Με το σύνθημα «Εργατική Πρωτομαγιά 2017: Με τους εργαζόμενους όλων των χωρών για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, προσφυγιά και πόλεμο» να κοσμεί την κεντρική εξέδρα πραγματοποιήθηκε η πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη η οποία ήταν μαζική και μαχητική.
Μήνυμα κλιμάκωσης του αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που εντείνεται με τα νέα μέτρα που φέρνουν κυβέρνηση και κουαρτέτο έστειλαν χιλιάδες εργαζόμενοι, άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι, νέοι και γυναίκες που συμμετείχαν στη μεγάλη πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη, η οποία κατέληξε στον τόπο θυσίας των εργατών τον Μάη του '36.
Στο χώρο γύρω από το Αγαλμα Βενιζέλου, συγκεντρώθηκαν χιλιάδες εργαζόμενοι που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα στους χώρους δουλειάς, οργανώνουν την αντίσταση στις γειτονιές. Πήραν τη θέση τους πίσω από τα πανό του ΠΑΜΕ, των κλαδικών και επιχειρησιακών Σωματείων, των Επιτροπών Αγώνα, των Λαϊκών Επιτροπών, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΟΓΕ, του ΜΑΣ, της ΕΔΥΕΘ.
Ξεχωριστή ήταν η παρουσία των Παλαιστινίων από την Παλαιστινιακή Παροικία Θεσσαλονίκης και τον Σύνδεσμο Παλαιστινίων Βόρειας Ελλάδας.
Η απεργιακή συγκέντρωση ξεκίνησε με αφιέρωμα στο εργατικό τραγούδι από μέλη του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου(Δείτε ΕΔΩ βίντεο).
Από το βήμα διαβάστηκε η Διακήρυξη Συνδικάτων και Συνδικαλιστών ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο καθώς και ψήφισμα συμπαράστασης στον αγώνα των εργαζομένων στις επιχειρήσεις συμφερόντων «ΖΟΥΡΑ».
Ακόμη διαβάστηκε μήνυμα αλληλεγγύης στον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού, που δίνει τη μάχη απέναντι στη βαρβαρότητα του κράτους του Ισραήλ και των ιμπεριαλιστών που το στηρίζουν.
Ο Κώστας Κατσιμένης από το Συνδικάτο Βιομηχανικού Επισιτισμού διάβασε στους συγκεντρωμένους το ψήφισμα για τις απολύσεις στον «Ζούρα». Χαιρετισμό απηύθυνε ο Άρης Μερκενίδης, Οργανωτικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Εμφιαλωμένα Ποτά ενώ η Γαρυφαλλιά Καλαμαρά, πρόεδρος της Ένωσης Εμπορουπαλλήλων Θεσσαλονίκης διάβασε την διακήρυξη συνδικάτων και συνδικαλιστών ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο (Δείτε ΕΔΩ βίντεο)
Στην κεντρική ομιλία ο Λεωνίδας Στολτίδης, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ, κάλεσε τους εργαζόμενους σε αγωνιστικό συναγερμό. Όπως είπε ανάμεσα σε άλλα, «η λαϊκή πάλη για να μην περάσουν τα μνημόνια της λαϊκής χρεοκοπίας συνδέεται αναπόσπαστα με την απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Το ΝΑΤΟ αποτελεί ένα ισχυρό στρατιωτικό όπλο και της ελληνικής πλουτοκρατίας. Δεν το χρησιμοποιούν μόνο για να χαράζουν τα σύνορα των χωρών όπως τους συμφέρει, το χρειάζονται και είναι έτοιμοι να το χρησιμοποιήσουν κατά λαών χωρών του ίδιου του ΝΑΤΟ».
Τόνισε επίσης:
«Απευθύνουμε γι' αυτό κάλεσμα οργάνωσης και ανόδου των αγώνων, κλιμάκωσης της πάλης με επίκεντρο τους εργασιακούς χώρους σε κάθε κλάδο, με συντονισμό και αλληλεγγύη. Απευθύνουμε κάλεσμα αγώνα, ενημέρωσης και προετοιμασίας των εργαζομένων μέσα από μαζικές συλλογικές διαδικασίες με γενικές συνελεύσεις, συσκέψεις, συζητήσεις, για να δοθεί μαζική, μαχητική η απεργιακή απάντηση στη νέα ολομέτωπη επίθεση που εξαπολύουν στη ζωή μας».
Στην μαχητική πορεία που ακολούθησε στους δρόμους της πόλης, το βηματισμό έδιναν εποχούμενοι οι διανομείς που συσπειρώνονται στο ΣΕΤΕΠΕ, και από πίσω ακολουθούσαν οι εργαζομένων στις βιομηχανίες και στις κατασκευές, οι απλήρωτοι εργαζόμενοι του «Καρυπίδη» , οι συμβασιούχοι στους ΟΤΑ, οι εργαζόμενοι στις τηλεπικοινωνίες και την πληροφορική, αλλά μια σειρά άλλους χώρους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.
Σάλπισαν ξεσηκωμό βροντοφωνάζοντας «πόλεμο στον πόλεμο των καπιταλιστών αυτή είναι η απάντηση των εργατών», «έξω από της Ευρώπης τη λυκοσυμμαχία, οργάνωση και αγώνας για άλλη εξουσία».
Η πορεία κατέληξε στο χώρο θυσίας των εργατών του Μάη του '36, στη συμβολή των οδών Εγνατία και Βενιζέλου, όπου πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους των φορέων της κοινωνικής συμμαχίας και δεκάδων σωματείων. Ξεχώρισε η στιγμή που στεφάνια κατέθεσαν εκπρόσωποι του ΚΚΕ, της ΚΝΕ και της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ ενώ ελπιδοφόρα πρόβαλε και η νέα γενιά αγωνιστών μέσα από τα δεκάδες πιτσιρίκια που κατέθεσαν από ένα γαρύφαλλο (Δείτε ΕΔΩ βίντεο)