Τρίτη 28 Ιουνίου 2016

Brexit:Ανησυχία αστών - επιχείρηση παραπλάνησης του λαού

Η ανησυχία που προκάλεσε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος σε μεγάλες μερίδες του κεφαλαίου αποτυπώθηκε και στις τοποθετήσεις των αστικών δυνάμεων στη χώρα μας. Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, υπογράμμισε ότι «το εγχείρημα της ευρωπαϊκής ενοποίησης δέχτηκε ένα σημαντικό πλήγμα». «Η απόφαση του
βρετανικού λαού», πρόσθεσε, «είναι σεβαστή, αλλά επιβεβαιώνει μια βαθιά πολιτική κρίση, κρίση ταυτότητας και στρατηγικής για την Ευρώπη. Και δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία. Τα μηνύματα είχαν σταλεί προ πολλού και από πολλές διαφορετικές κατευθύνσεις. Η εκρηκτική άνοδος της ακροδεξιάς και των εθνικιστικών δυνάμεων στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη προοιωνίζονταν την αρνητική αυτή εξέλιξη».
Στο φόντο διεργασιών που ούτως ή άλλως εντείνονται για την «αντιμετώπιση» μιας σειράς ζητημάτων, συνέδεσε τις εξελίξεις με τις «ακραίες επιλογές της λιτότητας που διεύρυναν τις ανισότητες τόσο ανάμεσα σε χώρες του Βορρά και του Νότου όσο και στο εσωτερικό των ευρωπαϊκών χωρών», την «a la carte διαχείριση της προσφυγικής κρίσης». Συνεχίζοντας προκλητικά να καλλιεργεί αυταπάτες για το χαρακτήρα και τις επιδιώξεις της ΕΕ ως ιμπεριαλιστικής λυκοσυμμαχίας, προσδιόρισε ως «γενεσιουργό αιτία» της «ευρωπαϊκής κρίσης» «το έλλειμμα δημοκρατίας», την «εκβιαστική επιβολή αντιλαϊκών και άδικων επιλογών, τα διχαστικά στερεότυπα που χωρίζουν την Ευρώπη». Ενώ τόνισε και ότι «χρειαζόμαστε άμεσα αλλαγή πορείας (...) Για να υψώσουμε ένα φράγμα απέναντι στον ευρωσκεπτικισμό και την ακροδεξιά».
Από την ίδια βάση, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε πως «η απόφαση των Βρετανών (...) αποτελεί ένα πολύ ηχηρό μήνυμα για όλη την Ευρώπη. Η ΕΕ (...) οφείλει μια ειλικρινή και γενναία αυτοκριτική. Να επισημάνουμε τι δεν πήγε καλά και να αποφασίσουμε πώς θα το θεραπεύσουμε (...) Χρειάζεται ένα νέο ευρωπαϊκό σχέδιο, που να εμπνεύσει τους λαούς και να τονώσει την πίστη τους στη χρησιμότητα της Ενωσης». Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, σημείωσε επίσης ότι πρέπει «να πάρουμε το ταχύτερο αποφάσεις για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν». Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης,υποστήριξε πως «και εμείς οι Ελληνες (...) πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί τις επόμενες μέρες, τους επόμενους μήνες (...) Η απάντηση βρίσκεται μπροστά...».
Σε ανακοίνωσή της, η Ενωση Κεντρώων χαρακτήρισε μεγάλο λάθος την απόφαση της Αγγλίας να κάνει δημοψήφισμα και παρόμοια «ολισθήματα» το δημοψήφισμα που επιχείρησε να κάνει ο Γ. Παπανδρέου το 2011 και το δημοψήφισμα που έκανε ο Αλ. Τσίπρας το 2015. Μάλιστα, ο πρόεδρος του κόμματος, Β. Λεβέντης,ζήτησε επανάληψη του δημοψηφίσματος, για να ...διορθωθεί το λάθος.
Ο αρχηγός της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, Ν. Μιχαλολιάκος, μίλησε για «νίκη των εθνικών και πατριωτικών δυνάμεων στη Μεγάλη Βρετανία ενάντια στην ΕΕ, η οποία έχει μεταβληθεί σε ένα στυγνό όργανο της διεθνούς των τοκογλύφων», προσθέτοντας: «Ελπίζω να γίνει κάποτε δημοψήφισμα και στην Ελλάδα, η οποία έχει γονατίσει οικονομικά και έχει υποδουλωθεί εκχωρώντας εθνική κυριαρχία στην Ευρώπη των τοκογλύφων». Με αυτό τον τρόπο η ΧΑ επιχειρεί να εκφράσει τον αντιδραστικό «ευρωσκεπτικισμό», για λογαριασμό τμημάτων του κεφαλαίου που «ψάχνονται» για νέες συμμαχίες με ιμπεριαλιστικά κέντρα.

 Κυριακή 26 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ