Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2017

Βασικό ζήτημα ο απεγκλωβισμός του εργατικού κινήματος από το δρόμο της «ανταγωνιστικότητας»

Στο περιβόητο «παραγωγικό μοντέλο του αύριο» γίνεται προσπάθεια από την κυβέρνηση να στρατευτούν οι εργαζόμενοι, καλλιεργώντας το παραμύθι ότι η «δική της» ανάπτυξη θα έχει τάχα χώρο και για τις λαϊκές ανάγκες, αρκεί ο λαός να πάρει μέρος στο εγχείρημα του κεφαλαίου. Σε αυτήν την κατεύθυνση κινείται και η παρουσία του Μακρόν στη χώρα μας. Την ίδια στιγμή που προωθεί νέα βάρβαρα αντεργατικά μέτρα στη χώρα του, διεκδικεί και προτείνει ακόμα μεγαλύτερη εκμετάλλευση για τους εργαζόμενους στην Ελλάδα, ως προϋπόθεση για
επενδύσεις του γαλλικού κεφαλαίου στη χώρα μας.
Ορισμένα στοιχεία αποδεικνύουν για ποιον είναι η ανάπτυξη και σε βάρος ποιανού.
Οι «ευέλικτες» μορφές απασχόλησης, δηλαδή οι προσλήψεις μερικής απασχόλησης και εκ περιτροπής εργασίας, καταλαμβάνουν ποσοστιαία αναλογία πάνω από 50% στις νέες προσλήψεις τα 3 τελευταία έτη (2014, 2015, 2016). Αντίστοιχα οι προσλήψεις με πλήρη απασχόληση υποχωρούν σταθερά, αφού μειώνεται η ποσοστιαία αναλογία τους από 79% το 2009 σε 45,3% το 2016.
Επίσης, έχει αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό των χαμηλόμισθων εργαζομένων με καθαρές μηνιαίες αποδοχές κάτω των 700 ευρώ, το οποίο ανέρχεται πλέον σε 38,8% το 2016 (από 13,1% το 2009), ενώ μειώνεται κατά 4 περίπου ποσοστιαίες μονάδες το ποσοστό για αποδοχές μεταξύ 700 - 899 ευρώ (23,6% το 2016 από 27,3% το 2009).
Ο απεγκλωβισμός του εργατικού κινήματος απ' το δρόμο της ανταγωνιστικότητας αποτελεί βασικό όρο για την αντεπίθεσή του. Λύση χωρίς σύγκρουση και ρήξη με την ΕΕ, το ΔΝΤ, την κυριαρχία των μονοπωλίων και του πολιτικού προσωπικού τους, δεν μπορεί να υπάρχει.
Θεωρούμε πως ήρθε η ώρα να πετάξουμε στο καλάθι των αχρήστων συμβιβαστικές προτάσεις, προτάσεις που τάζουν λύσεις εύκολες με το λαό στη γωνία, αμέτοχο και όχι πρωταγωνιστή, λύσεις χωρίς αγώνα, προτάσεις που υπόσχονται βελτίωση της ζωής μας με την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο, που τάζουν ανακούφιση και δικαιώματα στο λαό, τη στιγμή που μπουκώνουν με δισεκατομμύρια το κεφάλαιο.
Τα αιτήματά μας, οι πρωτοβουλίες μας, επιδιώκουμε να δυσκολεύουν την εφαρμογή των ήδη ψηφισμένων μέτρων, να αποκαλύπτουν τη στρατηγική του κεφαλαίου, με κατάλληλα συνθήματα που να φωτίζουν την προοπτική που έχουμε ως ταξικό κίνημα, δηλαδή να πληρώσει η πλουτοκρατία, μη αναγνώριση του χρέους και διαγραφή του, αποδέσμευση από την ΕΕ, διέξοδο προς όφελος των εργατικών - λαϊκών συμφερόντων, ο πλούτος που παράγει η εργατική τάξη να γίνει ιδιοκτησία της.
Σχεδιάζουμε τη δράση μας στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, σε μια περίοδο που οξύνεται το σύνολο των προβλημάτων της εργατικής - λαϊκής οικογένειας από την εφαρμογή των μέτρων των προηγούμενων μηνών και χρόνων.
Ηδη, σχεδόν 1 στα 3 νοικοκυριά δεν κατάφερε να πληρώσει την πρώτη δόση από το φόρο εισοδήματος που έληξε τον Ιούλη.
Η πραγματικότητα που ζουν εκατομμύρια εργαζόμενοι με τη δουλειά χωρίς δικαιώματα, με άθλιους μισθούς και μεροκάματα, με τις εργασιακές σχέσεις - λάστιχο με τις οποίες πλέον εργάζεται πολύ μεγάλο μέρος ιδιαίτερα των νέων, με την τεράστια ανεργία που παραμένει και την κατάσταση που βιώνουν αυτοαπασχολούμενοι, μικροί αγρότες και συνταξιούχοι, μεγαλώνει τη δυσαρέσκεια που ήδη υπάρχει μέσα στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα.

Μέρος από την εισήγηση της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Παρασκευή 8/9 στη Θεσσαλονίκη