Σε συμφωνία κατέληξαν εργοδότες και πλειοψηφία της ΓΣΕΕ για την υπογραφή της νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με την οποία νομιμοποιείται για ένα επιπλέον χρόνο η αντεργατική παρέμβαση της κυβέρνησης που καταργούσε την ΕΓΣΣΕ και στραγγάλιζε τους κατώτερους μισθούς και ημερομίσθια στα σημερινά εξευτελιστικά επίπεδα.
Ως απαράδεκτη συμφωνία που την ονόμασαν σύμβαση χαρακτηρίζει το ΠΑΜΕ τη συμφωνία ΓΣΕΕ - ΣΕΒ με τους άλλους εργοδοτικούς φορείς.
Το ΠΑΜΕ στην ανακοίνωσή του υπογραμμίζει:
«Να τι συμφώνησαν ΓΣΕΕ και ΣΕΒ με τους άλλους
εργοδοτικούς φορείς. Συνεργασία μεταξύ τους στα παρακάτω:
Παρέμβαση στα πλαίσια του στρατηγικού σχεδιασμού 2014- 2020, για την οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότηση της Ελλάδας, στη βάση των παρακάτω θεμάτων:
1. Απασχόληση, εκπαίδευση, κατάρτιση
- Κοινωνική προστασία
- Ανταγωνιστικότητα
- Επιχειρηματικότητα - Καινοτομία
Δηλαδή να συμβάλουν όλοι μαζί στην ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας με στήριξη των εργοδοτών μέχρι το 2020, που αυτό σημαίνει ζεστό χρήμα στους επιχειρηματίες και υποταγή σ' αυτό που ο ΣΕΒ είχε πει στην προηγούμενη συνάντηση, προετοιμασία για το νέο καθεστώς των εργασιακών σχέσεων.
2. Να επεξεργαστούν πρόταση σύμπραξής τους με τον ΟΑΕΔ με στόχο τη συντονισμένη οργάνωση δράσεων σχετικά με την απασχόληση των νέων (π.χ. μαθητεία, πρακτική άσκηση, εγγύηση για τη νεολαία, νεανική επιχειρηματικότητα κλπ.). Να ενισχύσουν δηλαδή τα άθλια προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας ιδιαίτερα για τους νέους που θα φουσκώσουν τα πορτοφόλια των βιομηχάνων και θα υπονομεύσουν τις συλλογικές συμβάσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων.
3. Ότι δεν θα δώσουν αυξήσεις, επικαλούμενοι τη νομοθετική απαγόρευση η οποία ήταν απαίτηση του ΣΕΒ και θα παραμείνει ο μισθός στα άθλια επίπεδα των 586 ευρώ και 511 για τους νέους και ό,τι αυτό συνεπάγεται για μια σειρά επιδόματα.
4. Όλοι μαζί συμφώνησαν ο κοινωνικός διάλογος που δίνει τέτοιες συμφωνίες να επεκταθεί και στους κλάδους.
Και απ’ αυτή τη συμφωνία επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις του ΠΑΜΕ για την ανασύνταξη του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος. Προκύπτει επιτακτική ανάγκη οι εργαζόμενοι να πετάξουν από τα συνδικάτα τέτοιες ηγεσίες.
Να πάρουν μαζικά μέρος στην απεργία στις 9 Απρίλη και στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ, απαντώντας έμπρακτα στον ΣΕΒ και τη ΓΣΕΕ που, για να την υπονομεύσουν, άρον - άρον υπέγραψαν τέτοια αθλιότητα».
Αναφορικά με τις δηλώσεις του υπουργού Εργασίας και του ΜΕΤΑ ,το ΠΑΜΕ σημειώνει:
«Οι πανηγυρισμοί του Υπουργού Εργασίας, Γ. Βρούτση, επιβεβαιώνουν το περιεχόμενο της απαράδεκτης συμφωνίας που υπέγραψε η ΓΣΕΕ με τον ΣΕΒ και τους άλλους εργοδοτικούς φορείς.
Όσο για την ανακοίνωση του ΜΕΤΑ που όλα τα αποδίδει στο μνημόνιο, ξεχνάει άραγε γιατί, ότι σε αυτό τον τόπο υπάρχουν βιομήχανοι και μονοπώλια».