Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2017

Η επίσκεψη Μακρόν...

«Η Γαλλία συγκαταλέγεται παραδοσιακά μεταξύ των χωρών που επιδεικνύουν έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά», τονίζεται στο κεφάλαιο «Γαλλικές επενδύσεις στην Ελλάδα» της ετήσιας έκθεσης που συνέταξε η ελληνική πρεσβεία στο Παρίσι σχετικά με τις διμερείς οικονομικές και επιχειρηματικές σχέσεις και πώς διαμορφώθηκαν το 2016, δίνοντας τις σχετικές κατευθύνσεις για το 2017 και παραπέρα. Η Έκθεση αυτή γίνεται επίκαιρη με την επίσκεψη σήμερα και αύριο στην Ελλάδα του Γάλλου προέδρου Εμ. Μακρόν, τον οποίο συνοδεύει μια κουστωδία μεγαλοεπιχειρηματιών. Πρόκειται για επιχειρηματικούς
ομίλους που δραστηριοποιούνται ήδη και θέλουν να επεκτείνουν τις επενδύσεις τους στην Ελλάδα, είτε αναζητούν επενδυτικές ευκαιρίες στο τραπέζι με το «ψητό», όπως απλώνεται σε μια σειρά τομείς και κλάδους της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας. Σε κάθε περίπτωση, το ενδιαφέρον τους για την Ελλάδα συνδέεται άμεσα με τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις που έγιναν την περίοδο της καπιταλιστικής κρίσης και κυρίως αυτές που αφορούν την παραπέρα μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης και την «απελευθέρωση» τομέων της οικονομίας. Σημαντικό κίνητρο είναι επίσης τα πλεονεκτήματα που συνεπάγονται για τα μονοπώλια η γεωστρατηγική θέση της χώρας και η βαθύτερη εμπλοκή της στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, με στόχο την αναβάθμιση του ρόλου της στα ενεργειακά και άλλα σχέδια στην περιοχή.

***

Έτσι, η Έκθεση παρατηρεί ότι «κατά την πενταετία 2011-2015 και ιδιαίτερα το 2014 σημειώνεται μείωση των επιχειρηματικών πρωτοβουλιών των Γάλλων, που θα μπορούσε να αποδοθεί στη βαθιά ύφεση, αλλά και την ανησυχία για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και το σχετιζόμενο επιχειρηματικό κίνδυνο. Εντούτοις, αρκετές γαλλικές επιχειρήσεις συνέχισαν να προωθούν επιχειρηματικά σχέδια σε διάφορους τομείς της ελληνικής οικονομίας». Άλλωστε, σύμφωνα και με πρόσφατα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Ελλάδας, που επικαλείται η πρεσβεία, «παρά τη σημαντική πτώση των γαλλικών επενδύσεων προς τη χώρα μας, η Γαλλία ευρίσκετο το έτος 2015 στην 4η θέση των ξένων άμεσων επενδύσεων στην Ελλάδα, όπως και το 2014, με περίπου 1,9 δισ. ευρώ επενδύσεις παγίου κεφαλαίου, μετά τη Γερμανία (4,9 δισ. ευρώ), το Λουξεμβούργο (4,5 δισ. ευρώ) και την Ολλανδία (4,4 δισ. ευρώ)». Κάνοντας μια χαρτογράφηση των γαλλικών κεφαλαίων που έχουν τοποθετηθεί στην εγχώρια καπιταλιστική οικονομία, στην Έκθεση τονίζεται: «Στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται σήμερα περίπου 120 θυγατρικές εταιρείες γαλλικών ομίλων και επιχειρήσεων, μεικτές επιχειρήσεις ή κοινοπραξίες με αντίστοιχες ελληνικές». Όσο για τις προτεραιότητες των γαλλικών επιχειρήσεων, αυτές εντοπίζονται στην Ενέργεια, στον Τουρισμό, στις βασικές υποδομές (δημόσια έργα - αυτοκινητόδρομοι), υπηρεσίες κοινής ωφέλειας - ύδρευση (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ), τις Μεταφορές (ειδικότερα τους σιδηροδρόμους) και τον τομέα της Υγείας.

***

«Την τελευταία δεκαετία οι γαλλικές επενδύσεις στην Ελλάδα κατευθύνονται κυρίως στην Ενέργεια (ηλεκτρισμός και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας)», σημειώνει η έκθεση και προσθέτει: «Όμως η δραστηριοποίηση των γαλλικών εταιρειών επεκτείνεται και σε άλλους τομείς - κλάδος τροφίμων και ποτών, τομέας παροχής υπηρεσιών (ασφαλιστικές εταιρείες, δίκτυα διανομής, τουριστικές επιχειρήσεις) κ.ά.». Σε μια πιο λεπτομερή καταγραφή, αναλύεται η μέχρι τώρα δραστηριότητα γαλλικών μονοπωλιακών ομίλων σε κλάδους όπως η Βιομηχανία («Lafarge» - τσιμέντο, «Michelin» - ελαστικά, «S&B» - ορυκτά, «Nexans» - καλώδια, «Safran» και «Thales» - αεροναυπηγική, αμυντικά συστήματα, «Schneider» - ηλεκτρολογικό υλικό), τα Οχήματα («PSA Peugeot» και «Renault»), η Ενέργεια («Ήρων ENGIE» - μακροχρόνια διαχείριση τεχνικών εγκαταστάσεων, ενεργειακή διαχείριση και διαχείριση τεχνικών εγκαταστάσεων, «Schneider Electric», DCNS και «Total»), οι Υποδομές και οι Μεταφορές («Vinci», CMA-CGM - θαλάσσιες μεταφορές, «Geodis», «Alstom»), τα καταναλωτικά προϊόντα («Baccarat», BIC, «L'Oreal», «Hermes», «Seb», «Dior»), η Φαρμακοβιομηχανία («Sanofi - Aventis», «Pierre Fabre Farmaka», «Biomerieux»), τα Δίκτυα διανομής («Leroy Merlin»), τα Τρόφιμα («Danone», «Delifrance», «Groupe - Bel»), οι Ασφάλειες (AXA, «Groupama», CNP, «Credit Agricole Life», «Bureau Veritas Greece») και ο Τουρισμός («Accor», «Club Med»).

***

Στις φίρμες που αναφέρονται στο σκέλος αυτό της Έκθεσης, θα αναγνωρίσει κανείς πολλές από τις εταιρείες που συνοδεύουν τον Μακρόν στην Ελλάδα. Θα αναγνωρίσει όμως και μεγαθήρια που έχουν κατά καιρούς απασχολήσει την επικαιρότητα για την εφαρμογή σκληρών αντεργατικών μέτρων και πρακτικών, πάντα εντός του πλαισίου που διαμορφώνει η νομοθεσία της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι μεταλλευτικές δραστηριότητες γαλλικού μονοπωλίου στη Φωκίδα, όπου οι αντεργατικές ανατροπές, τα «ατυχήματα» και η περιστολή της συνδικαλιστικής δράσης είναι στην «ημερήσια διάταξη», σύμφωνα με καταγγελίες των εργαζομένων και του σωματείου τους. Σε κάθε περίπτωση, ο Μακρόν και η κουστωδία του που φτάνουν σήμερα στην Ελλάδα, δεν είναι οι «Μάγοι με τα δώρα», όπως προσπαθεί να τους παρουσιάσει η κυβέρνηση για να καλλιεργήσει προσδοκίες στο λαό. Το επενδυτικό τους ενδιαφέρον ξεκινάει από την προσδοκία να επεκτείνουν τα κέρδη τους, αξιοποιώντας τα αντεργατικά - αντιλαϊκά πλεονεκτήματα που τους προσφέρει η ελληνική οικονομία, μετά από οχτώ σχεδόν χρόνια κρίσης. Επομένως, κανένα ενδιαφέρον δεν πρέπει να δείξει ο λαός για το πόσα και ποια μονοπώλια θα επενδύσουν κεφάλαια, ανταγωνιστικά προς άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα και κράτη, που επίσης ενδιαφέρονται να κάνουν δουλειές στην Ελλάδα. Δική του έγνοια πρέπει να είναι η οργάνωση της πάλης και το δυνάμωμα των ταξικών αγώνων, για ανάκτηση των απωλειών και σύγχρονα δικαιώματα, για αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, κατάργηση των αντεργατικών - αντιλαϊκών νόμων και των μνημονίων, ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Αυτή την προοπτική σηματοδοτεί και το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη.
Θ. Μπ.
Πέμπτη 7 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ