Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ:Συγκέντρωση αλληλεγγύης και κοινής δράσης των εργαζομένων από χώρους με οξυμένα προβλήματα (ΦΩΤΟ)

Συγκέντρωση αλληλεγγύης και κοινής δράσης των εργαζομένων από χώρους με οξυμένα προβλήματα πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 30 Ιούνη το βράδυ έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, στη Θεσσαλονίκη, με πρωτοβουλία των σωματείων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.
Αναδείχθηκε η ανάγκη συντονισμού, στην οργάνωση του αγώνα και στην κοινή δράση για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων,
των αυτοαπασχολούμενων, των μικρών αγροτών, για τη διεκδίκηση λύσεων στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και που είναι κοινά για κάθε εργατική - λαϊκή οικογένεια.
Μαζική ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων από τα καταστήματα του ομίλου «Μαρινόπουλου», που είχαν 4ωρη στάση εργασίας, των εργαζομένων από τα καταστήματα της επιχείρησης «Καρυπίδη» που βρίσκονται σε επίσχεση και αγωνιστικές κινητοποιήσεις, αλλά και εργαζομένων από μια σειρά κλάδους που παλεύουν ενάντια στα αντεργατικά σχέδια και μέτρα εργοδοσίας - κυβέρνησης - ΕΕ, που τσακίζουν τη ζωή και τα δικαιώματά τους. Συμμετείχαν επίσης φοιτητές με πανό των συλλόγων τους.
Στη συγκέντρωση κεντρική ομιλήτρια ήταν η Νόπη Μουστακίδου, πρόεδρος του Πανελλαδικού Επιχειρησιακού Σωματείου των εργαζομένων στα καταστήματα της επιχείρησης «Καρυπίδη» (πρώην «Αρβανιτίδη»).
Αναφερόμενη στο περιεχόμενο της κινητοποίησης σημείωσε: «Ανοίξαμε τον αγώνα, όχι μόνο για να γίνει γνωστός σε όλους τους εργαζόμενους και τα σωματεία, αλλά και για να προκαλέσει έκφραση αλληλεγγύης, έμπρακτα και με τη διεύρυνση του πλαισίου του αγώνα μας γύρω από τα οξυμένα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν όλοι οι εργαζόμενοι, σηματοδοτώντας κοινό πλαίσιο δράσης. Ένα πλαίσιο που τιτλοφορείται, "Με αλληλεγγύη και δυνατά ταξικά σωματεία, απαντάμε στα αντιλαϊκά μέτρα διαρκείας, διεκδικούμε τη ζωή που μας αξίζει"».
Κάλεσε τους εργαζόμενους να μη σκύψουν το κεφάλι, να μη συναινέσουν στην εξαθλίωσή τους για να σωθούν τα κέρδη των εργοδοτών. Να παλέψουν για ζωή με δικαιώματα, με μισθούς και συντάξεις που θα καλύπτουν τις ανάγκες για αξιοπρεπή ζωή.
Στη συγκέντρωση χαιρέτησαν ο Ηλίας Τζιώνας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στις επιχειρήσεις του ομίλου «Μαρινόπουλος» στη Βόρεια Ελλάδα, ο οποίος αναφέρθηκε στις εξελίξεις στο βρώμικο ρόλο του εργοδοτικού συνδικαλισμού και στην πορεία του αγώνα που χτίζεται στους χώρους δουλειάς.
Ο Κώστας Κατσιμένης, γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, αναφέρθηκε στην αντεργατική επίθεση που εκδηλώνεται σε μια σειρά επιχειρήσεις του κλάδου που παρά την καπιταλιστική κρίση βρίσκεται σε σχετική κερδοφορία. Επιχειρήσεις όπως η «PEPCICO», «NESTLE», «VYVARTIA», «HEINEKEN», «ΦΑΓΕ», «Ζούρας», «ΚΡΕΤΑ ΦΑΡΜ», που οι εργαζόμενοι χτυπιούνται με απολύσεις, λόγω κλεισίματος εργοστασίων ή συγχωνεύσεων, με εθελούσιες εξόδους κ.λπ.
Η Φανή Τζούμα, σχολική καθαρίστρια, εκ μέρους του Σωματείου Καθαριότητας και Φύλαξης Κεντρικής Μακεδονίας, αναφέρθηκε στον αγώνα των συμβασιούχων καθαριστών - καθαριστριών των δημόσιων σχολικών κτιρίων, που για άλλη μια φορά κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς δουλειά και παλεύουν για μόνιμη σταθερή εργασία.
Ο Δημήτρης Τσιτίνης, πρόεδρος του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας, μίλησε για την κρίση στον κλάδο των κατασκευών που έχει σαν αποτέλεσμα από τη μία συγκεντροποίηση του πλούτου στα χέρια λίγων εταιρειών - μεγαθηρίων και από την άλλη τη βίαιη προλεταριοποίηση μεγάλου αριθμού αυτοαπασχολούμενων, το τσάκισμα των δικαιωμάτων και κατακτήσεων της εργατικής τάξης, τη διόγκωση της ανεργίας, τη μείωση του βιοτικού επιπέδου των λαϊκών οικογενειών.
Εκ μέρους του Συλλόγου Μικρών και Αυτοαπασχολούμενων Εμπόρων Θεσσαλονίκης, χαιρέτησε ο Δημήτρης Κιουμουσίδης, ο οποίος σημείωσε ότι οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί έμποροι ανήκουν και αυτοί στην κατηγορία εκείνη που μαζί με τους εργαζόμενους και τη φτωχή αγροτιά είδαν το εισόδημά τους να λεηλατείται για την εξασφάλιση των κερδών των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και των τραπεζών.
Η Ηλέκτρα Ραΐζη, διάβασε την ανακοίνωση συμπαράστασης των Συλλόγων και Ομάδων Γυναικών Κεντρικής Μακεδονίας της ΟΓΕ, στους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις «Μαρινόπουλος» και «Καρυπίδης».
Καλλιτεχνικά η εκδήλωση πλαισιώθηκε από τον τραγουδοποιό Γιώργο Αετόπουλο και το συγκρότημα του Παραρτήματος Θεσσαλονίκης του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου.