Ενα ιστορικό ρεκόρ ανάπτυξης φανερώνουν τα χτεσινά στοιχεία της Γερμανικής Στατιστικής Υπηρεσίας και ταυτόχρονα στην ισχυρότερη καπιταλιστική οικονομία της Ευρώπης τα ποσοστά φτώχειας ανεβαίνουν, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι δεν τα βγάζουν πέρα, οι ελαστικές και κακοπληρωμένες θέσεις εργασίας αυξάνονται ραγδαία. Η Στατιστική Υπηρεσία καταγράφει αύξηση του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο του 2017 κατά 0,6% σε σχέση με το τελευταίο του 2016, δηλαδή «η γερμανική οικονομία είναι ένας οικονομικός γίγαντας, που μέσα σε ένα χρόνο παρήγαγε αγαθά και υπηρεσίες αξίας 3,12 τρισ. ευρώ». Ωστόσο, οι μισθοί
αυξήθηκαν μόλις 2,3% - πραγματική αύξηση 1,8% μετά τον πληθωρισμό. Μάλιστα, όπως σημειώνεται, «οι συγκρατημένες μισθολογικές αυξήσεις έχουν για την οικονομία μια θετική πλευρά: Η διεθνής ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων ενισχύεται, τα κέρδη αυξάνουν»...
αυξήθηκαν μόλις 2,3% - πραγματική αύξηση 1,8% μετά τον πληθωρισμό. Μάλιστα, όπως σημειώνεται, «οι συγκρατημένες μισθολογικές αυξήσεις έχουν για την οικονομία μια θετική πλευρά: Η διεθνής ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων ενισχύεται, τα κέρδη αυξάνουν»...
Οικονομολόγοι προβληματίζονται για το πόση διάρκεια μπορεί να έχει αυτή η ανάπτυξη και ζητούν δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Στην «ατμομηχανή» της Ευρώπης, αντεργατικά μέτρα, περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες και άλλες «μεταρρυθμίσεις» για την ανταγωνιστικότητα των μονοπωλιακών ομίλων εφαρμόζονται εδώ και δεκαετίες. Θυμίζουμε την «Ατζέντα 2010» που προώθησε το 2005 ο Σοσιαλδημοκράτης τότε καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ, και «εκτόξευσε» τη γερμανική οικονομία και ανταγωνιστικότητα, με μέτρα όπως μείωση των παροχών ανεργίας, πιο ευέλικτες σχέσεις εργασίας, «απελευθέρωση» της ημιαπασχόλησης και της προσωρινής δουλειάς.
Ετσι:
- Η φτώχεια το 2015 έφτασε στο 15,7% του πληθυσμού της χώρας, πλήττοντας 12,9 εκατ. άτομα, σύμφωνα με σχετική έκθεση που συνέταξε ο Σύνδεσμος Φορέων Κοινωνικής Πρόνοιας (Paritatischer Wohlfahrtsverband).
- Η φτώχεια στις μονογονεϊκές οικογένειες είναι στο 43,8% και στους συνταξιούχους στο 15,9%.
- Το 9,7% των Γερμανών εργαζομένων απειλούνται από τη φτώχεια (το εισόδημά τους είναι κάτω από το 60% του μέσου εθνικού μισθού), σύμφωνα με στοιχεία της Γιούροστατ (2015).
- Μπορεί ο αριθμός των απασχολούμενων στη Γερμανία να αυξάνεται (η ανεργία δεν ξεπερνά το 6%), όμως έχουν μειωθεί ραγδαία οι θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης.
- Συγκεκριμένα, ο αριθμός των εργαζομένων με μερική απασχόληση έχει διπλασιαστεί τα τελευταία 20 χρόνια και 4 στους 10 είναι ημιαπασχολούμενοι. Πέρυσι απασχολούνταν μερικώς 15,3 εκατ., ενώ πριν από 20 χρόνια 8,3 εκατ. (στοιχεία Ινστιτούτου Αγοράς Εργασίας και Ερευνών Απασχόλησης της Νυρεμβέργης).
- Ενα 20% των θέσεων εργασίας είναι με μισθούς της τάξης των 450 ευρώ («mini jobs» κ.λπ.).
Σάββατο 13 Μάη 2017