αντισταθμιστικά» για το εγχώριο κεφάλαιο
«Η μείωση της υπερφορολόγησης θα πρέπει να διευθετηθεί άμεσα και όχι το 2019, όπως διαδίδεται, αλλιώς θα είναι δώρο άδωρο για την "ασθμαίνουσα" ελληνική επιχείρηση».
Αυτό επισημαίνει η πλευρά του ΣΕΒ αναφορικά με τα λεγόμενα «αντισταθμιστικά μέτρα» που προωθεί η κυβέρνηση για την περίοδο μετά το 2018, σε συνδυασμό βέβαια με την προνομοθέτηση των νέων περικοπών στο αφορολόγητο όριο μισθωτών, συνταξιούχων, αγροτών, καθώς και για τις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις. Σε αυτό το πλαίσιο έρχεται στην επιφάνεια και ο πραγματικός χαρακτήρας των «ανταλλαγμάτων» που συζητούν η συγκυβέρνηση με το κουαρτέτο για το κλείσιμο της δεύτερης «αξιολόγησης».
Μάλιστα, οι εγχώριοι βιομήχανοι, που εδώ και καιρό βάζουν σταθερά στο τραπέζι την περικοπή του αφορολόγητου ορίου, επισημαίνουν την ανάγκη για την άμεση εφαρμογή των προτεραιοτήτων του εγχώριου κεφαλαίου, προκειμένου να αρθεί «η μεγάλη αβεβαιότητα ως προς τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας», όπως χαρακτηριστικά τονίζεται στο «εβδομαδιαίο δελτίο».
«Η ελληνική οικονομία απαιτεί λύσεις εδώ και τώρα, ανεξαρτήτως μικροπολιτικών συμφερόντων και τακτικισμών, ελληνικών και ξένων», επισημαίνουν και υπενθυμίζουν τη σταθερή ατζέντα των αξιώσεών τους. Σε αυτό το πλαίσιο, προβάλλουν το ζήτημα για τη μείωση της «υπερφορολόγησης», ειδικότερα μέσω ελαφρύνσεων στην «υψηλή τιμή» της Ενέργειας «για την κίνηση της βιομηχανίας», στις ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλει η εργοδοσία, καθώς και στη φορολογία επί των επιχειρηματικών κερδών».
Σχετικά με τον κύκλο της τρέχουσας «αξιολόγησης», τονίζουν πως «οι διαπραγματεύσεις αυτές πρέπει να καταλήξουν γρήγορα και σίγουρα εντός του Μαρτίου, αν θέλουμε να μη χαθεί οικονομικά άλλος ένας χρόνος, και να παράγουν άμεσο αποτέλεσμα ικανό να οδηγήσει τη χώρα στην ανάκαμψη και τις αγορές».
Η συμφωνία στο πρόσφατο Γιούρογκρουπ χαρακτηρίζεται από τον ΣΕΒ ως «θετική εξέλιξη και δικαιολογεί συγκρατημένη αισιοδοξία για την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης, χωρίς όμως να απελευθερώνει την αγορά από τα δεσμά της αβεβαιότητας».
Παρενέργειες της νομισματικής χαλάρωσης
H Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας κατέγραψε για το 2016 τα μικρότερα κέρδη από το 2004 και αυτό λόγω των αυξημένων προβλέψεων που σχημάτισε για τυχόν μελλοντικές ζημιές που θα υποστεί από ομόλογα που αγοράζονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στο πλαίσιο των προγραμμάτων της «νομισματικής χαλάρωσης». Η μείωση των κερδών της συνεπάγεται και τη μείωση του ποσού που θα αποδοθεί στον κρατικό προϋπολογισμό της Γερμανίας.
Η γερμανική Κεντρική Τράπεζα για το 2016 εμφάνισε καθαρά κέρδη 399 εκατ. ευρώ, από 3,2 δισ. ευρώ για το 2015.

Παρασκευή 24 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ