Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ «OFFSHORE» ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ:Δεν μπορεί να κρύψει ότι η σήψη και η διαπλοκή είναι στο DNA του καπιταλισμού(ΒΙΝΤΕΟ)

Τα επικοινωνιακά παιχνίδια και η καθ' όλα βολική αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα ήταν τα στοιχεία που κυριάρχησαν, χτες, στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συζήτησης της τροπολογίας που κατατέθηκε από την κυβέρνηση για να «μαζέψει» την απαράδεκτη διάταξη
που είχε συμπεριλάβει στο πολυνομοσχέδιο, η οποία επέτρεπε τη συμμετοχή πολιτικών προσώπων σε «offshore» εταιρείες.
Η νέα διάταξη, που κατατέθηκε και ψηφίστηκε χτες, προβλέπει «την καθιέρωση καθολικής απαγόρευσης συμμετοχής στη διοίκηση ή στο κεφάλαιο εταιρειών που έχουν έδρα την αλλοδαπή» για τους πολιτικούς και τα συγγενικά τους πρόσωπα.
Στην ονομαστική ψηφοφορία - η οποία πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ, μπας και σώσει κανένα πρόσχημα... - από τους 197 παρόντες βουλευτές, 190 ψήφισαν υπέρ, ενώ «παρών» ψήφισαν 7 (οι βουλευτές της Ενωσης Κεντρώων).


Το ΚΚΕ υπερψήφισε την τροπολογία, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι η σήψη και η διαφθορά είναι στο DNA του καπιταλιστικού συστήματος, όπως και ότι, από τον ίδιο του το ρόλο, το πολιτικό προσωπικό της αστικής τάξης έρχεται σε διασύνδεση με την κεφαλαιοκρατία, η οποία μπορεί να φτάσει έως τη διαπλοκή.
Την τροπολογία υπερψήφισαν το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και η Χρυσή Αυγή, ενώ από την ψηφοφορία απείχε η ΝΔ.
Στο φουλ τα επικοινωνιακά παιχνίδια σε βάρος του λαού
Νωρίτερα, η ΝΔ, επιδιώκοντας να οξύνει τον διπολικό καβγά, μέσω του κοινοβουλευτικού της εκπροσώπου Ν. Δένδια, χαρακτήρισε την τροπολογία «μία διάταξη τόσο αυστηρή, όσο συγχρόνως είναι αντισυνταγματική, εναντίον του ευρωπαϊκού δικαίου και κατά συνέπεια απολύτως ανεφάρμοστη», και αποχώρησε με την έναρξη της συζήτησης.
Η τακτική της ΝΔ έδωσε πάσα στην κυβέρνηση για να παίξει τα επικοινωνιακά της παιχνίδια, να προβάλει τη... «μάχη» που τάχα δίνει με τη διαφθορά, επιδιώκοντας να επισκιάσει ότι προωθεί την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης για την καπιταλιστική κερδοφορία.
Στο σκηνικό αυτό πρωτοστάτησε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση για να πει για τη ΝΔ: «Μας καλούσε επί δύο συνεχόμενα 24ωρα να έρθουμε στη Βουλή. Και όταν ήρθαμε να δούμε όλοι πόσα απίδια βάζει ο σάκος και να καταλάβει ο λαός την αθλιότητα που παίζεται αυτές τις μέρες, το βάλανε στα πόδια». Πρόσθεσε, για να δείξει στο κεφάλαιο πως η κυβέρνησή του παραμένει η πιο αξιόπιστη λύση για τα συμφέροντά του, ότι «δεν είναι η στάση μόνο σε αυτό το ζήτημα. Δεν θα κουραστώ να μιλώ για ογκώδες στρατηγικό αδιέξοδο: Μιλάνε για μεταρρυθμίσεις, όμως δεν έχουν να προτείνουν καμία μεταρρύθμιση».
Κατέληξε, προσπαθώντας να δείξει την... «ηθική υπεροχή» της κυβέρνησής του, λέγοντας ότι «εμάς δεν μας κρατάει κανένας στο τσεπάκι του, δεν είναι τα δικά μας στελέχη σε λίστες», ενώ συμπλήρωσε απογειώνοντας την κοροϊδία ότι «είμαστε εδώ με το μέτωπο καθαρό και δίνουμε έναν έντιμο αγώνα, προκειμένου να ανακτήσουμε στο ύψος του τον ελληνικό λαό, μέσα σε συνθήκες χρεοκοπίας που δεν δημιουργήσαμε εμείς».
Στο «παιχνίδι» μπήκε και ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης, ο οποίος είπε ότι η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ «έχουν στις τάξεις τους συνεργάτες του Ακη Τσοχατζόπουλου», για να του απαντήσει ο πρωθυπουργός πως «δεν ήξερα ότι όταν φεύγει από την αίθουσα ο κ. Μητσοτάκης, αφήνει στο πόδι του τον κ. Θεοδωράκη»κ.ο.κ. Ενώ παίρνοντας το λόγο και ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων,Β. Λεβέντης, ανέφερε: «Αν πιστεύετε ότι θα έρθουν επενδυτές ακούγοντας αυτά τα πράγματα πλανάστε»...
Η σήψη και η διαφθορά είναι θεμελιακό γνώρισμα του καπιταλισμού
Χαλώντας αυτό το αποπροσανατολιστικό σκηνικό, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος ανέφερε για την αντιπαράθεση των αστικών κομμάτων: «Θέλετε να αποκρύψετε την ουσία. Οτι το πολιτικό προσωπικό της αστικής τάξης και στη χώρα μας διαμορφώνει ένα ευνοϊκότερο πεδίο για τη δράση των μονοπωλιακών ομίλων, για τη δράση του κεφαλαίου, για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της κεφαλαιοκρατίας. Αυτός είναι άλλωστε ο ρόλος του. Αντικειμενικά, δηλαδή, εκ του ρόλου του ως πολιτικού προσωπικού της αστικής τάξης έρχεται σε διασύνδεση με την κεφαλαιοκρατία και τα συμφέροντά της. Είναι μια διασύνδεση η οποία δεν είναι τυχαίο ότι σε αρκετές περιπτώσεις φτάνει και μέχρι τη διαπλοκή».
Εκανε σαφές ότι δεν μπορεί «να υπάρξει διαφάνεια και να αντιμετωπιστεί το "μαύρο" πολιτικό χρήμα, σε συνθήκες απελευθέρωσης κίνησης του κεφαλαίου. Οταν είναι η πολιτική της ΕΕ αυτή. Σε συνθήκες ύπαρξης φορολογικών παραδείσων, όχι σε εξωχώριες, σε κοσμικές χώρες και σε μικρά νησάκια, αλλά μέσα στην ίδια την ΕΕ ή και στις ΗΠΑ, στο εσωτερικό. Σε συνθήκες ύπαρξης απορρήτων, ή με ανώνυμες μετοχές (...) Εμείς δεν έχουμε αυταπάτες ότι με οποιαδήποτε διάταξη κι αν έρθει σε συνθήκες κυριαρχίας του κεφαλαίου μπορεί να αντιμετωπιστεί η σήψη και η διαφθορά που είναι θεμελιακό γνώρισμα, στο DNA του καπιταλιστικού συστήματος».
Στη δευτερολογία του, ο Ν. Καραθανασόπουλος επισήμανε μεταξύ άλλων: «Δεν δέχεστε, δεν τολμάτε ούτε καν να δείτε, τις προτάσεις του ΚΚΕ για κατάργηση των απορρήτων, για ονομαστικοποίηση των μετοχών», και πρόσθεσε: «Οσα επικοινωνιακά παιχνίδια κι αν κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ με ονομαστικές ψηφοφορίες όσο κι αν η ΝΔ σάς βοηθάει με την τακτική την οποία έκανε αποχωρώντας από την αίθουσα, είναι φανερό ότι δεν μπορεί να κρυφτεί το βαθύτατα αντιλαϊκό, ταξικό πρόσημο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ».

Πέμπτη 2 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ