Δευτέρα 13 Ιουνίου 2016

Ανακοίνωση της ΔΑΣ για το 29ο Συνέδριο του ΕΚΑ

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, εργαζόμενοι της Αθήνας,
 Η ΔΑΣ, ο συνδυασμός στο ΕΚΑ που συγκροτούν συνδικαλιστικά στελέχη που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και άλλοι πρωτοπόροι αγωνιστές, αναδείχτηκε πρώτη δύναμη για δεύτερο συνεχόμενο συνέδριο. Η ΔΑΣ διατήρησε τις δυνάμεις της σε έδρες (9 από 9) και σε ποσοστά (27,44% από 27,77%).
Είναι ένα θετικό αποτέλεσμα παρά το γεγονός ότι ο αρνητικός συσχετισμός στο ΕΚΑ δεν άλλαξε. Χαιρετίζουμε τους δεκάδες αντιπρόσωπους του ΕΚΑ που ψήφισαν το συνδυασμό της ΔΑΣ, ιδιαίτερα τους
εκλεγμένους αντιπροσώπους στο Συνέδριο από ενιαία ψηφοδέλτια ή ψηφοδέλτια άλλων παρατάξεων που ξεπέρασαν πιέσεις και εκβιασμούς και ψήφισαν το συνδυασμό της ΔΑΣ αναγνωρίζοντας την πρωτοπόρα δράση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στο κίνημα, την ανάγκη να αλλάξει η κατάσταση στο συνδικαλιστικό κίνημα, μακριά από τον εκφυλισμό και τον θανάσιμο εναγκαλισμό από την κυβέρνηση και την εργοδοσία. Κόντρα σε μια αρνητική κατάσταση που προκύπτει, από τη συνολικότερη οπισθοχώρηση του εργατικού κινήματος αλλά και από το όργιο νοθείας που οργανώνει ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός για να αλλοιώσει τον πραγματικό συσχετισμό δύναμης. Είναι ένα αποτέλεσμα που σχετίζεται με την συνολικότερη προσπάθεια που κάνουν τα ταξικά συνδικάτα και οι συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα και στα πρωτοβάθμια σωματεία στην Αθήνα. Με την προσπάθεια να οργανωθεί η εργατική αντίσταση στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και εργοδοσίας. Με την προσπάθεια για την μαζικοποίηση των συνδικάτων και τη συμμετοχή των εργαζομένων στο κίνημα, για την ανασύνταξη του κινήματος.
Ο αρνητικός συσχετισμός για τους εργαζόμενους στο ΕΚΑ παραμένει
Η πρώτη θέση και η διατήρηση των εδρών της ΔΑΣ δεν άλλαξαν τον αρνητικό – για τους εργαζόμενους – συσχετισμό στο ΕΚΑ. Οι παρατάξεις του ΜΕΤΑ (ΕΑΚ όπως μετονομάστηκε), της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ, της Νέας Πορείας, δηλαδή οι παρατάξεις που υπερασπίζονται την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία του κεφαλαίου, την ανάγκη οι εργαζόμενοι να θυσιάσουν δικαιώματα και κατακτήσεις στη λογική του μικρότερου κακού, οι παρατάξεις που τα ψηφοδέλτια τους στελεχώνουν άνθρωποι της εργοδοσίας, διαθέτουν την πλειοψηφία. Το ΕΚΑ παραμένει στη σφιχτή αγκαλιά της εργοδοσίας.
Στο 29ο Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε, στις 22 και 23 Μάη, αποδείχτηκε ότι αυτές οι παρατάξεις, παρά το γεγονός ότι έχουν διαφορές, δε διστάζουν να συνεργαστούν ώστε να διατηρηθεί ο εκφυλισμός και ο αντεργατικός συσχετισμός δύναμης στο ΕΚΑ. Έτσι από το σύνολο των αντιπροσώπων που εκλέχτηκαν με τα ψηφοδέλτια αυτών των παρατάξεων δεν παρουσιάστηκαν παρά ελάχιστοι στο Συνέδριο. Επιδίωξαν από κοινού να νομιμοποιήσουν έναν μεγάλο αριθμό κάλπικων αντιπροσώπων και αντιπροσώπων που δε νομιμοποιήθηκαν με ευθύνη αυτών των παρατάξεων και όταν δεν τα κατάφεραν, αποχώρησαν συντονισμένα. Η ΔΑΣ συνέβαλε αποφασιστικά ώστε να αποκαλυφθεί ένα μέρος από το όργιο νοθείας και συνδιαλλαγών που πρωταγωνιστούν οι παρατάξεις των ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ – ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ – ΜΕΤΑ που αντιστοιχούν σε διπλοψηφίσαντες, σε επιστολικές ψήφους, σε αντιπροσώπους που αντιστοιχούν σε ψηφοφόρους όλης της Ελλάδας. Και αυτό είναι ένα μόνο μέρος αφού παραμένουν ακόμα δεκάδες αντιπρόσωποι σωματείων φαντασμάτων, όπως τα σωματεία του εμπορίου που στήνουν από κοινού εργοδότες και γνωστοί συνδικαλιστές – άνθρωποι της εργοδοσίας, με πρωταγωνιστές τα στελέχη τους, διευθυντές και προσωπάρχες.
Η στενή σχέση κυβέρνησης, εργοδοσίας και συνδικαλιστών, η προσπάθεια να διαμορφωθεί ο νέος εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός αποτυπώνεται στη συγκρότηση και στην ενίσχυση του ψηφοδελτίου της ΕΑΚ (Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση) που αναδείχτηκε σε δεύτερη δύναμη. Ενός ψηφοδελτίου που συγκροτήθηκε από τις βασικές δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και της ΛΑΕ στο ΜΕΤΑ, από γνωστούς ανθρώπους της εργοδοσίας στο συνδικαλιστικό κίνημα και συνδικαλιστές δοκιμασμένους στη χειραγώγηση και στο συμβιβασμό με πορεία από το ΠΑΣΟΚ, το ΣΥΡΙΖΑ ως τη ΛΑΕ. Ψηφοδέλτιο που ενισχύθηκε από τα σωματεία «μαΐμουδες» του εμπορίου, από τον μηχανισμό των ΔΕΚΟ και των Τραπεζών. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην 1η κάλπη για το ΔΣ στο ΕΚΑ που συμμετέχουν κύρια οι αντιπρόσωποι από τέτοιους χώρους η ΕΑΚ πήρε 123 ψήφους (31,62%) και η ΔΑΣ 75 ψήφους (19,28%) ενώ στη 2η κάλπη που ψηφίζουν βασικά αντιπρόσωποι από συνδικάτα της βιομηχανίας, τον επισιτισμό – τουρισμό και άλλες υπηρεσίες, η ΕΑΚ πήρε μόλις 34 ψήφους (9,02%) και η ΔΑΣ 138 ψήφους (36,61%).
Τέρμα πια στις αυταπάτες ή με το κεφάλαιο ή με τους εργάτες
Το ΕΚΑ, με ευθύνη των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ – ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ έχει εξελιχθεί σε έναν μηχανισμό αναπαραγωγής αντιπροσώπων και διατήρησης μιας γραφειοκρατικής ελίτ συνδικαλιστών, μακριά από τα προβλήματα και τις αγωνίες των εργαζομένων, από τα βάσανα των ανέργων της Αθήνας.
Στην ίδια πορεία οι δυνάμεις του ΜΕΤΑ, σκορπώντας αυταπάτες και ψεύτικες προσδοκίες για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχουν τεράστιες ευθύνες για τη μοιρολατρία και την ηττοπάθεια που υπάρχει σε πλατιά τμήματα εργαζομένων στην Αθήνα. Υπερασπίζονται σθεναρά την πολιτική της διεξόδου από την κρίση προς όφελος του κεφαλαίου, τις πολιτικές της ΕΕ, σε τελευταία ανάλυση της υπεράσπισης του καπιταλιστικού μονόδρομου, τις αυταπάτες ότι μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή ανάπτυξη μέσα στην καπιταλιστική βαρβαρότητα και συμβάλουν στην αναπαραγωγή όλων των φαινομένων του εκφυλισμού και της νοθείας.
Αυτή την περίοδο μπορούν να καταλάβουν καλύτερα χιλιάδες εργαζόμενοι της Αθήνας, τη στάση που κράτησε η ΔΑΣ, να μη συμμετέχει στο προηγούμενο προεδρείο. Μια στάση η οποία επιβεβαιώθηκε μέχρι κεραίας, κόντρα τότε στην πίεση να συγκροτηθεί «αριστερό» προεδρείο στο ΕΚΑ. Στάση που τότε στήριζαν και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το ΕΜΕΙΣ. Η ΔΑΣ πήρε τότε την ευθύνη να αναδείξει την πραγματική ταξική επιλογή. Να δυναμώσει τις πρωτοβουλίες της, στα πλαίσια των πρωτοβουλιών που ανέπτυξε το ΠΑΜΕ, στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα. Παρά τα κενά και τις αδυναμίες μας, δώσαμε όλες μας τις δυνάμεις στην οργάνωση της εργατικής αντίστασης στην αντιλαϊκή πολιτική, με επίκεντρο τους κλάδους και τους χώρους δουλειάς. Για κάθε πρόβλημα που αντιμετώπιζαν οι εργάτες σε έναν χώρο δουλειάς. Τα ταξικά συνδικάτα της Αθήνας πρωταγωνίστησαν σε μεγάλες εργατικές και λαϊκές πρωτοβουλίες όπως το Συλλαλητήριο της 1ης Νοέμβρη του 2014, στο θέμα του ασφαλιστικού, στην πρόταση για απεργία στις 12 Νοέμβρη του 2015 που αποτέλεσε και αφετηρία των αγώνων όλης αυτής της περιόδου. Αυτές οι πρωτοβουλίες που στην αρχή λοιδορήθηκαν και πολεμήθηκαν, είχαν τη δική τους συμβολή στην ανάπτυξη και στην δυναμική των αγώνων που αναπτύχθηκαν τα τελευταία χρόνια.
Δε νομιμοποιούμε τον αντεργατικό συσχετισμό και τον εκφυλισμό στο ΕΚΑ
Η ΔΑΣ δεν θα συμβιβαστεί με αυτή την κατάσταση στο ΕΚΑ, γι' αυτό δε νομιμοποιεί με την παρουσία της στο Προεδρείο τη νέα προσπάθεια που θα κάνει ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός να ξεγελάσει τους εργαζόμενους της Αθήνας, να καλλιεργήσει νέες ψεύτικες προσδοκίες και αυταπάτες που θα οδηγήσουν σε νέα απογοήτευση και σε νέα μείωση της συμμετοχής των εργαζομένων στο κίνημα.
Δεν παίρνουμε μέρος στο Προεδρείο του ΕΚΑ και στη συγκρότηση του. Οι καρέκλες για τη ΔΑΣ και το ταξικό κίνημα δεν ήταν ποτέ αυτοσκοπός. Τραβάμε διαχωριστική γραμμή από τους συνδικαλιστές της εργοδοσίας, από της συνδικαλιστές που υπερασπίζονται τη γραμμή της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου.
Αυτή είναι η πραγματική στάση ευθύνης που επιβάλλει ο αρνητικός συσχετισμός του ΕΚΑ. Δε μπορεί να υπάρχει καμία αυταπάτη ότι μπορεί το ΕΚΑ με αυτές τις δυνάμεις να γίνει πόλος οργάνωσης της πάλης των εργαζομένων ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης – ΕΕ – εργοδοσίας. Ότι μπορεί να συμβάλει στην οργάνωση νέων δυνάμεων στα συνδικάτα, να εμπνεύσει και να μαζικοποιήσει την πάλη των εργαζομένων της Αθήνας. Ο ίδιος ο συσχετισμός δύναμης έχει «ναρκοθετήσει» ήδη κάθε τέτοια προοπτική.
Το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση προετοιμάζει ένα νέο γύρο αντιλαϊκών μέτρων με επίκεντρο τα εργασιακά, την υπονόμευση ακόμα περισσότερο των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των ΣΣΕ, τις ομαδικές απολύσεις και έναν νέο χειρότερο συνδικαλιστικό νόμο. Αυτή η νέα επίθεση συνδυασμένη με τα οξυμένα τα προβλήματα που υπάρχουν στους χώρους δουλειάς απαιτούν εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα που να έχει καθαρό πρώτα και κύρια τον αντίπαλο. Την κυβέρνηση και τους μονοπωλιακούς ομίλους, οι οποίοι ωφελούνται και θα επωφεληθούν ακόμα περισσότερο από τη νέα αντεργατική επίθεση.
Οι δυνάμεις της ΔΑΣ στο ΕΚΑ, συνολικά τα συνδικάτα και οι συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ θα συνεχίσουν ακούραστα τη δράση, στους κλάδους, στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές της Αθήνας, με τους ανέργους, ώστε να δυναμώσει η πάλη ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, ενάντια στα νέα μέτρα που προετοιμάζει η κυβέρνηση. Τα ταξικά συνδικάτα και οι Ομοσπονδίες θα μπουν μπροστά στην οργάνωση της πάλης για κάθε μικρό ή μεγάλο πρόβλημα που ξεσπά σε χώρους δουλειάς και κλάδους. Θα αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες που δίνει η συμμετοχή της ΔΑΣ στο ΔΣ του ΕΚΑ ώστε οι εκλεγμένοι μας συνδικαλιστές να είναι στους χώρους δουλειάς, αποκούμπι για κάθε εργαζόμενο που υποφέρει. Με τις προτάσεις και τις θέσεις του ταξικού κινήματος, θα επιδιώξουμε στο ΔΣ του ΕΚΑ να εκπροσωπηθούν οι εργαζόμενοι της Αθήνας, τα προβλήματα και τα αιτήματά τους.
Πρωτοστατούμε στην προσπάθεια για την ανασύνταξη του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος στην Αθήνα, για την ανάπτυξη της κοινής δράσης με τους αυτοαπασχολούμενους, τους συνταξιούχους, τα παιδιά των εργατικών και λαϊκών νοικοκυριών. Για να δυναμώσει η πάλη ενάντια στα μονοπώλια και την καπιταλιστική βαρβαρότητα που ξεζουμίζουν τους εργάτες, για να περάσει το ταξικό κίνημα στην αντεπίθεση.

ΔΑΣ ΕΚΑ
13.6.2016

__________________________________________