Σάββατο 4 Ιουνίου 2016

Ζούγκλα για τους εργαζόμενους οι χώροι δουλειάς

Μια σειρά από περιστατικά εργοδοτικής αυθαιρεσίας αποκαλύπτουν τη ζούγκλα που επικρατεί στην αγορά εργασίας με τη στήριξη του κράτους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η απόλυση εργαζομένου από την εταιρεία «A&G Χατζηχριστόφας - Αργυρούδης ΕΠΕ», μετά την άρνησή του να δουλεύει απλήρωτος το
Σαββατοκύριακο και χωρίς ωράριο τις καθημερινές.
Την απόλυση καταγγέλλει η Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών Αττικής και καλεί τους εργαζόμενους να οργανωθούν και να παλέψουν ενάντια στην απλήρωτη εργασία που τείνει να γίνει καθεστώς, στην υπερεργασία και τις απλήρωτες υπερωρίες, στη δουλειά το Σαββατοκύριακο, αλλά και για να φρενάρουν σε κάθε χώρο δουλειάς τις ατομικές συμβάσεις και τις μειώσεις μισθών.
Σε άλλη περίπτωση, εργοδότης έφτασε στο σημείο να χειροδικήσει ενάντια σε εργαζόμενο, όπως καταγγέλλει το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κω. Ο εργαζόμενος είχε προσφύγει στην Επιθεώρηση Εργασίας για να καταγγείλει ως παράνομη και καταχρηστική την απόλυσή του. Δέχθηκε την επίθεση του εργοδότη όταν τον αναζήτησε για να του παραδώσει την πρόσκληση σε τριμερή συνάντηση που ορίστηκε από το ΣΕΠΕ.
Μετά το συμβάν, ο εργαζόμενος χρειάστηκε να νοσηλευτεί στο νοσοκομείο του νησιού. «Το θράσος της εργοδοσίας - μικρής ή μεγάλης - αντλείται από το οπλοστάσιο που λέγεται κυβερνητικό έργο, οδηγίες ΕΕ - ΔΝΤ», τονίζει το σωματείο, και καλεί τους εργαζόμενους να μην ανεχθούν να γίνουν «δούλοι του 21ου αιώνα», να απαντήσουν με οργάνωση στο σωματείο τους και διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους.
Απόλυση και μάλιστα συνδικαλίστριας είχαμε και στο κατάστημα της εταιρείας DPAM, στο εμπορικό κέντρο «Mediterranean Cosmos», όπως καταγγέλλει η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με την καταγγελία, μέσα σε δύο μήνες είναι η δεύτερη φορά που προσπαθούν να απολύσουν την συγκεκριμένη εργαζόμενη - μέλος του ΔΣ της Ενωσης, ενώ στο μεσοδιάστημα προσπάθησαν να την τρομοκρατήσουν, να την εκβιάσουν και να εφεύρουν επιχειρήματα για να επιβάλουν την παράνομη απόλυσή της. Το επιχείρημα ότι η εταιρεία αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες καταρρίπτεται και μόνο από το γεγονός ότι ο μισθός της εργαζόμενης ήταν μόλις 280 ευρώ!
«Η απόλυση πρωτοπόρου εργαζόμενου έρχεται να προστεθεί στα ελαστικά ωράρια, στους μισθούς πείνας, στα χρωστούμενα ρεπό, στις απλήρωτες υπερωρίες. Η παράνομη απόλυση μέλους της διοίκησης του σωματείου μας σηματοδοτεί τη μετατροπή του "Mediterranean Cosmos" σε κάτεργο», σημειώνει η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων.
Προχτές επίσης, εργαζόμενοι στην καθαριότητα του Δήμου Θεσσαλονίκης έκαναν κινητοποίηση στην Επιθεώρηση Εργασίας,-ΦΩΤΟ- για τα απλήρωτα νυχτερινά και εξαιρέσιμα (τις νόμιμες προσαυξήσεις για εργασία Κυριακές, αργίες και νυχτερινές ώρες) που τους οφείλει η διοίκηση από τον Αύγουστο του 2015. Ορίστηκε τριμερής συνάντηση για τις 15 Ιούνη.
Τέλος, στην επικαιρότητα επανέρχεται ο σοβαρός τραυματισμός εργαζόμενου στο ταριχευτήριο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθήνας, όταν το Δεκέμβρη του 2015 έπεσαν πάνω του τοξικά και καρκινογόνα υλικά. Η συνδικαλιστική παράταξη «Αγωνιστική Συνεργασία» (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ), που δραστηριοποιείται στην Ομοσπονδία Διοικητικών Υπαλλήλων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, απαιτεί να αποζημιωθεί ο εργαζόμενος, να καλυφθούν όλα τα έξοδα νοσηλείας και να επανέλθει στα καθήκοντά του με πλήρη δικαιώματα.
Με αφορμή το εργατικό «ατύχημα», απαιτεί επίσης να σταματήσουν οι άθλιες συνθήκες εργασίας στα εργαστήρια και τις μονάδες της Ιατρικής και του Χημικού, να μονιμοποιηθούν όλοι όσοι εργάζονται με ελαστικές σχέσεις εργασίας και να αποκατασταθούν όλες οι μισθολογικές, ασφαλιστικές και εργασιακές απώλειες.

 Παρασκευή 3 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ