Συνεχίζεται το επικίνδυνο παιχνίδι της ελληνικής κυβέρνησης, προκειμένου να εξασφαλίσει την εμπλοκή της Ελλάδας στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς ΗΠΑ και ΕΕ με τη Ρωσία για έλεγχο της χώρας.
Σε συνέντευξη Τύπου ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος, μετά το ταξίδι του στην Ουκρανία και τη συμμετοχή του στο Συμβούλιο των υπουργών εξωτερικών της ΕΕ, προσπάθησε να καθησυχάσει τους φόβους
της ελληνικής μειονότητας στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι ο πρόσφατος νόμος για περιορισμό των μειονοτικών γλωσσών στη διοίκηση δεν έχει ακόμη κυρωθεί από τον προσωρινό Πρόεδρο της Ουκρανίας. Συμπλήρωσε ότι δεν αφορά την ελληνική «η οποία δεν είναι γλώσσα της διοίκησης αλλά είναι γλώσσα της εκπαίδευσης (...) εξακολουθεί να προστατεύεται και να αποτελεί τμήμα του προγράμματος των σπουδών στην ουκρανική εκπαίδευση». Προσπέρασε, βέβαια, την προσπάθεια της ουκρανικής ηγεσίας για απαγορεύσεις στη Ρωσική που μιλούν και συναλλάσσονται μεγάλα τμήματα του πληθυσμού.
Δεν έκρυψε ότι, στο Κίεβο, στη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Βουλής και εκτελούντα χρέη Προέδρου της Ουκρανίας Ο. Τουρτσίνοφ και τον υπουργό Εξωτερικών Α. Ντεσούτσιασυζήτησαν και θέματα που καίνε τα ελληνικά μονοπώλια: «Συζητήσαμε εκτενώς θέματα ενεργειακής πολιτικής, θέματα θαλασσίων ζωνών, τα οποία απασχολούν την Ουκρανία και στη Μαύρη Θάλασσα και στη Θάλασσα του Αζόφ, θέματα αγωγών».
Ανήγγειλε ότι στο έκτακτο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη στις Βρυξέλλεςπροσκλήθηκε και ο Ουκρανός πρωθυπουργός Γιατσενιούκ. Παρέκαμψε το γεγονός ότι ο εν λόγω κατηγορείται ως νεοναζί, λέγοντας (ο Ευ. Βενιζέλος) ότι στην ΕΕ δεν μπορεί να ελέγχονται τα φρονήματα των συμμετεχόντων στις κυβερνήσεις με τις οποίες συνδιαλέγεται, αλλά αν εφαρμόζουν ένα συγκεκριμένο πλαίσιο ...δημοκρατικών αρχών. Πρόσθεσε ως επιχείρημα ότι η «μεταβατική» ουκρανική κυβέρνηση έχει αναγνωριστεί ήδη από ΕΕ, ΝΑΤΟ, ΟΗΕ, όλη την περιλάλητη διεθνή κοινότητα...
Έκανε καθαρό ότι η ΕΕ δε θα δεχτεί δημοψήφισμα στην Κριμαία για απόσχισή της από την Ουκρανία. Εξήγησε ότι στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ προχτές στις Βρυξέλλες, περιελήφθη «ειδική παράγραφος που επισημαίνει ότι σύμφωνα με το ισχύον ουκρανικό σύνταγμα, τα δημοψηφίσματα που μπορεί να οργανωθούν στην Κριμαία είναι δημοψηφίσματα που έχουν τοπικό χαρακτήρα και δεν αφορούν αυτή καθ' εαυτή τη σχέση της περιοχής με την Ουκρανία. Ζητήματα, δηλαδή, κυριαρχίας δεν τίθενται σε δημοψήφισμα, σύμφωνα με το υπάρχον ουκρανικό Σύνταγμα και σύμφωνα με τη σχετική πρόληψη των συμπερασμάτων του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων».
Παραπέρα, ο Ευ. Βενιζέλος παραδέχτηκε τις ενδοαστικές αντιθέσεις στο εσωτερικό της ΕΕ, λέγοντας ότι «η ΕΕ κινείται πάντα μέσα από συμβιβασμούς, προσεγγίσεις και τελικώς μέσα από Κοινές Θέσεις (...) Κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας του κειμένου (σ.σ. των προχτεσινών συμπερασμάτων των ΥΠΕΞ της ΕΕ), η οποία έγινε παράγραφο - παράγραφο και λέξη - λέξη, βεβαίως, διατυπώθηκαν πάρα πολλές απόψεις». Σε άλλο σημείο πρόσθεσε ότι στην ΕΕ «υπάρχουν και εθνικές πολιτικές».
Σε ερώτηση, αν η ελληνική κυβέρνηση, επικαλούμενη τις περιλάλητες «συμβατικές υποχρεώσεις» της χώρας, σε περίπτωση κλιμάκωσης της στρατιωτικής έντασης, παράσχει μέσα, εγκαταστάσεις, «διευκολύνσεις» για μεταφορά ...άλλων δυνάμεων στην Ουκρανία, δεν αρνήθηκε ένα τέτοιο ενδεχόμενο όπως φάνηκε κι άλλες φορές (π.χ. Γιουγκοσλαβικό, Ιράκ, Αφγανιστάν, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία), απλά καθησύχασε ότι δε συζητήθηκε τέτοιο θέμα σε ΕΕ και ΝΑΤΟ.