Δίχως συμφωνία και με ανοιχτά όλα τα θέματα ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις της τρόικας με τους υπουργούς και τον διοικητή της ΤτΕ την Τρίτη με την κυβέρνηση να ζητά ως ελάχιστη εξέλιξη μια δήλωση «επαρκούς προόδου» ενόψει του Eurogroup στις 10 Μάρτη.
Οι συναντήσεις θα συνεχισθούν και οι διαβουλεύσεις θα είναι αλλεπάλληλες σε όλα τα επίπεδα καθώς αύριο Τετάρτη αναμένεται συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης
Ευάγγελο Βενιζέλο παρουσία του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.
Πολιτικό και όχι τεχνικό το πρόβλημα
Κυβερνητικό στέλεχος που συμμετέχει στις συναντήσεις με την τρόικα άφησε σαφώς να εννοηθεί πως το ζήτημα δεν είναι τεχνικό, αλλά πολιτικό, καθώς εκτίμησε ότι «πλέον βρισκόμαστε σε ένα σημείο που πρέπει να ληφθεί η μία ή η άλλη πολιτική απόφαση».
Με την ολοκλήρωση των συναντήσεων με τους αρμόδιου υπουργούς δεν υπήρξε πρόοδος σε κάνενα από τα θέματα που είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Ομαδικές απολύσεις και μείωση εργοδοτικών εισφορών
Τα θέματα των ομαδικών απολύσεων και της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών παραπέμπονται σε νέα συνάντηση της τρόικας με το υπουργείο Εργασίας.
Για τη μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9% και περίπου 700 – 800 εκατ. ευρώ οι ενστάσεις σχετίζονται με το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του μέτρου, αν θα υλοποιηθεί εφάπαξ ή σε δόσεις και πόσες. Όπως και να 'χει, ωστόσο, το μέτρο αυτό θα προκαλέσει νέο πλήγμα στα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων.
Στο ζήτημα των ομαδικών απολύσεων πρόθεση και των δύο πλευρών είναι η διευκόλυνσή τους με την τρόικα να ζητά αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου και η απάλειψη της υποχρέωσης του εκάστοτε υπουργού να υπογράφει τις ομαδικές απολύσεις. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως με τις μέχρι τώρα αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο παρέχονται όλες οι δυνατότητες για μαζικές απολύσεις.
Μη συνταγογραφούμενα φάρμακα
Οι προτάσεις του ΟΟΣΑ για άνοιγμα των αγορών, όπως η διάθεση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων σε σημεία εκτός φαρμακείων πχ Σούπερ Μάρκετ παραμένει αγκάθι καθώς δεν υπήρξε συμφωνία στη νέα συνάντηση με τους υπουργούς Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη και Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη. Αγκάθια και η απελευθέρωση της αγοράς σε γάλα, βιβλία και ψωμί προκειμένου να διευκολυνθούν οι επενδύσεις που όμως προκαλούν πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση σε προεκλογική περίοδο.
Απολύσεις 11.000 δημόσιων υπαλλήλων το 2014
Οι εκπρόσωποι ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ ζητούν συγκεκριμένο προσδιορισμό του αριθμού και της πηγής από την οποία θα προέλθουν οι προς απόλυση και διαθεσιμότητα δημόσιοι υπάλληλοι. Για το 2014 πρέπει να γίνουν 11.000 απολύσεις και 12.500 δημόσιοι υπάλληλοι πρέπει να ενταχθούν στη διαθεσιμότητα έως το τέλος Μάρτη.
Μονιμοποίηση του πλεονάσματος με διατήρηση των σκληρών μέτρων
Πάντως πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών ανέφεραν πως οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν εγείρουν δημοσιονομικά θέματα για το τρέχον έτος. Ωστόσο επισημαίνουν ότι δεν πρέπει να διατεθεί σημαντικό μέρος του πρωτογενούς πλεονάσματος κατά την προεκλογική περίοδο υπό το σκεπτικό της βιωσιμότητάς του, της διατήρησης δηλαδή των σκληρών αντιλαϊκών μέτρων, στα οποία στηρίχθηκε η επίτευξή του.
Ανοιχτή και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών
Χωρίς συμφωνία και για το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών ολοκληρώθηκε η νέα συνάντηση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργου Προβόπουλου, με τους εκπροσώπους της τρόικας. Ο κεντρικός τραπεζίτης επιμένει πως τα ποσά που θα απαιτηθούν είναι της τάξης των 6 δισ. ευρώ ενώ η τρόικα και κυρίως το ΔΝΤ επιμένουν ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες είναι κατά πολύ μεγαλύτερες.
Πηγές της Τράπεζας της Ελλάδας επισημαίνουν ότι το πρόβλημα σχετίζεται με τη μεθοδολογία στον υπολογισμό των ποσών. Βέβαιο πάντως είναι ότι η κόντρα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έχει άμεση σχέση με τις αποφάσεις για το ελληνικό χρέος με το ΔΝΤ και τις ΗΠΑ να τάσσονται υπέρ ενός νέου «κουρέματος», ενώ ΕΕ και Γερμανία επιθυμούν επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής.
Τέλος, της εβδομάδας η Τράπεζα της Ελλάδας θα δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματα «stress tests» πραγματοποίησε η Blackrock.