Κυριακή 26 Ιουνίου 2016

Ανακοίνωση της Γραμματείας Νέων του ΠΑΜΕ ενόψει της Παγκόσμιας Μέρας κατά των Ναρκωτικών

«Σηκώνουμε ψηλά το κεφάλι, παλεύουμε ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά και τις αιτίες που γεννούν τη ναρκωκουλτούρα», τονίζει στην ανακοίνωσή της ενόψει της Παγκόσμιας Μέρας Κατά των Ναρκωτικών, η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ.
Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Η συζήτηση που άνοιξε εκ νέου για την απελευθέρωση των ναρκωτικών σε μια περίοδο που διαλύουν κάθε εργατικό δικαίωμα, που ύστερα από το νόμο-λαιμητόμο στα ασφαλιστικά δικαιώματα συζητούν για νέα μέτρα στους μισθούς, στις εργασιακές σχέσεις, που η πλειοψηφία της νεολαίας γυρίζει σαν το ποντίκι γύρω-γύρω από τη ρόδα των κακοπληρωμένων προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, που η ανέχεια γενικεύεται και ακουμπά όλο και περισσότερες εργατικές - λαϊκές οικογένειες, είναι επικίνδυνη και πρέπει να αποκρουστεί η στόχευσή της.
Αυτοί που τσακίζουν με κάθε τρόπο τη ζωή μας, μιλάνε για το δικαίωμα στην "ελευθερία" και την "επιλογή" του καθενός. Εξυπηρετεί το σύστημα της εκμετάλλευσης η νέα γενιά να βρίσκεται στην αδράνεια, να επιλέγει το δρόμο της παραίτησης, της ψευδαίσθησης και της υποταγής.
Σηκώνουμε ψηλά το κεφάλι, παλεύουμε ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά και τις αιτίες που γεννούν τη ναρκωκουλτούρα.
Την ίδια στιγμή που πετσοκόβονται κατακτήσεις και δικαιώματα χρόνων, που το εργατικό κίνημα έδωσε το αίμα του για να τις κερδίσει, η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, συνεχίζοντας στην ίδια ρότα των προηγουμένων κυβερνήσεων, κόβει τα όνειρα και το μέλλον κάθε νέου και νέας.
Με διαρκή επιχειρηματολογία ναρκωκουλτούρας προσπαθούν να πείσουν ότι η μαστούρα είναι ελευθερία, είναι δικαίωμα, είναι ζήτημα ατομικής επιλογής. Με αντεπιστημονικές προσεγγίσεις καλλιεργούν την ανοχή στην εξάρτηση, κατηγοριοποιούν τα ναρκωτικά σε βλαβερά και μη!
Νομιμοποίηση και καταστολή λειτουργούν συμπληρωματικά στην κατεύθυνση τιμωρίας κάθε νέου ανθρώπου που κατρακυλά στους ψεύτικους παραδείσους. Είτε στα αναμορφωτήρια και στις φυλακές είτε στην αναζήτηση της δόσης, οι εκατοντάδες νέοι βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε ένα δύσβατο δρόμο χωρίς λύση και ελπίδα.
Καμία από τις προαναφερόμενες προτάσεις ή πρακτικές δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα στον πυρήνα τους, δεν απαντούν ολοκληρωμένα στις αιτίες που οδηγούν σήμερα ένα νέο άνθρωπο στα δεσμά των εξαρτήσεων, όταν δεν εξασφαλίζουν ολοκληρωμένο δημόσιο και δωρεάν σύστημα πρόληψης - θεραπείας και κοινωνικής επανένταξης.
Το ΠΑΜΕ δεν υιοθετεί τέτοιες αντιδραστικές θεωρίες που στρώνουν το έδαφος στη ναρκωκουλτούρα! Καλούμε τους εργαζόμενους, τη νεολαία να αγωνιστούν για µια κοινωνία ελεύθερη από ναρκωτικά και όχι σε μια κοινωνία που τα ναρκωτικά θα κυκλοφορούν ελεύθερα στα ράφια των σούπερ μάρκετ!
Διεκδικούμε:
  • Πρόληψη - θεραπεία - κοινωνική επανένταξη δημόσια και δωρεάν για όλους.
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλα τα προγράμματα θεραπείας.
  • Τη δημιουργία “στεγνών” θεραπευτικών προγραμμάτων και Κέντρων Πρόληψης σε όλη τη χώρα.
  • Προγράμματα Πρόληψης στα σχολεία, στις σχολές, στο στρατό, στους χώρους όπου εργάζεται και διασκεδάζει η νεολαία. Πρωτογενής πρόληψη που στοχεύει στα αίτια και όχι στα αποτελέσματα της τοξικομανίας.
  • Μέτρα προστασίας των ανέργων και των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων.
  • Γενναία χρηματοδότηση για την Παιδεία από τον κρατικό προϋπολογισμό, για να ενισχυθούν τα προγράμματα μαζικού αθλητισμού, πολιτισμού και ερασιτεχνικής δημιουργίας.
Οι νέοι πρέπει να βγουν μαχητικά μπροστά, να δυναμώσουν τα σωματεία, να συμβάλουν ώστε να δυναμώσει η ταξική γραμμή, να μετρηθούν βήματα για την ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος, να πρωτοστατήσουν στους νέους αγώνες που θα δώσει η εργατική τάξη για να αντεπιτεθεί στους εκμεταλλευτές της, για να τσακίσει τα βάρβαρα μέτρα τους, μέχρι να γίνει η ίδια πλέον ιδιοκτήτης του πλούτου που παράγει.
Καλούμε όλα τα σωματεία να πάρουν θέση απέναντι στις νέες επικίνδυνες προτάσεις που έρχονται στο προσκήνιο. Καλούμε τις Επιτροπές Αγώνα στους χώρους δουλειάς, τους Συλλόγους Κατάρτισης, τα Μαθητικά Συμβούλια στα σχολεία και στους χώρους Κατάρτισης και Μαθητείας, τις Λαϊκές Επιτροπές να πάρουν πρωτοβουλίες ενημέρωσης στους χώρους όπου ζει και εργάζεται η νεολαία, να δυναμώσουν οι ενέργειες ώστε να φτάσουν οι θέσεις και τα αιτήματα του ΠΑΜΕ παντού. Να δυναμώσει το μέτωπο απέναντι σε όλα τα ναρκωτικά, να φτάσει στους νέους εργάτες η αταλάντευτη πρόταση αγώνα ενάντια σε κάθε είδους ουσία, σε κάθε είδους εξάρτηση».